Στο πλαίσιο της λειτουργίας της Philoxenia 2017 έδωσαν κοινή συνέντευξη τύπου όλοι οι φορείς εκπροσώπησης της Χαλκιδικής, από την Περιφέρεια Μακεδονίας, τις Ομοσπονδίες Τουρισμού, την Τοπική Αυτοδιοίκηση τους φορείς του επιχειρηματικού κόσμου …οι οποίοι έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στα Θετικά μηνύματα για το 2018 – στις Προωθητικές ενέργειες … αλλά και στα έργα που πρόκειται να γίνουν σε επίπεδο νομού για τον Τουρισμό αλλά και την καθημερινότητα του πολίτη.

Όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι του Τουρισμού  ,ο τουρισμός της Χαλκιδικής βρίσκεται σε τροχιά ανόδου αφού μετά την αύξηση κατά 10% τη φετινή θερινή περίοδο οι προβλέψεις για το καλοκαίρι του 2018 είναι θετικές , με την επανάκαμψη της Βρετανίας, τους Ιταλούς tour operators να αναζητούν να κλείσουν από τώρα καταλύματα και τέλος εκτός από τους μεγάλους γερμανικούς ομίλους τύπου « TUI», τώρα συρρέουν στην τουριστική αγορά της Χαλκιδικής και οι μεσαίου μεγέθους πράκτορες.

Οι ενδείξεις από τις οποίες προβλέπουμε με ασφάλεια την αύξηση του Τουρισμού για το 2018 προκύπτουν από τα μεγέθη του 2017 αφού οι αφίξεις των Γερμανών τουριστών ξεπέρασαν τις 250.000, των Άγγλων αυξήθηκαν κατά 10%, ενώ των Ρώσων  έμειναν στα ίδια με πέρυσι επίπεδα, δηλαδή στις 80.000 αφίξεις.

«Είχαμε μία καλή χρονιά, με αυξήσεις στις αφίξεις από Κεντρική και Δυτική Ευρώπη, αφίξεις από Ολλανδία και Βέλγιο, πολλούς Βαλκάνιους, μεγαλύτερο αριθμό Τούρκων τουριστών, αν και λιγότερους Έλληνες από άλλες περιοχές της χώρας…είπε…ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, πρόεδρος του Τ.Ο.Χ. και νέος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος, ο οποίος τόνισε ότι… «Το ενδιαφέρον για τη Χαλκιδική είναι μεγάλο, αλλά πρέπει να υποστηριχτούν με κάθε τρόπο οι νόμιμες επιχειρήσεις – που χάνουν έσοδα από τις μεγάλες εκπτώσεις, 20%-25%, των προκρατήσεων-, έχουν να αντιμετωπίσουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό από την κοινωνία διαμοιρασμού -Airbnb και άλλες πλατφόρμες- τις «μαύρες» ενοικιάσεις, όπως και το ελεύθερο κάμπινγκ…».

Ειδικότερα οι απώλειες για τις νόμιμες επιχειρήσεις αλλά και για το κράτος είναι πολύ μεγάλες», είπε ο κ. Τάσιος «αφού όπως Υπολογίζεται στη Χαλκιδική, μέσω διαδικτύου και της οικονομίας διαμοιρασμού, νοικιάσθηκαν φέτος τον Αύγουστο περί τις 3.600 καταλύματα – καταλύματα που δεν έχουν καταγραφεί ως σήμερα- ενώ περίπου άλλα 1.500 που επίσης νοικιάσθηκαν ανήκουν στην κατηγορία «μαύρα».

