Υπογράφηκε την Πέμπτη 21/12 η μερική κύρωση των δασικών χαρτών στο 31,39% της χώρας, δηλαδή το 1/3 της χώρας, όταν μέχρι το 2016 είχε κυρωθεί μόλις το 0,81%, και αναρτηθεί το 1,12%. «Το 2017 ήταν η χρονιά της δασικής πολιτικής» ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος.

Όπως εξήγησε, η ανάρτηση των δασικών χαρτών αποκάλυψε σημαντικά προβλήματα. Αγροτικές εκτάσεις που είχαν κηρυχθεί αναδασωτέες, εκτάσεις δασικού χαρακτήρα που είχαν εκχερσωθεί, εκτάσεις γεωργικού χαρακτήρα που είχαν δασωθεί και καλλιέργειες οι οποίες επιδοτούνταν ενώ ήταν πάνω σ’ ένα υπόβαθρο δασικών εκτάσεων. «Υπήρχε μια Ομάδα Εργασίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, της Γενικής Διεύθυνσης Δασών, του ΟΠΕΚΕΠΕ, της ΕΚΧΑ και του Υπουργείου Εσωτερικών που έλυσε όλα αυτά τα προβλήματα» τόνισε ο κ. Φάμελλος.

Άλλα σημαντικά θέματα ήταν τα πρόδηλα σφάλματα, η εξαγορά και η έγκριση επέμβασης σε εκτάσεις που είχαν παλαιότερα δασικό ή χορτολιβαδικό χαρακτήρα και ήταν ενταγμένες στον ΟΣΔΕ, στις χρηματοδοτήσεις.

Επιδοτήσεις
«Ενημερώθηκαν προσωπικά όλοι οι αγρότες τον Ιούλιο με προσωπικό μήνυμα και e-mail για κάθε καλλιέργεια και για κάθε αλλαγή που πρέπει να κάνουν» τόνισε «και δώσαμε και χρόνο αρκετό μετά τις αρχές Ιουλίου για να προλάβουν να κάνουν τις αλλαγές ή τις αιτήσεις που χρειάζονταν». Και συμπλήρωσε: «Έτσι εξασφαλίστηκαν και διασφαλίστηκαν όλες οι επιδοτήσεις σε αυτή την προσπάθεια, μόνο με την υποβολή αίτησης και τοπογραφικού και μειώθηκε το κόστος της αλλαγής χρήσης ή της παραχώρησης της κυριότητας μέχρι και 83% με 100 δόσεις, 10 χρόνια αποπληρωμή για τον αγρότη, για να μπορέσει ο αγρότης να ασκήσει πραγματικά ένα επάγγελμα το οποίο χρειαζόμαστε».

Επιτράπηκαν οι μικροεγκαταστάσεις στις εκτάσεις αυτές, διευκρινίστηκαν πολλά ζητήματα για την υποχρέωση αναδάσωσης έτσι ώστε ο πολίτης να μπορεί να συμβάλλει στο δασικό ισοζύγιο και με άλλη διαδικασία στο περιβαλλοντικό ισοζύγιο.

Στατιστικά μερικής κύρωσης
Οι δασικές εν γένει εκτάσεις που κυρώνονται αποτελούν το 60,15% των αναρτημένων περιοχών
Οι μη δασικές εν γένει εκτάσεις που κυρώνονται αποτελούν το 33,45% των αναρτημένων περιοχών
Ποσοστό προς μερική κύρωση 93,58% του συνόλου των αναρτημένων περιοχών
Ποσοστό μερικής κύρωσης στο σύνολο της έκτασης της χώρας 31,39%
Σε 15 Δ. Δασών η μερική κύρωση είναι σε >95% του αναρτημένου χάρτη (σε 7 από αυτές πάνω από 99%)

Κεντρική Μακεδονία
Η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική Περιλαμβάνουν τα 35.000 από τα 75.000 στρέμματα οικιστικών πυκνώσεων που δηλώθηκαν και από τους 120 ΟΤΑ της Ελλάδος που συμμετείχαν στην πρώτη ανάρτηση.

Στα Δωδεκάνησα το ποσοστό σε αντίρρηση είναι της τάξης του 37%.
Στην αποκεντρωμένη διοίκηση Αττικής, το ποσοστό ανέρχεται σε 11,7%.

Στατιστικά μερικής κύρωσης με τις εξαιρέσεις
Από την έκταση των θεωρημένων, τα 47 εκατ. στρέμματα, εξαιρέθηκαν λόγω των προβλέψεων του νόμου.

