«Επιθυμία μου οι σχέσεις των δύο χωρών να είναι φιλίας, πιστεύω στην ελληνοτουρκική φιλία και το έχω αποδείξει ως πρωθυπουργός» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τις δηλώσεις που έγιναν μπροστά στις κάμερες στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Να χτίσουμε γέφυρες και να μην υψώσουμε τοίχους. Αυτή την εποχή, που υπάρχουν εντάσεις και προκλήσεις, ευθύνη μας είναι να βρούμε λύσεις μέσα από τον διάλογο» είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε: «Ιστορική δεν είναι μόνο η επίσκεψη αλλά και η πρόσκληση».

Μάλιστα είπε χαμογελώντας ότι: «Ως μηχανικός που είμαι πρέπει να σας πω ότι οι γέφυρες χρειάζονται σταθερά θεμέλια».

Σε μια έμμεση αναφορά σε όσα έγιναν νωρίτερα στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου ο κ. Ερντογάν εθεσε σειρά ζητημάτων για τη συνθήκη της Λωζάνης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι: «Οι θέσεις σας είναι γνωστές, όπως και οι δικές μας και σαφείς. Πέρα από τις διαφωνίες να βρούμε συγκλήσεις. Να διατυπώνουμε τις διαφωνίες χωρίς προκλήσεις».

Από την πλευρά του ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία δεν εποφθαλμιά τα εδάφη άλλης χώρας.

«Πιστεύω ότι η Τουρκία και η Ελλάδα πρέπει να πιστέψουν ότι πρέπει να εστιάσουν στο γεμάτο μέρος του ποτηριού. Αρκεί να παραμερίσουμε αυτούς που έχουν ιδεολογικές εμμονές» τόνισε.

«Εάν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε με κάποιες αρχές κοινής λογικής, να διαμορφώσουμε μια κοινή πορεία, νομίζω ότι θα μπορέσουμε να επιλύσουμε πολλά» είπε…

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ &www.newsbeast.gr