Ο κ. Τάσιος τόνισε με έμφαση ότι… αν κάποιος υπολογίσει με δείγμα ένα μικρό διαμέρισμα που νοικιάζεται προς 50 ευρώ την ημέρα, για 100 ημέρες τη θερινή περίοδο, τότε γίνεται αντιληπτή η απώλεια για το κράτος και για όλους, η οποία φτάνει τουλάχιστον στα 17 εκατ. ευρώ και μπορεί να ξεπερνάει και τα 25, ενώ θα πρέπει να υπολογίσετε βεβαίως πόσο φτάνουν αυτά τα Νούμερα όταν πάρουμε ως δεδομένο τις βίλες που είναι πρώτες στη θάλασσα και νοικιάζονται προς 500 ευρώ ή και 1.000 ευρώ την ημέρα…
«Μαύρα» καταλύματα και ελεύθερο κάμπινγκ

Εδώ θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι η ζημία είναι πολύ μεγαλύτερη αν ληφθεί υπόψη και η ασύδοτη κατάσταση που επικρατεί με το ελεύθερο κάμπινγκ… είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Κάμπινγκ κ. Αντώνης Δεληδημητρίου, που εκτός των οικονομικών απωλειών τόνισε με έμφαση και το θέμα της επιβάρυνσης του φυσικού περιβάλλοντος…

Βέβαια ο κ. Δεληδημητρίου, είπε ότι υπάρχουν αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις και στις επιχειρήσεις κάμπινγκ που κατόρθωσαν το 2017 να έχουν μία καλή χρονιά με την αύξηση του περιηγητικού και οδικού τουρισμού από χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης.

Στο θέμα με τα αδήλωτα καταλύματα και τα μαύρα εσόδα από τον τουρισμό και αναφέρθηκε και ο κ. Δημήτρης Χαδαλής, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων, ο οποίος τόνισε ότι πλήττεται η φήμη του κλάδου, ενώ ο αθέμιτος ανταγωνισμός σπρώχνει τις νόμιμες επιχειρήσεις, που «από τα 100 ευρώ δίνουν τα 70 σε φόρους και κρατήσεις», να παραδώσουν τα σήματά τους και να κλείσουν τους χώρους τους.

Δυναμικά όμως και η Τοπική αυτοδιοίκηση η οποία συνεπικουρεί σε όποια προσπάθεια ανάδειξης και προώθησης του Τουριστικού Προϊόντος της περιοχής.

Η κ. Μαρία Παπαδημητρίου εκπροσωπόντας τον Δήμο Κασσάνδρας δηλώνει ότι η Κασσάνδρα είναι παρούσα δυναμικά και στην Philoxenia 2017 με αιχμή του δόρατος την Τοπική Παραδοσιακή Γαστρονομία …

Ένα αρκετά σοβαρό πρόβλημα η Λειψυδρία …

Και ενώ στη Χαλκιδική ο τουρισμός ανεβαίνει εκτός από τα θετικά που δημιουργεί δυστυχώς ο υπερπληθυσμός δημιουργεί και κάποια νέα δεδομένα τα οποία αφορούν στις υποδομές, με κυριότερο πρόβλημα αυτό της λειψυδρίας ,για τους θερινούς κυρίως μήνες, στην οποία και οφειλόταν οι διακοπές στην υδροδότηση σε όλη την Χαλκιδική, ενώ από την ίδια έλλειψη ταλαιπωρούνται και οι αγρότες στις περιοχές πλησιέστερα στη Θεσσαλονίκη έως και την Καλλικράτεια… Άγιο Παύλο …

Ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής κ. Γιάννης Γιώργος, είπε ότι το πρόβλημα της λειψυδρίας θα λυθεί με την κατασκευή φράγματος στον ποταμό Χαβρία, έργο κόστους περίπου 200 εκατ. ευρώ, που μπορεί να χρηματοδοτηθεί μόνο στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, ενώ για το θέμα της άρδευσης των καλλιεργειών, είπε ότι έχουν προταθεί δύο μονάδες αφαλάτωσης, ύψους δαπάνης 24 εκατομμυρίων οι οποίες με την λειτουργία τους θα ανακουφίσουν σημαντικά τον αγροτικό πληθυσμό της περιοχής…