Οι συνολικές αντιρρήσεις είναι 134.000. Η συνολική έκταση των αντιρρήσεων, με ποσοστό επί των αναρτημένων είναι 3,75%. Το ποσοστό των προδήλων επί των αναρτημένων είναι 1,02%. Η έκταση αναδασωτέων που επανεξετάζονται ως προς το υπόβαθρο και ως προς την καλλιέργεια τη νόμιμη που προηγούνταν του λόγου για τον οποίο κηρύχθηκαν αναδασωτέες είναι 1,54% και οι εξαγορές, οι αλλαγές χρήσης, η παραχώρηση χρήσης και η κυριότητα είναι 0,41%.

Νέες αναρτήσεις δασικών χαρτών
Ένα μήνα μετά το πέρας της διαδικασίας ανάρτησης του 35,72% της χώρας, το ΥΠΕΝ προχώρησε στη διαδικασία ανάρτησης έτοιμων χαρτών που αντιστοιχούν περίπου στο 17% της χώρας.

Η διαδικασία ξεκίνησε στις 30 Οκτωβρίου 2017 και θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις:

1η φάση: 30/10/2017 με 15/12/2017 (αναμενόμενη μερική τους κύρωση έως Ιούλιο του 2018 και ολική κύρωση Ιανουάριο ή Μάρτιο του 2019 )2η φάση: ΙΑΝ – ΙΟΥΝ 2018

Μέτρα ΠΑΑ
Έχει ζητηθεί τεχνική βοήθεια, όπως προβλέπεται, από το ΥΠΑΑΤ για να ανοίξουν όλα τα έργα μέσα στο 2018 συνολικής δαπάνης 301.268.200 ευρώ. Έργα όπως η δάσωση και το αγροδασικό μέτρο.

Τις επόμενες εβδομάδες προκηρύσσονται τα έργα για δημόσιους φορείς που αφορούν

ΜΕΤΡΟ 8.3 «Πρόληψη ζημιών σε δάση εξαιτίας δασικών πυρκαγιών, φυσικών καταστροφών και καταστροφικών συμβάντων» – 59,2 εκατ. ευρώ
ΜΕΤΡΟ 8.4 «Αποκατάσταση ζημιών σε δάση εξαιτίας δασικών πυρκαγιών, φυσικών καταστροφών και καταστροφικών συμβάντων» – 101,7 εκατ. ευρώ.

Καστανοτεμάχια
Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, διευκολύνθηκε η δενδροκομική εκμετάλλευση καστανοτεμαχίων. Με τη νέα ΚΥΑ προβλέπεται ότι:

Η κλίση του εδάφους να μην υπερβαίνει το 45%, αντί του 25% που ίσχυε έως σήμερα, στις περιπτώσεις που η δασική έκταση στερείται βλάστησης ή αυτή έχει καταστραφεί, υποβαθμιστεί ή αραιωθεί.
Εάν μετά την εγκατάσταση του δικαιούχου στην έκταση, προκύψουν αρχαιολογικά ευρήματα, αυτός υποχρεούται να ενημερώσει άμεσα την Αρχαιολογική Υπηρεσία για τις δέουσες ενέργειες εκ μέρους της (η ρύθμιση αντικαθιστά τη βεβαίωση της αρχαιολογικής υπηρεσίας, που απαιτούνταν μέχρι σήμερα)
Φυτώρια
Για την χορήγηση των αδειών λειτουργίας δασικών φυτωρίων των τύπων Β και Γ και ανανέωσης αυτών απαιτείται η καταβολή παραβόλου το οποίο αποτελεί έσοδα του «Ειδικού Φορέα Δασών».

Το ύψος του παραβόλου για τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας καθορίστηκε ως εξής:

α) ΤΥΠΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Β σε 800 ευρώ (από 3000 €).

β) ΤΥΠΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Γ σε 400 ευρώ (από 1000).

γ) Προβλέφθηκε για πρώτη φορά ότι για την ανανέωση της άδειας λειτουργίας Τύπου Β και Γ το ύψος του παραβόλου θα είναι 50 ευρώ.

Το ανωτέρω παράβολο κατατίθεται υπέρ του Πράσινου Ταμείου στον ειδικό κωδικό «Ειδικός Φορέας Δασών» και διατίθεται αποκλειστικά για την ανάπτυξη και προστασία των δασών και κατά προτεραιότητα για την λειτουργία των δημοσίων δασικών φυτωρίων και του Κέντρου Επεξεργασίας Ελέγχου και Πιστοποίησης Δασικού Πολλαπλασιαστικού Υλικού.