ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ “ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ”

Φίλες και φίλοι επιχειρηματίες της Χαλκιδικής,

Οι επερχόμενες Επιμελητηριακές εκλογές γίνονται σε μια χρονική στιγμή όπου ολόκληρη η Ελληνική οικονομία και κατ΄ επέκταση η ραχοκοκαλιά της – ο επιχειρηματικός κόσμος, διέρχονται μια σημαντική μεταβατική περίοδο αλλαγών και επαναπροσδιορισμού των στόχων και του τρόπου λειτουργίας ενός επιχειρηματικού μοντέλου που έφτασε στα όριά του.

Τα επιμελητήρια όλης της χώρας, εδώ και πολλές δεκαετίες λειτούργησαν ως πολιτικός βραχίονας των προηγούμενων κυβερνήσεων και ως εφαλτήριο προσωπικών φιλοδοξιών. Μετατράπηκαν σε έναν ακόμα «εισπρακτικό» μηχανισμό εις βάρος των επιχειρηματιών χωρίς καμία απολύτως ανταπόδοση. Έγιναν τα κέντρα κομματικών και επιχειρηματικών συναλλαγών, με αδιαφάνεια, σκοπιμότητα και συναλλαγές «κάτω από το τραπέζι». Απαξιώθηκαν στη συνείδηση των επιχειρηματιών και αποδείχτηκαν ανήμπορα ως προς τον διεκδικητικό τους χαρακτήρα.

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής δεν μπόρεσε δυστυχώς, να ξεφύγει από αυτή τη νοσηρή κατάσταση. Επί πολλά χρόνια στάθηκε ανίκανο να αφουγκραστεί τις αγωνίες και την σκληρή πραγματικότητα που βίωναν οι επαγγελματίες της Χαλκιδικής. Κρίνεται λίγο ως προς την αποτελεσματική δράση του, λίγο ως προς την ανανέωση του τρόπου λειτουργίας του, λίγο ως προς τις διεκδικήσεις του, λίγο ως προς την ισότιμη αντιμετώπιση των μελών του, λίγο ως προς την διαφάνεια, λίγο ως προς τις προτάσεις για επίλυση των προβλημάτων, λίγο ως προς την λογική του περιορισμού των ημετέρων, λίγο και ως προς την αποτίναξη του κομματικού εναγκαλισμού.

Ενδεικτικό για όλα τα παραπάνω, οι υπόγειες και σκανδαλώδεις διεργασίες σε αντίπαλα ψηφοδέλτια που είδαν το φως της δημοσιότητας από την στιγμή που προκηρύχθηκαν οι εκλογές: κομματικά χρίσματα, διαγραφές και επανεγγραφές, δήθεν ανεξαρτητοποιήσεις, επιχειρηματίες που «φτιάχνουν» ψηφοδέλτια, αιρετοί της Τ.Α. που συνδράμουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, αντεγκλήσεις και προσωπικές συμφωνίες κάτω από το τραπέζι.

Έτσι, σήμερα έχουμε μια κατάσταση όπου το παλιό και απαξιωμένο μεταλλάχθηκε σε μια νύχτα σε «νέο, δυναμικό, ανεξάρτητο και ακομμάτιστο»! Οι ίδιοι άνθρωποι, που διαχειρίστηκαν το Επιμελητήριο επί χρόνια και φέρουν βαριά την ευθύνη για την σημερινή του εικόνα και κατάσταση, αποποιούνται των ευθυνών και κατέρχονται στις εκλογές ως άσπιλοι, δήθεν ακομμάτιστοι και με όραμα…

Όλα τα παραπάνω είναι γνωστά στους επαγγελματίες της Χαλκιδικής που έχουν αποστρέψει τα μάτια από έναν θεσμό που είχε και έχει πολλά να τους δώσει.

Φίλες και φίλοι,

Όλα αυτά πρέπει να τα αλλάξουμε!

Η «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» – ο δικός μας Επιμελητηριακός Συνδυασμός – δημιουργήθηκε από επαγγελματίες τα Χαλκιδικής που νιώθουμε την ανάγκη να ξεφύγουμε από αυτή τη κατάσταση. Να διεκδικήσουμε αλλαγές προς το συμφέρον όλων των επαγγελματιών της Χαλκιδικής κατανοώντας την συγκυρία, τους συσχετισμούς και τη δύναμή μας. Να παρέμβουμε και να διεκδικήσουμε θέσεις στη νέα Επιμελητηριακή διοίκηση, εκφράζοντας χιλιάδες επιχειρηματίες του νομού μας.

Παρεμβαίνουμε για ένα Επιμελητήριο, δυναμικό, δίπλα σε όλους, χωρίς αποκλεισμούς:

Με αποτελεσματικότητα στους στόχους και την λειτουργία του.

Με διεκδικητικό ρόλο αλλά και προτάσεις για την επίλυση των πολλών προβλημάτων των μας.

Με στήριξη και ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας σε κάθε της βήμα.

Με επιχειρηματικές δράσεις που σέβονται και προστατεύουν το περιβάλλον.

Με αποκλεισμό των κομματικών και προσωπικών συμφερόντων.

Με διαφάνεια και όχι κατασπατάληση πόρων.

Με αξιοποίηση πραγματικών αναπτυξιακών εργαλείων και νέων ιδεών.

Με προγραμματισμό και μεθοδικότητα στη δράση και τους στόχους του.

Με ενημερώσεις και ουσιαστική εκπαίδευση των μελών του.

Με δράσεις στήριξης και αλληλεγγύης όσων χτυπήθηκαν από την κρίση.

Με πρωτοβουλίες για την ανεργία αλλά και τα δικαιώματα των εργαζομένων στις επιχειρήσεις.

Με ισότιμη και ειλικρινή σχέση με όλους τους Εμπορικούς Συλλόγους.

Με όραμα και επιμονή στην ανάδειξη της Χαλκιδικής, του ανθρώπινου δυναμικού της και των προϊόντων της.

Με ισότιμη συνεργασία και ολόπλευρη ενίσχυση όλων των επιχειρηματικών κλάδων.

Με δημιουργία ισχυρού δικτύου συνεργασίας με όλους τους φορείς της πολιτείας, της Χαλκιδικής και άλλων επιμελητηρίων της χώρας.

Με δυναμική και αποτελεσματική παρουσία στο Ευρωπαϊκό περιβάλλον

Φίλες και φίλοι,

Είναι η ώρα να Παρέμβουμε για όσα ποτέ δεν τόλμησαν ή δεν θέλησαν να εφαρμόσουν οι προηγούμενοι.

Στηρίξτε την «Παρέμβαση», την προσπάθειά μας που είναι και δική σας. Να αλλάξουμε αυτά και αυτούς που μας ενοχλούν, μας θυμώνουν, μας απαξιώνουν.

Για ένα Επιμελητήριο Χαλκιδικής που μας Αξίζει!