Έργα οδικού δικτύου …”Κυκλοφοριακές ανάσες ” για τη Χαλκιδική…

Στη συνέχεια ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής κ. Γιώργος αναφερόμενος στα έργα που αφορούν βελτιώσεις στο οδικό δίκτυο, φωτισμό των δρόμων, διαγραμμίσεις… ,ανακοίνωσε ότι η Εγνατία Οδός Α.Ε. πρόκειται τον Απρίλιο να δημοπρατήσει το ονομαζόμενο «ορφανό χιλιόμετρο» πριν την Ποτίδαια…, το υπόλοιπο τμήμα στον άξονα Θέρμης – Γαλάτιστας όπως επίσης τις παρεμβάσεις για την κατάργηση των σηματοδοτών στις διασταυρώσεις της Νικήτης με τον κεντρικό οδικό άξονα της Σιθωνίας που σίγουρα θα ανακουφίσει κατά πολύ την κίνηση στην περιοχή .
Ειδικότερα ο κ. Γιώργος, είπε ότι πρόκειται να κατασκευαστούν τέσσερις κυκλικοί κόμβοι κατά μήκος της κεντρικής οδού με σκοπό να εκτονώνεται ο αυξημένος κυκλοφοριακός φόρτος των οχημάτων… ένας κυκλικός κόμβος στο ύψος των φαναριών της Νικήτης και υπόλοιποι τρεις στις εισόδους του οικισμού από την πλευρά της Μεταμόρφωσης και του Αγίου Νικολάου… «Το έργο που έχει προϋπολογισμό 4 εκατομμύρια ευρώ θα υλοποιηθεί μέσω προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στην Περιφερειακή Ενότητα και στον Δήμο Σιθωνίας…, …η μελέτη του έργου βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σιθωνίας και στη συνέχεια θα παραληφθεί από την Περιφέρεια για να προχωρήσει η διαδικασία της δημοπράτησης και της κατασκευής…», επισήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής κ. Γιώργος.

Καινοτόμες δράσεις και συνεργασία με την Watt+Volt

Ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής, προσπαθεί μέσα από συνέργιες να προωθηθεί ένας βασικός στόχος που είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τάσιος ανακοίνωσε την συνεργασία με την Εταιρεία Ενέργειας Watt+Volt, η οποία στο πλαίσιο χρηματοδοτεί τη δημιουργία διαδρομών για τους περιηγητές, μία δράση περιβαλλοντική και αναπτυξιακή ταυτόχρονα.
Για την μελέτη των περιβαλλοντικών διαδρομών υπάρχει συνεργασία με το Τμήμα Δασολογίας του ΑΠΘ και την χαρτογράφηση, αρχικά 18-20 διαδρομών. Η μελέτη αναμένεται να ετοιμαστεί ως τον Απρίλιο του 2018, ώστε οι διαδρομές να είναι εμπλουτίσουν το τουριστικό προϊόν της Χαλκιδικής από το 2019.

Στη συνέντευξη που δόθηκε στο πλαίσιο της Philoxenia, ο κ. Χαδαλής αναφέρθηκε σε ένα σημαντικό έργο της Ομοσπονδίας για τα μέλη του, στη δημιουργία του ηλεκτρονικού συστήματος κρατήσεων halkidikibooking.eu To site ανέβηκε στο Διαδίκτυο πριν δέκα ημέρες και αρχικά θα φιλοξενήσει ως και 1.000 καταλύματα ενώ η βάση θα διευρυνθεί για να φτάσει να φιλοξενεί μέχρι 2.000 καταλύματα.

Επίσης, η Ομοσπονδία συνεργαζόμενη με το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ, θα προσφέρει από το Δεκέμβριο επιμορφωτικά σεμινάρια για τους επαγγελματίες του κλάδου ώστε να περάσουν πιο εύκολα στη χρήση του συστήματος.

Στην συνέντευξη παραβρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής κ. Γιάννης Γιώργος, η κ. Μαρία Παπαδημητρίου πρόεδρος Τουριστικής Επιτροπής του δήμου Κασσάνδρας, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, πρόεδρος του Τ.Ο.Χ. και νεοεκλεγής πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος, ο πρόεδρος της Ένωσης Κάμπινγκ κ. Αντώνης Δεληδημητρίου και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Ενοικιαζόμενων Καταλυμάτων κ. Δημήτρης Χαδαλής.

*Ρεπορτάζ: Σουζάνα Καζάκα
*Επιμέλεια Οπτικοακουστικού Υλικού – Φωτογραφίες : Ζωή Γανίτη
*Επιμέλεια ύλης: συντακτική ομάδα» Χαλκιδική Πολιτική»