• ΥΠΟΓΡΑΦΤΗΚΕ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ – ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΥΠΑΓΩΓΗΣ

Υπεγράφη από την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, και τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Αναστάσιο Πετρόπουλο, η Υπουργική Απόφαση για την εξειδίκευση των κριτηρίων της ρύθμισης οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (Φ.Κ.Α.).
Η Ρύθμιση αφορά:
• Φυσικά πρόσωπα με πτωχευτική ικανότητα (π.χ. έμποροι) ή νομικά πρόσωπα, εφόσον (α) οι συνολικές οφειλές τους προς όλους τους πιστωτές τους δεν υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ ή (β) οι οφειλές τους προς τους Φ.Κ.Α. υπερβαίνουν το 85% των συνολικών οφειλών τους.
• Φυσικά πρόσωπα χωρίς πτωχευτική ικανότητα με επιχειρηματική δραστηριότητα (π.χ. δικηγόροι, αγρότες) υπό την προϋπόθεση ότι έχουν κάνει έναρξη εργασιών και ότι οι οφειλές τους προς τους Φ.Κ.Α. δεν υπερβαίνουν τις 50.000 ευρώ.
Η ρύθμιση καλύπτει οφειλές που «γεννήθηκαν» έως τις 31/12/2016 και οι αιτήσεις θα υποβάλλονται έως τις 31/12/2018, ηλεκτρονικά προς το Κ.Ε.Α.Ο.
Για την αξιολόγηση του εισοδήματος του οφειλέτη λαμβάνεται υπόψη το μεγαλύτερο μεταξύ του μέσου όρου των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων της τελευταίας τριετίας ή του τελευταίου έτους πριν την υποβολή της αίτησης.
Τα κριτήρια υπαγωγής στη ρύθμιση είναι:
• Για οφειλές έως 20.000 ευρώ ο οφειλέτης πρέπει να έχει θετικό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων σε μία τουλάχιστον από τις τελευταίες τρεις χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης.
• Για οφειλές 20.000 – 50.000 ευρώ, πέρα από το ανωτέρω κριτήριο, ο λόγος του χρέους, αφού αφαιρεθούν οι προς διαγραφή προσαυξήσεις και τόκοι, προς το εισόδημα πρέπει να είναι μικρότερος ή ίσος του 8. Επιπλέον, αποκλείεται η υπαγωγή στη ρύθμιση, εφόσον η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη είναι κατά 25 φορές μεγαλύτερη της προς ρύθμιση οφειλής.

Ο μέγιστος αριθμός δόσεων για οφειλές 3.000 – 50.000 ευρώ είναι οι 120 δόσεις και για οφειλές έως 3.000 ευρώ είναι οι 36 δόσεις. Το ελάχιστο ποσό δόσης είναι τα 50 ευρώ.
Για ρύθμιση οφειλών 3.000 – 50.000 ευρώ προβλέπεται διαγραφή του 85% των προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής.
Τα ευεργετήματα της ρύθμισης, εκτός από την δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών, είναι ότι:

• Δεν υπολογίζονται περαιτέρω τόκοι και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.
• Χορηγείται στον οφειλέτη αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας. Αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων του οφειλέτη.

