Οι κάτοικοι του Αγίου Μάμαντος, ζητούν λύση για να μην υπάρξουν άλλα θύματα στον δρόμο που αποκαλούν “κόμβο καρμανιόλα” σ το σημείο εισόδου και εξόδου του οικισμού με τον οδικό άξονα Νικήτης- Νέων Μουδανιών .
Συγκεκριμένα οι πολίτες ζητούν την άμεση λήψη μέτρων για την ασφαλή διέλευση των οχημάτων από τη διασταύρωση του Αγίου Μάμαντος, που είναι ένα πάγιο χρόνιο αίτημα των κατοίκων του χωριού, καθώς είναι ένα σημείο που παρουσιάζει έντονο κυκλοφοριακό φόρτο σχεδόν όλο το χρόνο.

Ειδικότερα το χρόνιο θέμα αναμοχλεύτηκε -ζητώντας άμεσα λύση- μετά από τροχαίο δυστύχημα των τελευταίων ημερών, το οποίο στάθηκε μοιραίο για μια 28χρονη κοπέλα που έχασε την ζωή της και άλλες δύο γυναίκες που τραυματίστηκαν σοβαρά στην συγκεκριμένη διασταύρωση και κόμβο σύνδεσης του χωριού με την κεντρική οδική αρτηρία , στον οποίο πρέπει να αναφέρουμε ότι έχουν χάσει τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι σε τροχαία τις τελευταίες δεκαετίες.
Μετά την τελευταία θανατηφόρο μετωπική σύγκρουση που προαναφέραμε οι κάτοικοι του Αγίου Μάμαντος ανάρτησαν, στη διασταύρωση πανό, ζητώντας εξεύρεση λύσης ή το ελάχιστο, την τοποθέτηση φαναριών για την ασφαλή διέλευση των ίδιων, αλλά και των επισκεπτών.

Από την πλευρά του ο Δήμος Ν. Προποντίδας από το 2016 έχει αποφασίσει τη χρηματοδότηση τόσο της μελέτης ασφαλούς διέλευσης, όσο και της κατασκευής του έργου, περιμένοντας ωστόσο το «πράσινο φως» από την Περιφέρεια, η οποία είναι υπεύθυνη.
Ειδικότερα τη χρηματοδότηση της μελέτης και της κατασκευής του έργου αναλαμβάνει ο Δήμος Ν. Προποντίδας, περιμένοντας την προγραμματική σύμβαση από την Περιφέρεια
Μιλώντας στην «Χαλκιδική Πολιτική» και στη Σουζανα Καζακα ο κ. Γιακαγιας Χρήστος Πρόεδρος της Κοινότητας, ο κ.Γιώργος Μουχτιδιώτης γεωπόνος και αγρότης και ο κ. Χρήστος Σαμαράς όλοι κάτοικοι Αγίου Μάμαντος τόνισαν μεταξύ άλλων ότι «εδώ και χρόνια θρηνούν  θύματα από θανατηφόρα τροχαία που συμβαίνουν στη διασταύρωση… Στον Άγιο Μάμα οι περισσότεροι κάτοικοι είναι αγρότες. Με τις συνθήκες που υπάρχουν στη διασταύρωση, οι κίνδυνοι να κινούμαστε με το τρακτέρ για να πάμε στο χωράφι πολλαπλασιάζονται και για μας τους ίδιους και για τους τουρίστες. …

«Έχουμε διαμαρτυρηθεί πολλές φορές, χωρίς αποτέλεσμα» τόνισε, σημειώνοντας μάλιστα ότι τον Μάιο οι κάτοικοι του χωριού απέστειλαν στην Περιφέρεια, το Δήμο και την Εισαγγελία έγγραφη διαμαρτυρία για την κατάσταση, με τις υπογραφές 272 οδηγών που διαμένουν στον Άγιο Μάμα.

Εδώ επίσης πρέπει να αναφέρουμε ότι ο Δήμος Νέας Προποντίδας, ήδη από το 2016 έχει λάβει απόφαση του  Δημοτικού Συμβουλίου για τη σύναψη σύμβασης διαβαθμιδικής συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Νέας Προποντίδας και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής) για τη σύνταξη μελέτης με τίτλο «Μελέτη βελτίωσης κυκλοφοριακών συνθηκών στον κεντρικό κόμβο εισόδου – εξόδου του οικισμού «Άγιος Μάμας», την οποία θα χρηματοδοτήσει με ίδιους πόρους και η δε Περιφέρεια θα κάλυπτε αυτά που της αναλογούν.

*Ρεπορτάζ: Σουζάνα Καζάκα
*Επιμέλεια Οπτικοακουστικού Υλικού – Φωτογραφίες : Ζωή Γανίτη