Διεξάγεται σήμερα ο πρώτος γύρος για την εκλογή του επικεφαλής του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς.

Στα εκλογικά τμήματα παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα και σε κάποια έχουν σχηματιστεί ουρές. Εως τις 11:30 το πρωί είχαν ψηφίσει 47.000 άτομα, ενώ ως τις 12:30 είχαν προσέλθει στις κάλπες περισσότεροι από 70 χιλιάδες πολίτες. Αν η προσέλευση των πολιτών συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η συμμετοχή θα ξεπεράσει τις 150 και ίσως αγγίξει τις 200 χιλιάδες.

Ας σημειωθεί ότι η ψηφοφορία απαιτεί χρόνο και οι ουρές δεν μπορούν να αποφευχθούν: πρώτα ο ψηφοφόρος πρέπει να συμπληρώσει μια σχετική αίτηση για τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, στη συνέχεια ελέγχεται η ταυτότητά του, μέσω τάμπλετ, και μετά επιλέγει σε παραβάν τον υποψήφιο της προτίμησής του πριν ρίξει το ψηφοδέλτιο στην κάλπη.

Την έκπληξη έκανε, πάντως, ο πρώην υπουργός Στέφανος Μάνος ο οποίος, όπως είχε προαναγγείλει, ψήφισε σήμερα το πρωί για τον νέο φορέα της κεντροαριστεράς…

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ψήφισε στη Ρόδο

Ανδρουλάκης: «Σήμερα ξεκινά μια νέα εποχή για την προοδευτική παράταξη και πάνω από όλα για την πατρίδα μας» δήλωσε στη Ρόδο μόλις ψήφισε ο υποψήφιος για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς Νίκος Ανδρουλάκης.

«Θέλω να καλέσω τους προοδευτικούς πολίτες να γίνουν συνιδρυτές αυτής της προσπάθειας. Μιας προσπάθειας που μπορεί να νικήσει την συντήρηση και τον λαϊκισμό που τα τελευταία χρόνια παίζουν σημαντικό ρόλο στην πατρίδα μας», τόνισε επίσης ο κ. Ανδρουλάκης εκφράζοντα την αισιοδοξία του.
«Ήρθε η ώρα οι προοδευτικές δυνάμεις να ξαναπαίξουν ένα σημαντικό ρόλο και να ανατρέψουν το πολιτικό σκηνικό όπως έχει διαμορφωθεί. Για αυτό λοιπόν καλώ όλους τους πολίτες να συμμετέχουν και να γίνουμε συνιδρυτές αυτής της προσπάθειας» επεσήμανε ο υποψήφιος πρόεδρος.

Στην Καλλιθέα ψήφισε η Φώφη Γεννηματά

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν για να στείλουν ένα μήνυμα ενότητας της παράταξης. «Ενα μήνυμα αντίστασης στον κατήφορο και στον αυταρχισμό αυτής της κυβέρνησης. Ένα μήνυμα αντίδρασης στη συντήρηση και στη λιτότητα. Αλλά και ένα μήνυμα ελπίδας, αισιοδοξίας, εθνικής αυτοπεποίθησης. Τολμάμε για την παράταξη, τολμάμε για τη χώρα μας και όλοι μαζί μπορούμε να φέρουμε τη νέα αλλαγή», συμπλήρωσε.

Ο υποψήφιος Γιάννης Μανιάτης ψήφισε στο εργατικό Κέντρο του Άργους

Μανιάτης: Η δήλωση του Γιάννη Μανιάτη: «Σήμερα είναι μια σπουδαία μέρα για τη Δημοκρατική Παράταξη. Ενώνουμε το χώρο και ανατρέπουμε την παραταξιακή στασιμότητα. Ανατρέπουμε το πολιτικό σκηνικό και κάνουμε το νέο ενωμένο προοδευτικό κίνημα πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων. Ξαναδίνουμε χαμόγελο κι αισιοδοξία στις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Η Δευτέρα θα είναι μια διαφορετική μέρα για την πατρίδα και την κοινωνία μας».

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης ψήφισε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

Καμίνης: Οι εκλογές αφορούν κάθε πολίτη της χώρας, τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος για την ηγεσία του νέου προοδευτικού φορέα Γιώργος Καμίνης, μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός του, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων: «Σήμερα δεν φτιάχνουμε ένα μικρό κόμμα αλλά μία μεγάλη παράταξη που θα αλλάξει την Ελλάδα», πρόσθεσε ο κ. Καμίνης.

Ωστόσο, η «κούρσα» για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς ξεκίνησε από τον 35ο Μαραθώνιο της Αθήνας.

Εκεί ο Σταύρος Θεοδωράκης μετείχε στον αγώνα των 5 χλμ., μαζί με βουλευτές του Ποταμιού και αφού πόζαρε μετά τον τερματισμό στο Παναθηναϊκό στάδιο, κάλεσε τον κόσμο να πάει να ψηφίσει.

O Γιάννης Ραγκούσης ήταν από τους πρώτους υποψήφιους που πήγαν να ψηφίσουν. Προσήλθε σε εκλογικό τμήμα στον Χολαργό

Ραγκούσης: «Σήμερα ζούμε την πιο ευγενική και πολιτικά όμορφη ημέρα ενότητας στο προοδευτικό χώρο εδώ και πολλά χρόνια. Σήμερα είναι η ώρα των πολιτών που αποφασίζουν- αλλά και θα αποφασίζουν- για όλα και για όλους μας. Αύριο είναι ημέρα δουλειάς, πολλή δουλειά που έχουμε να κάνουμε για να βρεθούμε ξανά κοντά στους αβοήθητους Έλληνες, τις παραγωγικές ηλικίες και στη νέα γενιά».

Υποψήφιοι είναι (με αλφαβητική σειρά) οι: Νίκος Ανδρουλάκης, Κωνσταντίνος Γάτσιος, Φώφη Γεννηματα, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Μανιάτης, Απόστολος Πόντας, Γιάννης Ραγκούσης και Δημήτρης Τζιώτης.

Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 8 το πρωί και θα διαρκέσει έως τις 8 το βράδυ, αλλά στον δήμο Αθηναίων και σε εκείνους που περνά η μαραθώνια διαδρομή θα ολοκληρωθεί στις 9 το βράδυ, καθώς σήμερα διεξάγεται ο Μαραθώνιος της Αθήνας.

Σε ό,τι αφορά τα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σύμφωνα με το ωράριο που θα ανακοινωθεί με ειδική εγκύκλιο της ΑΕΔΔ.

Για να αναδειχθεί από τον πρώτο γύρο νικητής, χρειάζεται να συγκεντρώσει το 50%+1 των έγκυρων ψήφων. Αν κανένας δεν συγκεντρώσει αυτό το ποσοστό, οι δύο πρώτοι υποψήφιοι θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο, στις 19 Νοεμβρίου. Νικητής θα αναδειχθεί ο υποψήφιος που συγκέντρωσε τις περισσότερες έγκυρες ψήφους, όσες κι αν είναι αυτές.

 

Πηγή: iefimerida