• ΥΠΟΓΡΑΦΤΗΚΕ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΩΣ 50.000 ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Μετά την απόφαση 62134/4100/2017 για την ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία, δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ και η απόφαση ΠΟΛ.1223/2017 για την εξειδίκευση των κριτηρίων για τη διαμόρφωση λύσεων ρύθμισης οφειλών προς το Δημόσιο έως 50.000 ευρώ κατά την παράγραφο 21 του άρθρου 15 του ν. 4469/2017, καθορισμός της μεθοδολογίας για τον προσδιορισμό του ύψους και του αριθμού των δόσεων βάσει αυτών, εξαίρεση οφειλών από τις λύσεις ρύθμισης και ρύθμιση κάθε άλλου ειδικότερου θέματος για την εφαρμογή αυτής. Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση, υπάγονται οφειλές προς το Δημόσιο που είναι ήδη βεβαιωμένες κατά την 31η Δεκεμβρίου 2016, καθώς και οφειλές υπέρ τρίτων πιστωτών, με τις προσαυξήσεις ή τόκους εκπρόθεσμης καταβολής κατά το χρόνο υπαγωγής στη ρύθμιση. Η υπαγωγή στις ρυθμίσεις της παρούσας απόφασης συνεπάγεται την αυτοδίκαιη απώλεια τυχόν υφιστάμενων ρυθμίσεων για τις ίδιες οφειλές. Η παρούσα απόφαση ισχύει από 1η Φεβρουαρίου 2018.
• ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΛΙΑΝΙΚΗΣ
Την υποχρέωση να αναγράφουν στα εκδιδόμενα παραστατικά πωλήσεων, τα ποσά του επιβαλλόμενου, επί της διάθεσης πλαστικής σακούλας περιβαλλοντικού τέλους, έχουν, από την 1η Ιανουαρίου 2018, χιλιάδες εμπορικές επιχειρήσεις. Η υποχρέωση αυτή συνδέεται με την εφαρμογή κοινής υπουργικής απόφασης (ΠΟΛ. 1211/20.12.2017) με την οποία προβλέπεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2018, οι καταναλωτές οφείλουν να καταβάλλουν περιβαλλοντικό τέλος, ανά τεμάχιο λεπτής πλαστικής σακούλας εμπορευμάτων ή προϊόντων, που προμηθεύονται. Οι επιχειρήσεις που έχουν την υποχρέωση χρέωσης περιβαλλοντικού τέλους στις πλαστικές σακούλες θα πρέπει μέχρι τις 31/12/2017 να προσαρμόσουν τα υπολογιστικά συστήματα των ταμειακών μηχανών και των λοιπών ηλεκτρονικών φορολογικών μηχανισμών έκδοσης παραστατικών πώλησης κατά τέτοιο τρόπο, ώστε από την 1η Ιανουαρίου 2018 στα εκδιδόμενα παραστατικά τους να εμφανίζονται ξεχωριστά τα ποσά του περιβαλλοντικού τέλους με τα οποία θα χρεώνουν τους καταναλωτές-πελάτες τους.

• ΠΡΩΤΗ (1η) ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ «ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕ ΕΞΩ»
Ανακοινώθηκε η τροποποίηση της Πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης για τη Δράση «Επιχειρούμε Έξω» του ΕΠΑνΕΚ (ΕΣΠΑ 2014 – 2020). Η Δράση χρηματοδοτεί τη συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων σε εμπορικές εκθέσεις που διοργανώνονται στην ΕΕ και σε τρίτες χώρες. Λόγω του έντονου ενδιαφέροντος που έχει εκδηλωθεί από την πλευρά των δυνητικών δικαιούχων και για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία των αιτήσεων χρηματοδότησης που θα υποβάλουν, ορίζεται νέα ημερομηνία έναρξης υποβολών η 18.01.2018 αντί της 08.01.2018 που είχε αρχικά ανακοινωθεί. Υπενθυμίζουμε ότι οι αιτήσεις ηλεκτρονικής υποβολής των επενδυτικών σχεδίων υποβάλλονται στο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr/mis).

• ΠΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΙΣ 100 ΔΟΣΕΙΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ
Ένα εντελώς νέο και πολύ πιο αφιλόξενο τοπίο αντιμετωπίζουν από αρχές του 2018 εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν ρυθμίσει τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους οφειλές με τη σωτήρια ρύθμιση των 100 δόσεων. Ακόμη και με μια ημέρα καθυστέρηση στη πληρωμή νέων φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών θα χάνουν τη ρύθμιση και όλο το ανεξόφλητο υπόλοιπο των οφειλών τους θα γίνεται απαιτητό. Πιο συγκεκριμένα, από την Πρωτοχρονιά η περίοδος χάριτος που δίνει η εφορία για την πληρωμή νέων φορολογικών οφειλών για όσους έχουν ήδη ενταχθεί σε ρύθμιση μηδενίζεται. Για να διατηρήσουν τη ρύθμιση που ήδη έχουν κάνει θα πρέπει είτε να εξοφλήσουν εμπρόθεσμα νέες φορολογικές οφειλές, είτε να προχωρήσουν στη ρύθμισή τους με την πάγια ρύθμιση των έως 12 ή έως 24 δόσεων πριν αυτές λήξουν. Αν δεν γίνει εμπρόθεσμη εξόφληση ή ρύθμιση των νέων φορολογικών οφειλών τότε οι παλαιότερες ρυθμίσεις του φορολογούμενου χάνονται αυτόματα και όλο το ανεξόφλητο ποσό μαζί με τις προσαυξήσεις που γλίτωσαν κατά τη χορήγηση της ρύθμισης “αναβιώνουν” και καθίστανται ληξιπρόθεσμες και απαιτητές. Αυτό σημαίνει ότι ο φορολογούμενος μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με κατασχέσεις καθώς θα είναι δύσκολο να προχωρήσει στην εξόφληση του ποσού. Υπάρχει η λύση να εντάξει το ποσό στη ρύθμιση των 12 δόσεων αλλά η μηνιαία δόση θα είναι πολύ μεγαλύτερη, δηλαδή θα διαμορφώνεται σε περίπου 300 ευρώ μηνιαίως. Αυτό που δεν έχει ακόμη γίνει τεχνικά είναι να δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους να ρυθμίζουν μέσω ίντερνετ νέες φορολογικές οφειλές πριν καταστούν ληξιπρόθεσμες. Η σχετική διάταξη πέρασε πρόσφατα από τη Βουλή και η εφαρμογή αναμένεται να ανοίξει εντός των επόμενων ημερών στο taxisnet.

