Μια γενιά κλείνει το Erasmus, η πλέον πετυχημένη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που δίνει την ευκαιρία σε νέους να σπουδάσουν και να απασχοληθούν στο εξωτερικό. Από το 1987 έως σήμερα εννέα εκατομμύρια πολίτες συμμετείχαν στα προγράμματα κινητικότητας Erasmus για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Το 2013 ενόψει της προγραμματικής περιόδου 2014-2020, το πρόγραμμα ορόσημο διευρύνεται σε ένα νέο, πολυτομεακό πλαίσιο «ομπρέλα» για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τον αθλητισμό και τους νέους.

Το σύγχρονο πια πρόγραμμα Erasmus + (plus) μεγαλώνει και διαθέτει 14,7 δισ. ευρώ με αποδέκτες περισσότερους από 4 εκατομμύρια ιδιώτες και 125.000 οργανισμούς, ιδρύματα και επιχειρήσεις.

Το Erasmus + είναι πολλά περισσότερα από λίγους ξέγνοιαστους μήνες σε μια ευρωπαϊκή πόλη. Δίνει δυνατότητες σε φοιτητές να σπουδάσουν στο εξωτερικό, σε αποφοίτους να χρηματοδοτήσουν τις μεταπτυχιακές τους σπουδές και την πρακτική τους άσκηση. Ήξερες για παράδειγμα ότι εφόσον το επιθυμείς μπορείς να πάρεις δάνειο με εγγυήτρια την ΕΕ και ευνοϊκούς όρους για να πληρώσεις εξολοκλήρου το μεταπτυχιακό σου; Ή αν έχεις τη δική σου επιχείρηση, ότι μπορείς να ανταλλάξεις καλές πρακτικές με εταιρίες του κλάδου σου από άλλη ευρωπαϊκή χώρα;

Το νέο πρόγραμμα ενισχύει τον εθελοντισμό, προωθεί την γλωσσομάθεια και δίνει κίνητρα σε εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες διαφόρων κλάδων και εργαζόμενους κάθε ηλικίας να συμμετέχουν σε projects επιμόρφωσης και δια βίου μάθησης.

Για την τρέχουσα περίοδο, ο συνολικός του προϋπολογισμός είναι κατά 40% αυξημένος σε σχέση με το παρελθόν. Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αυτών διατίθεται από φέτος, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενισχύει το πρόγραμμα με 200 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον έως το 2020.

Τα προγράμματα αυτά δεν στέλνουν τους νέους στο εξωτερικό εσαεί. Στόχο έχουν να τους κάνουν πιο ανταγωνιστικούς σε μια αγορά δίχως σύνορα που συνεχώς μεταβάλλεται και εξελίσσεται, ώστε να επιστρέψουν και να συμβάλλουν στην ανασυγκρότηση της χώρας. Σε μια εποχή που στη χώρα μας η εκπαίδευση βαλτώνει σε ξεπερασμένες αντιλήψεις, εργαλεία όπως το Erasmus + μπορούν να δώσουν επιλογή στην ελληνική οικογένεια να στηρίξει το παιδί της. Οι εμπειρίες, οι παραστάσεις και οι δεξιότητες που θα αποκτήσει θα είναι, εκτός των άλλων, προστιθέμενη αξία για την πατρίδα μας.