Οι Financial Times ασχολούνται με τη… σημερινή τιτανομαχία στη Βουλή για την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία. Αναφέρουν ότι η συμφωνία απειλεί να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση.
«Οι Έλληνες συγκρούονται για τη πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία» είναι ο τίτλος του άρθρου στους Financial Times… το οποίο συνοδεύεται από μια φωτογραφία του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Καμμένος «επέλεξε έναν καταδικασμένο λαθρέμπορο όπλων να ενεργήσει ως μεσάζοντας στη συμφωνία».

«Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος αντιμετωπίζει ερωτήματα στη Βουλή σχετικά με μια αμφιλεγόμενη συμφωνία Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας για την πώληση όπλων που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την αριστερή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα» αναφέρει το κείμενο.

Η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Σαουδική Αραβία

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, ο Πάνος Καμμένος προώθησε μια παραγγελία 66 εκατ. ευρώ από τη Σαουδική Αραβία για παροχή πυρομαχικών από την κρατική εταιρεία παραγωγής του υλικού στην Ελλάδα, αφού φέρεται να συμφώνησε με έναν τοπικό επιχειρηματία που υποστήριξε ότι ενεργούσε εκ μέρους του κράτους του Κόλπου.

Η έκκληση Καμμένου λίγο πριν από τη συζήτηση στη Βουλή
«Αυτό παραβιάζει όμως τους ελληνικούς νόμους κατά της διαφθοράς» αναφέρει η συντάκτης του άρθρου, Kerin Hope. Είναι η ανταποκρίτρια των FT στην Αθήνα.

Το δημοσίευμα συνεχίζει αναφέροντας ότι η συμφωνία έχει υπογραφεί από τον περασμένο Μάρτιο τόσο από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όσο και από τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο. Πριν, η συμφωνία είχε εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ. Ωστόσο, τον Αύγουστο, μετά την επίσκεψη της επίσημης αντιπροσωπεία της Σαουδικής Αραβίας, η συμφωνία «πάγωσε» και «ερωτήματα άρχισαν να προκύπτουν».

Απαγορεύονται οι μεσάζοντες

«Τόσο η Ελλάδα όσο και η Σαουδική Αραβία έχουν απαγορεύσει επίσημα την παρουσία μεσαζόντων στις πωλήσεις όπλων στη βάση ότι οι απευθείας διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε κυβερνήσεις μειώνουν την πιθανότητα να υπάρξουν μίζες» σημειώνεται στο δημοσίευμα. Οι FT αναφέρονται και στις αντιδράσεις από πλευράς τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η απόφαση του υπουργείου Άμυνας να επιλέξει τον Βασίλη Παπαδόπουλο, τον ιδιοκτήτη ενός ιδιωτικού εργοστασίου πυρομαχικών και καταδικασμένου λαθρέμπορου όπλων, να ενεργήσει ως μεσάζοντας, προκάλεσε «φωνές» από τη Νέα Δημοκρατία για έρευνα και σε προηγούμενες πωλήσεις όπλων που χειρίστηκε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνεται στο άρθρο.

Ο Καμμένος και οι βουλευτές του

Οι Financial Times κάνουν αναφορά και στις αντιδράσεις που υπάρχουν ως προς το πρόσωπο του Πάνου Καμμένου. Κυρίως από στελέχη της αριστεράς. «Ο κ. Καμμένος, ηγέτης των ΑΝΕΛ, ενός μικρού ακροδεξιού εθνικιστικού κόμματος που είναι συνεταίρος του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, αντιμετωπίζεται με υποψία από πολλούς αριστερούς εξαιτίας της προηγούμενης παρουσίας του στη Νέα Δημοκρατία, ως βουλευτής και υπουργός. Αλλά το κόμμα του έχει εννέα έδρες στη Βουλή που είναι κρίσιμες για την επιβίωση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Πηγή:newsit.gr