Με μια εκδήλωση-αφιέρωμα στον Αριστοτέλη που θα πραγματοποιηθεί στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, στην Ιερισσό, συνεχίζει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας την υλοποίηση και την παρουσίαση της δράσης «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ – ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, από το χθες στο σήμερα».
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα  Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017 στο Αριστοτέλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αριστοτέλη στην κεντρική πλατεία της Ιερισσού, έχει τίτλο «Αριστοτέλης ο Σταγειρίτης: Μέγας πανεπιστήμων φιλόσοφος» και είναι αφιερωμένη στην εξέχουσα προσωπικότητα του Αριστοτέλη.


«Με ιδιαίτερη χαρά αλλά και συγκίνηση, προγραμματίστηκε η εκδήλωση στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, που θα υλοποιηθεί στον Δήμο Αριστοτέλη, τον τόπο που έζησε ο Μέγας Φιλόσοφος Αριστοτέλης, μια εξέχουσα προσωπικότητα, που επηρέασε τον παγκόσμιο πολιτισμό και τρόπο σκέψης. Ευχαριστούμε θερμά όλους τους διακεκριμένους εισηγητές, που χωρίς δεύτερη σκέψη, αποδέχτηκαν την πρότασή μας να συμβάλλουν στη υλοποίηση αυτής της εκδήλωσης. Ευχαριστούμε επίσης το Δήμαρχο Αριστοτέλη Γιώργο Ζουμπά, για την παραχώρηση του Κέντρου Πολιτισμού Ιερισσού, καθώς επίσης και τα στελέχη του Αριστοτέλειου Πνευματικού Κέντρου για την ουσιαστική βοήθειά τους.


Προσκαλούμε όλους τους πολίτες να τιμήσουν με την παρουσία τους αυτή την εκδήλωση, που αποσκοπεί σε μια ξεχωριστή προσέγγιση της μεγαλειώδους προσωπικότητας του Αριστοτέλη και της εποχής του», σημειώνει ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος.
«Στην τέταρτη κατά σειρά εκδήλωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που πραγματοποιείται στην Χαλκιδική, έναν τόπο με ξεχωριστό πολιτισμό και ιστορία, η βαρύτητα της επιτυχίας της είναι σημαντική, γιατί βρισκόμαστε στο νομό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με την μεγαλύτερη τουριστική κίνηση και με ιδιαίτερα σημαντικό πολιτιστικό υπόβαθρο. Πρέπει να εστιάσουμε στην καλύτερη δυνατή προβολή των σημαντικότερων τουριστικών προορισμών της κάθε Περιφερειακής Ενότητας μέσω στοχευμένων ενεργειών, προσαρμοσμένη στα δεδομένα της εποχής. Είμαι βέβαιος ότι η εκδήλωση στην Χαλκιδική θα αναδείξει το μεγαλείο της εξέχουσας προσωπικότητας του Αριστοτέλη του Σταγειρίτη», ανέφερε από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Αλέξανδρος Θάνος.


Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:
10:30-11:00 π.μ. Προσέλευση στο Αριστοτέλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αριστοτέλη στην Κεντρική Πλατεία της Ιερισσού

Έναρξη εκδήλωσης -Χαιρετισμοί

Γνωρίζοντας τον Αριστοτέλη
«Αρχαία Στάγειρα, η γενέτειρα του Αριστοτέλη. Από το χθες στο αύριο» (διάρκεια 15΄)
Στρατούλη Γεωργία , Αρχαιολόγος της Εφορίας αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους

«Νεώτερες απεικονίσεις του Αριστοτέλη στην τέχνη»
Στούμπου-Κατσαμούρη Ελένη, Αρχαιολόγος-σκηνοθέτρια στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους.
Ακολουθεί προβολή της αρχαιολογικής ταινίας «Αριστοτέλης, ο Σταγειρίτης» παραγωγής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, 2016 (διάρκεια 16΄) Σενάριο και σκηνοθεσία: Ελένη Στούμπου–Κατσαμούρη

«Ο Αριστοτέλης και οι επιστήμες»
Σφενδόνη-Μέντζου Δήμητρα, ομότιμη καθηγήτρια φιλοσοφίας της επιστήμης και πρόεδρος του «Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών» ΑΠΘ (διάρκεια 15’)

