Στην 5χρονη Zahra από τη Συρία είναι αφιερωμένο φέτος το «Photo of the Year Awards» που απονέμει η Unicef. H φωτογραφία της μικρής, τραβηγμένη από τον Muhammed Muheisen, κέρδισε την πρώτη θέση καθώς αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο τις τραγικές συνθήκες διαβίωσης παιδιών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η 5χρονη έφυγε το 2015 από την Συρία μαζί με την οικογένειά της, τους γονείς της και τα επτά αδέρφια της, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Από τότε ζουν σε καταυλισμό στην Ιορδανία σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Ο φωτογράφος Muhammed Muheisen γεννήθηκε το 1981 στην Ιερουσαλήμ. Οι ανθρωπιστικές τραγωδίες στη Μέση Ανατολή, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν είναι κάτι που ο φημισμένος φωτογράφος, ο οποίος είχε εργαστεί πολλά χρόνια για το AP, γνωρίζει πολύ καλά. Αλλά γι’ αυτόν, το πρόσωπο της Zahra και τα μάτια της ήταν τα πιο συμβολικά για την τύχη εκατοντάδων χιλιάδων κοριτσιών και αγοριών: η ήρεμη θλίψη των πιο αθώων θυμάτων του πολέμου, της εκτοπίσεως και της εξορίας. Έχοντας βιώσει απερίγραπτη βία, αυτά τα παιδιά αρχικά δεν έχουν τίποτα άλλο να εκφράσουν πέρα από την αδυναμία και τη δυσπιστία. Το πρόσωπο μιας παιδικής ηλικίας που χάθηκε για πάντα.

Ο Muhammed Muheisen είναι ένας διπλωματούχος φωτορεπόρτερ βραβευμένος με το βραβείο Πούλιτζερ. Έχει αποτυπώσει την κρίση των προσφύγων σε όλο τον κόσμο για πάνω από μια δεκαετία, συνεργάζεται με το National Geographic και είναι ο ιδρυτής του Everyday Refugees Foundation.

Το δεύτερο και τρίτο βραβείο πήγαν αντίστοιχα στους φωτογράφους K. M. Asad από το Μπαγκλαντές και Kevin Frayer από τον Καναδά, που αμφότεροι απαθανάτισαν την κρίση της μουσουλμανικής μειονότητας Ροχίνγκια από την Μιανμάρ.

Η πρώτη δείχνει μια μαμά να κουβαλά το παιδάκι της στην αγκαλιά περπατώντας μες στη θάλασσα και η άλλη ένα νεαρό αγόρι σε καταυλισμό προσφύγων να σκαρφαλώνει στην καρότσα ενός φορτηγού που κουβαλά τρόφιμα και δακρυσμένο να ζητά βοήθεια.