Το «Πράσινο Χοιρινό Κρέας- Green Pork», επέλεξε να προβάλει η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, στο πλαίσιο της 82ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (9 έως 17 Σεπτεμβρίου 2017).

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα ερευνητικά έργα που υλοποιήθηκαν με επιτυχία κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ, στο οποίο βασικός ερευνητικός εταίρος ήταν το Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων – Κατεύθυνση Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου με υπεύθυνο τον καθηγητή Γιάννη Σκούφο, ενώ καθήκοντα συντονιστή του έργου είχε ο βιομηχανικός εταίρος και συγκεκριμένα η Βιομηχανία Κρέατος Ηπείρου με υπεύθυνο τον Πρόεδρό της κ. Νικόλαο Παπαγιάννη.

Για την παρουσίαση και την προβολή του έργου η ΓΓΕΤ παραχωρεί ειδικό χώρο στο περίπτερό της στη ΔΕΘ, ενώ εκτενής αναφορά για το ερευνητικό έργο, την πρωτοτυπία του και την ιδιαίτερη σημασία του για την Αγροτική Παραγωγή θα γίνει σε ένθετα που θα εκδώσει η ΓΓΕΤ επ’ ευκαιρία της συμμετοχής της στην Έκθεση. Την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου, το έργο και τα αποτελέσματά του θα παρουσιαστούν στον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατά την προγραμματισμένη επίσκεψή τους στο περίπτερο της ΓΓΕΤ. Επιπλέον, στην ειδική εκδήλωση που θα γίνει προς τιμή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (τιμώμενη χώρα της 82ης ΔΕΘ), το ερευνητικό έργο θα παρουσιαστεί στους Κινέζους επισήμους προσκεκλημένους, ως επιτυχημένο παράδειγμα διακρατικής ερευνητικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Η αναγνώριση της συμβολής του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Ηπείρου στην προαγωγή της έρευνας και της καινοτομίας στον αγροδιατροφικό τομέα από το Υπουργείο Παιδείας και τον κορυφαίο ερευνητικό φορέα της χώρας είναι ιδιαίτερα τιμητική και επιβεβαιώνει τη δυναμική του ακαδημαϊκού του προσωπικού να σχεδιάζει και να υλοποιεί με επιτυχία ερευνητικά έργα με διεθνή απήχηση στοχεύοντας στην αριστεία, ακόμη και σε περίοδο οικονομικής κρίσης.

Τι είναι το «Πράσινο Χοιρινό Κρέας – Green Pork»

Το ερευνητικό έργο «Πράσινο Χοιρινό Κρέας- Green Pork» αξιολογήθηκε με άριστα και επελέγη να χρηματοδοτηθεί από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, στο πλαίσιο του διακρατικού προγράμματος συνεργασίας «Ελλάδα – Κίνα» κατά την προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2007-13.

Βασικός ερευνητικός εταίρος ήταν το Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων – Κατεύθυνση Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου με υπεύθυνο τον καθηγητή Γιάννη Σκούφο, ενώ καθήκοντα συντονιστή του έργου είχε ο βιομηχανικός εταίρος και συγκεκριμένα η Βιομηχανία Κρέατος Ηπείρου με υπεύθυνο τον Πρόεδρό της κ. Νικόλαο Παπαγιάννη. Εθνικός ερευνητικός εταίρος ήταν επίσης το Εργαστήριο Διατροφής της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με επιστημονική υπεύθυνη την καθηγήτρια κ. Παναγιώτα Φλώρου-Πανέρη, ενώ για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα συνέβαλε το ΕΚΕΤΑ-ΙΕΤΕ Θεσσαλίας με υπεύθυνο τον ερευνητή κ. Θωμά Μπαρτζάνα. Από την Κίνα συμμετείχε η Κτηνιατρική Σχολή του Αγροτικού Πανεπιστήμιου Huazhong της πόλης Wuhan, με υπεύθυνη την καθηγήτρια Peng Jian. Ειδικότερα, από το ΤΕΙ Ηπείρου, στο έργο συνεργάστηκαν οι καθηγητές κ. Γ. Σκούφος, κα. Α. Τζώρα και κ. Α. Τσίνας, τα μέλη του ειδικού διδακτικού προσωπικού κα. Κ. Φώτου και κ. Γ. Μαγκλάρας, η κα. Ε. Νάση και εξωτερικοί συνεργάτες όπως ο κ. Α. Καραμούτσιος.

Κατά την υλοποίηση του έργου έγινε παραγωγή χοιρείου κρέατος με λειτουργικές ιδιότητες, χρησιμοποιώντας εγχώριες πρωτεϊνούχες ζωοτροφές και φυσικές πρόσθετες ύλες ζωοτροφών (αρωματικά φυτά, εκχυλίσματα και αιθέρια έλαια αυτών, προβιοτικά, χηλικές μορφές αμινοξέων και ιχνοστοιχείων), ενώ εφαρμόστηκε ένα διακριτό σύστημα παραγωγής, διαφορετικό του βιομηχανικού προτύπου της Ευρώπης. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στους πειραματισμούς που πραγματοποιήθηκαν σε βιομηχανική κλίμακα και στις δύο χώρες χρησιμοποιήθηκε αιθέριο έλαιο ρίγανης Ελληνικής προέλευσης. Το κρέας που παρήχθη είχε βελτιωμένη χημική σύσταση, πρόσθετα επιθυμητά χαρακτηριστικά για τον άνθρωπο και μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Τα αποτελέσματα του έργου είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς οδηγούν στη δημιουργία πρότυπου και διακριτού συστήματος παραγωγής χοιρείου κρέατος που μπορεί να διαφοροποιήσει την Ελληνική παραγωγή από τη συμβατική βιομηχανικού τύπου παραγωγή, με κύρια σημεία τα βελτιωμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά (αυξημένη ποσοστιαία πρωτεΐνη, χαμηλότερα λιπαρά, χαμηλότερο μικροβιακό φορτίο, μη χρησιμοποίηση σόγιας) και το μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα του συγκεκριμένου προτύπου παραγωγής, με ανάλυση κύκλου ζωής του άνθρακα (LCA) και μικρότερες εκλύσεις αερίων του θερμοκηπίου από τους χοίρους, μειωμένη παραγωγή στερεών και υγρών αποβλήτων και χρήση αιθέριων ελαίων αρωματικών φυτών Ελληνικής προέλευσης στη διατροφή των χοίρων για τη βελτίωση των δεικτών της υγεία τους.

Δείτε περισσότερα στον σύνδεσμο: http://greenpork.gr/

Πηγή: agro24