Μουσικό ταξίδι από την αρχαιότητα έως σήμερα
Σύντομη αναφορά στην αρχαία ελληνική μουσική με ιδιαίτερο βάρος στα μουσικά όργανα, ταυτόχρονες επιδείξεις τεχνικών επί των οργάνων , μουσικά σωσμένα αποσπάσματα ,και σύνδεση με την σημερινή πραγματικότητα γνωστών ακουσμάτων με τα αρχαία όργανα (διάρκειας 20΄).
Προβολή αρχαίου μουσικού αποσπάσματος από το εικοσιπενταμελές σύνολο της «Ορφείας Αρμονίας» (διάρκεια 5΄)

Επιμέλεια –παρουσίαση: Δημήτρης Δελφινόπουλος, επικεφαλής του συνόλου «Ορφεία Αρμονία» και μουσικός της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, Στέφανος Κωφίδης καθηγητής κρουστών.

Διατροφικές συνήθειες στην Αρχαία Μακεδονία
«Από το παρελθόν στο παρόν της κουζίνας της Μακεδονίας: η συμβολή του προγράμματος PLANTCULT (ERC) στη διερεύνηση των φυτικών συστατικών της διατροφής από τα προϊστορικά έως τα ιστορικά χρόνια»
Θα παρουσιαστούν τα διατροφικά κατάλοιπα που εντοπίζονται στην περιοχή της Μακεδονίας σε διαχρονική κλίμακα, από τους προϊστορικούς έως τους ιστορικούς χρόνους, όπως προκύπτουν από την έρευνα των φυτικών
συστατικών και των επεξεργασμένων τροφίμων που έχει φέρει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη. Τα τρόφιμα θα προσεγγιστούν με βιωματικό τρόπο από τους συμμετέχοντες της εκδήλωσης μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι
στη γευσιγνωσία παραδοσιακών σύγχρονων διατροφικών προϊόντων με ρίζες στο παρελθόν, που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της εκδήλωσης (διάρκεια 20΄)

Παρουσίαση:
Βαλαμώτη-Καπετανάκη Σουλτάνα-Μαρία, αναπληρώτρια καθηγήτρια τομέα
αρχαιολογίας, τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ, Διευθύντρια
προγράμματος PLANTCULT (ERC) και διευθύντρια του Εργαστηρίου
Διεπιστημονικής Αρχαιολογικής Έρευνας (ΕΔΑΕ) του ΑΠΘ, Χρύσα Πετρίδου,
Καραθάνου Αγγελική και Γκατζόγια Ευγενία (υποψήφιες διδάκτορες του
τμήματος Αρχαιολογίας του ΑΠΘ)

«Φρούτα και καρποί στο “τραπέζι” της αρχαίας Ακάνθου»
Θα παρουσιαστούν οι προτιμήσεις των κατοίκων της αρχαίας Ακάνθου σε
εξεζητημένα, “gourmet” συστατικά φυτικής προέλευσης, όπως προκύπτουν
από την πρόσφατη αρχαιοβοτανική έρευνα της Εφορείας Aρχαιοτήτων
Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, η οποία πραγματοποιήθηκε με την αμέριστη
συμβολή της τέως προϊσταμένης και ανασκαφέως της αρχαίας Ακάνθου Ε.
Τρακασοπούλου και του νυν προϊσταμένου της Εφορείας Ι. Κανονίδη (διάρκεια: 10΄)

Γκατζόγια Ευγενία, αρχαιολόγος –αρχαιοβοτανολόγος, ΕΦΑΧΑΓΟΡ, υποψήφια διδάκτωρ ΑΠΘ
Ακολουθεί προβολή βίντεο με τίτλο: «Αρχαιοβοτανική έρευνα στη Χαλκιδική» (διάρκεια: 5′)
Παραγωγή: Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, 2017
Γενική επιμέλεια: Γιάννης Κανονίδης
Σκηνοθεσία, λήψη και επεξεργασία εικόνας: Ελένη Στούμπου-Κατσαμούρη Επιστημονική επιμέλεια: Ευγενία Γκατζόγια.

Τοπικά προϊόντα από το χθες στο σήμερα
Παρουσίαση τοπικών προϊόντων της Χαλκιδικής και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ως εξέλιξη των αντίστοιχων προϊόντων του παρελθόντος.
Οι παραβρισκόμενοι στην εκδήλωση θα έχουν την δυνατότητα να τα γευτούν και να ενημερωθούν για αυτά από τη Νικολέτα Κράββα, βιολόγο-ιχθυολόγο, αναπληρώτρια διευθύντρια ΔΑΟΚ Χαλκιδικής.