ΣΧΕΔΙΟ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΣΕ 12 ΔΟΣΕΙΣ
Με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογουμένων να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο μήνα με τον μήνα, το οικονομικό επιτελείο προωθεί σχέδιο για τη αποπληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων προς το Δημόσιο σε 12 δόσεις. Ήδη έχει γίνει σχετική μελέτη για την ηλεκτρονική πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων σε μικρότερες δόσεις και οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν εντός του μήνα. Όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις των φυσικών προσώπων προς το Δημόσιο θα μπορούν να πληρώνονται ηλεκτρονικά και σε πολύ μικρότερες δόσεις, ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ράνια Αντωνοπούλου. Με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δόσεων, οι οποίες θα φτάνουν τις 12, στόχος είναι να μειωθούν οι ληξιπρόσθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, αλλά και να μπορούν όλα τα φυσικά πρόσωπα με οφειλές προς το Δημόσιο να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους, χωρίς επιβάρυνση και σε μεγαλύτερη χρονική διάρκεια. Οι λεπτομέρειες του σχεδίου που προωθεί το οικονομικό επιτελείο δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές, ωστόσο και σήμερα υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής φόρων σε δόσεις που δεν μπορούν να ξεπερνούν τις δώδεκα, είτε μέσω πιστωτικής κάρτας είτε ρύθμισης οφειλών.
• Κ. ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ: ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ ΟΙ ΝΕΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ
Η υφυπουργός Οικονομικών κ. Παπανάτσιου, σε δηλώσεις της σχετικά με τις αντικειμενικές αξίες, σημείωσε ότι η υποχρέωση είναι να έχουν οριστεί μέχρι τις 31 Μαρτίου 2018, αναφέροντας πως η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει. Κληθείσα να απαντήσει στο αν θα υπάρχει διαφορά με τις τρέχουσες, είπε ότι δεν είναι σε θέση να απαντήσει, υπογραμμίζοντας ότι οι εκτιμητές είναι ανεξάρτητοι

• ΕΩΣ 75% ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΕΦΟΡΙΑ & ΤΑΜΕΙΑ ΤΟ 2018
Έως και το 75% του εισοδήματος θα φθάσουν οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές το 2018. Περισσότεροι από 1,4 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες θα επιβαρυνθούν περαιτέρω, καθώς αλλάζει επί τα χείρω ο τρόπος υπολογισμού των εισφορών. Από το νέο έτος οι εισφορές θα καθορίζονται επί των ακαθάριστων εσόδων, χωρίς δηλαδή την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταβληθεί, οδηγώντας σε αυξήσεις που θα ξεκινούν από 8% και σταδιακά, με την κατάργηση και των εκπτώσεων που η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει για μερίδα μη μισθωτών, θα φθάσουν έως και 38% . Την ίδια στιγμή, μισθωτοί, συνταξιούχοι και ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν το 2018 να μειώνεται το διαθέσιμο εισόδημα, εξαιτίας της κατάργησης των φοροαπαλλαγών αλλά και της επιβολής νέων φόρων. Μάλιστα, τον Μάρτιο του 2018 επίκειται η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, που θα αλλάξει ριζικά τη βάση υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ. Και αυτό θα συμβεί, καθώς η συμφωνία με τους πιστωτές της χώρας προβλέπει την εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει στην αύξηση των αντικειμενικών αξιών στις λαϊκές περιοχές και στη μείωση των τιμών στις «ακριβές» περιοχές, όπως η Βούλα, η Εκάλη και το Ψυχικό.

• ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ
«Πονοκέφαλο» προκαλεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το πρόβλημα που έχει προκύψει με το «χτίσιμο» του αφορολογήτου για έξοδα μισθωτών, συνταξιούχων και κατ’ επάγγελμα αγροτών, που έγιναν κατά τη διάρκεια του 2017, μέσω web banking. Και τούτο διότι οι τράπεζες δεν μπορούν να διακρίνουν ποιες μεταφορές χρημάτων αφορούν σε δαπάνες «κατοχύρωσης». Εάν δηλαδή μια μεταφορά ποσού σε λογαριασμό μέσω διαδικτύου είναι δαπάνη που καλύπτει το αφορολόγητο ή αν πρόκειται απλώς για προσωπική συναλλαγή ανάμεσα σε δύο φορολογούμενους. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, εάν το πρόβλημα αυτό δεν επιλυθεί, τότε χιλιάδες πολίτες κινδυνεύουν να κληθούν να πληρώσουν άδικα επιπλέον φόρο εισοδήματος. Με απλά λόγια, οι δαπάνες που έκαναν μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών, μπορεί να μη μετρήσουν τελικά για την κατοχύρωση του αφορολόγητου ορίου των 8.636 έως 9.545 ευρώ.

• ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ Η ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ 2017-2018
Υπογράφηκε η υπουργική απόφαση για τη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης περιόδου 2017-2018. Το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης κόβεται στο μισό, από 0,25 ευρώ πέρυσι σε 0,125 ευρώ/λίτρο φέτος, χωρίς να μεταβάλλονται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Σύμφωνα με την υφυπουργό οικονομικών κ. Παπανάτσιου πού σύντομα θα ανοίξει η εφαρμογή στο Taxis για την υποβολή αιτήσεων επιδότησης πετρελαίου. Όσες υποβληθούν έως 15 Ιανουαρίου θα πληρωθούν έως τις 15 Φεβρουαρίου.

• 24.750 ΕΛΕΓΧΟΙ ΘΑ ΔΙΕΝΕΡΓΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΑΔΕ ΤΟ 2018
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. με αριθμ. ΔΕΛ Β 1192636 ΕΞ 2017, που καθορίζει τον αριθμό των φορολογικών ελέγχων που θα διενεργηθούν κατά το έτος 2018. Σύμφωνα με την απόφαση:
Το έτος 2018 θα διενεργηθούν είκοσι τέσσερις χιλιάδες επτακόσιοι πενήντα (24.750) πλήρεις και μερικοί φορολογικοί έλεγχοι από τις ελεγκτικές Υπηρεσίες ΚΕ.ΜΕ.ΕΠ., ΚΕ.ΦΟ.ΜΕ.Π., και Δ.Ο.Υ. Από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το εβδομήντα τοις εκατό (70%) θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας. Ποσοστό τουλάχιστον 75% των ελέγχων του προηγούμενου εδαφίου, θα αφορούν καταρχήν σε ελέγχους της τελευταίας τριετίας για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος
• ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΘΑ ΒΑΡΥΝΕΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Πρεμιέρα έκανε από την Πρωτοχρονιά ο φόρος διαμονής στα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια-διαμερίσματα και τα ξενοδοχεία με επιβαρύνσεις έως και 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, την 1.1.2018 τίθεται σε ισχύ ο φόρος διαμονής που θεσπίστηκε με τις διατάξεις του άρθρου 53 του ν. 4389/2016. «Για την ομαλή εφαρμογή του μέτρου το άρθρο αυτό πρόκειται να τροποποιηθεί άμεσα, ώστε να προβλέπεται πλέον ρητά, ότι ο φόρος θα βαρύνει σε κάθε περίπτωση τον ταξιδιώτη-διαμένοντα-χρήστη του δωματίου ή διαμερίσματος, ότι επιβάλλεται από τις ξενοδοχειακές και λοιπές επιχειρήσεις προς τους διαμένοντες με την έκδοση ‘ειδικού στοιχείου-απόδειξης είσπραξης φόρου διαμονής’ και ότι το ειδικό αυτό στοιχείο δεν επιβαρύνεται με ΦΠΑ» προστίθεται στην ανακοίνωση. Η τροποποιηθείσα διάταξη θα ισχύσει αναδρομικά από 01-01-2018. «Δεδομένης της επικείμενης τροποποίησης της διάταξης σύμφωνα με τα παραπάνω, η έκδοση της σχετικής απόφασης του Διοικητή ΑΑΔΕ για τον καθορισμό του τύπου και του περιεχομένου της δήλωσης απόδοσης του φόρου, καθώς και περισσότερες διευκρινίσεις για την ομοιόμορφη εφαρμογή του, θα εκδοθούν αμέσως μετά την θέση σε ισχύ των νέων διατάξεων» προστίθεται σε ανακοίνωση της ΑΑΔΕ. Σημειώνεται ότι ο φόρος, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, για τα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα είναι: 1-2 αστέρων 0,50 ευρώ, 3 αστέρων 1,50 ευρώ, 4 αστέρων 3,00 ευρώ, 5 αστέρων 4,00 ευρώ. Για τα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια-διαμερίσματα ο φόρος καθορίζεται ενιαία στα 0,50 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

• ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΧΕΙΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2018 το αγοραστικό κοινό θα μπορεί να αγοράζει πανελλαδικά με τις χειμερινές εκπτώσεις. Μάλιστα, θα υπάρξουν και Κυριακές που τα καταστήματα θα είναι ανοικτά για να μπορέσουν να κάνουν τις αγορές τους οι καταναλωτές. Την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων δηλαδή στις 14 Ιανουαρίου τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοικτά σε όλη την επικράτεια από τις 11:00 έως και τις 20:00.
• Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε.
Το πιο φτωχό κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Βουλγαρία, ανέλαβε από 1η Ιανουαρίου 2018 για πρώτη φορά την εναλλασσόμενη προεδρία της Ε.Ε.. Η Βουλγαρία, η οποία ενισχύεται με ευρωπαϊκά κονδύλια, επιμένει στην πολιτική της σύγκλισης παρά τη μείωση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού μετά το 2020 στο πλαίσιο του Brexit. Η Σόφια τάσσεται υπέρ της τήρησης της συμφωνίας ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Άγκυρα για τη μετανάστευση και τη βελτίωση των σχέσεων των δύο πλευρών. Η Βουλγαρία, που επιθυμεί να ενταχθεί στη ζώνη του Σένγκεν, θα εργασθεί για την απεμπλοκή της μεταρρύθμισης της συνθήκης του Δουβλίνου, που «αναθέτει» στην χώρα εισόδου την φροντίδα των προσφύγων και μεταναστών και επιμένει στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης. Η προεδρία της Βουλγαρίας, που διαδέχεται την προεδρία της Εσθονίας, θα συμπέσει επίσης με την έναρξη της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με το Ηνωμένο Βασίλειο που θα αφορούν την περίοδο μετάβασης μετά το Brexit και το πλαίσιο των μελλοντικών εμπορικών σχέσεων. Η Σόφια έχει την πρόθεση θα χρησιμοποιήσει επίσης την γνώση της για τα τοπικά θέματα για να συμβάλει στον καθορισμό της ευρωπαϊκής στρατηγικής ως προς τη συνδρομή προς τις χώρες που προέρχονται από την πρώην Γιουγκοσλαβία και την Αλβανία. Μία σύνοδος κορυφής Ε.Ε. – Βαλκανίων θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο στη Βουλγαρία, για πρώτη φορά εδώ και δεκαπέντε χρόνια.
• ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΟ Γ.Ε.ΜΗ. ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Όλοι οι υπόχρεοι εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ. που δεν είναι κεφαλαιουχικές εταιρίες, δηλαδή όλοι εκτός από Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε., και πιο συγκεκριμένα οι Ο.Ε. , Ε.Ε., Συν ΠΕ,. ΑΤΟΜΙΚΕΣ, ΑΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ, ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΕΣ κλπ, έχουν υποχρέωση καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ. του αποδεικτικού υποβολής φορολογικής τους δήλωσης, σύμφωνα με το άρθρο 5 της Υ.Α. 79760/31-12-2014 (ΦΕΚ Β’ 3623). Η καταχώριση πρέπει να γίνει εντός δύο μηνών από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, με ηλεκτρονικό τρόπο από την ιστοσελίδα https://services.businessportal.gr.