Η μακρόχρονη σχέση του ανθρώπου με τη θάλασσα και την αλιεία ξεδιπλώνεται στην πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση του μουσείου…

Η περιήγηση στο Μουσείο δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη να  ανακαλύψει τις παλιές και σύγχρονες τεχνικές αλιείας, εργαλεία ψαρέματος, ναυσιπλοΐας, μικρογραφίες αλιευτικών σκαφών καθώς και την εξαιρετική μαγεία του βυθού -προβάλλεται σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα με τη βοήθεια οπτικοακουστικών μέσων-…

 

Σε ιδιαίτερο σημείο της έκθεσης εκτίθενται αλιευτικά αντικείμενα που έφεραν οι πρόσφυγες από τις αλησμόνητες πατρίδες καθώς και εκείνα που χρησιμοποίησαν στα πρώτα χρόνια της εγκατάστασης τους στη νέα πατρίδα.

Αρχαίες άγκυρες, βαμβακερά δίχτυα, απλάδια και μονωμένα, κιούρτοι και καμάκια για αχινούς, αγκίστρια και παραγάδια, μπαλότσες και μακαράδες, ροκάνια και τριβίδια, μπούσουλες, φανοί και ουράνιες σφαίρες, είναι ορισμένα από τα αντικείμενα της έκθεσης.

Τρισδιάστατες αναπαραστάσεις τεχνικών αλιείας, όπως το ντα-λιάνι, η πεζότρατα, το γρι-γρι, ομοιώματα σκαφών, όπως η κωπηλάτη τράτα και μηχανότρατα με γάστρα καραβόσκαρου καθώς και πλούσιο εικονογραφικό υλικό και εύληπτα κείμενα συμπληρώνουν τα σπάνια αλιευτικά αντικείμενα.

Ιδιαίτερο έκθεμα του Μουσείου είναι ο μπουγιαντές, ένα παραδοσιακό αλιευτικό σκαρί που χρησιμοποιούνταν στη θάλασσα του Μαρμαρά και στη χώρα μας έγινε γνωστό από τους πρόσφυγες.

Έναν μπουγιαντέ έφερε από τα παλιά Μουδανιά το 1922 ο Χρήστος Λεοντής, πίσω από το οχηματαγωγό Λέρος, που μετέφερε πρόσφυγες.

Ο μπουγιαντές της έκθεσης κατασκευάστηκε με Βάση μαρτυρίες ηλικιωμένων ψαράδων και την πείρα του ναυπηγού σε παραδοσιακά σκάφη.

Στο Μουσείο λειτουργεί επίσης αίθουσα πολλαπλών χρήσεων που κατά καιρούς έχει φιλοξενήσει εκπαιδευτικά προγράμματα και εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας.

Τέλος, το Μουσείο διαθέτει πωλητήριο αναμνηστικών ειδών, έναν όμορφα διαμορφωμένο περιβάλλοντα χώρο καθώς και χώρο στάθμευσης…

Εκτός του εκθεσιακού χώρου λειτουργεί αίθουσα εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και πολλαπλών χρήσεων, καθώς και βιβλιοθήκη – αναγνωστήριο.

*Ρεπορτάζ: Σουζάνα Καζάκα
*Επιμέλεια Οπτικοακουστικού Υλικού – Φωτογραφίες : Ζωή Γανίτη
*Επιμέλεια ύλης: συντακτική ομάδα» Χαλκιδική Πολιτική»