Print

Βραβεία Aristoleo 2018 ένας διαγωνισμός με μια μεγάλη Διαφορά
Ο στόχος των Βραβείων Aristoleo 2018 είναι τριπλός…

Εισάγουν τα πολλά ανώτερα υψηλά σε φαινόλες ελαιόλαδα με ισχυρισμό υγείας και υψηλές σε φαινόλες επιτραπέζιες ελιές στην διεθνή αγορά με βάση τις υγεία προστατευτικές ιδιότητες.

Προσδιορίζουν το φαινολικό περιεχόμενο σε κατηγορίες φαινολικού περιεχομένου με σκοπό να καταστήσουμε ευκολότερη την επιλογή και ενημέρωση των καταναλωτών.
Παρέχουν την απαραίτητη διαφάνεια στον κόσμο των Διεθνών Διαγωνισμών Ελαιόλαδου.
Συγκεντρώνουν πληροφορίες και γνώσεις σχετικά με τις ποικιλίες και τις γεωργικές πρακτικές, προκειμένου να εξυπηρετήσουμε την βιομηχανία του υψηλού σε φαινόλες εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου.

Όλα άρχισαν από μια πίστη. Πιστέψαν στην αρχαία σοφία του Ιπποκράτη και του Διοσκουρίδη.

Η σύγχρονοι Έλληνες επιστήμονες επιβεβαιώσαν ότι η αρχαία σοφία και γνώση συμπίπτει με την σύγχρονη επιστήμη.

Πέρα από αυτό η αρχαία σοφία είναι ζωντανή και συνεχίζει να διδάσκει, να καινοτομεί και να εμπνέει τους σύγχρονους Έλληνες και πολίτες άλλον χωρών.

Πιστεύουμε ότι το μέλλον θα είναι καλύτερο από το παρελθόν

Πιστεύουμε ότι το παρελθόν είναι ο καλύτερος δάσκαλος

Το μέλλον μας εμπνέει και το παρελθόν μας ενώνει

Είμαστε αφοσιωμένοι αποκλειστικά

στην αύξηση τις παραγωγής

την επαλήθευση

πιστοποίηση

και προώθηση

των υψηλών φαινολικών ελαιολάδων.

Οι παραγωγοί υψηλού σε φαινόλες ελαιόλαδου και ελιών αποτελούν μία κοινότητα οραματιστών που έχουν αφιερώσει χρόνο, σπουδές και χρήματα για να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις ευεργετικές ιδιότητες της ελιάς. Το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο, γνωστό εδώ και πολύ καιρό ως το βασικό συστατικό της Μεσογειακής Διατροφής για την Υγεία, έχει πλέον εξελιχθεί μέσω της επιστημονικής ταυτοποίησης σε μία νέα κατηγορία ελαιόλαδου με ισχυρισμό υγείας βάση την περιεκτικότητα σε φαινόλες, η οποία αξίζει την πιστοποίηση τυποποίησης για την υγεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον κανονισμό 432/2012 με ισχυρισμό υγείας για πολυφαινόλες.

Επίσης μερικές ποικιλίες επιτραπέζιων ελιών έχουν ανακαλυφθεί να περιέχουν σημαντικές ποσότητες φαινολικών ενώσεων όπως η υδροξυτυροσόλη και τυροσόλη. Τα Βραβεία Αριστολεο 2017 ήταν ο πρώτος διαγωνισμός στον κόσμο που έκρινε και βράβευσε τις επιτραπέζιες ελιές με βάση το φαινολικό τους περιεχόμενο.

Τα Βραβεία Aristoleo 2018 “ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΑ, ΕΛΕΓΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΛΗΘΙΝΑ” αποτελούν μία γιορτή αφιερωμένη στα πολλά ελαιόλαδα που έχουν ΔΟΚΙΜΑΣΤΕΙ και βρεθεί να είναι εξαιρετικά παρθένα, και έχουν ΕΛΕΓΧΘΕΙ μέσω πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού (NMR) και βρέθηκαν να περιέχουν περισσότερα από 500 mg/ kg πολυφαινολών to οποίο είναι το ΑΛΗΘΙΝΟ μέτρο για της υγεία προστατευτικές ιδιότητες του ελαιολάδου.

Η επιστήμη αποδεικνύει ότι η κύριες υγεία προστατευτικές ιδιότητες του ελαιόλαδου προέρχονται από της φαινόλες που περιέχει.

Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΗ! Για πάρα πολύ καιρό βασιζόμασταν αποκλειστικά στην γευστική ανάλυση για την βράβευση ελαιόλαδων, παραδίδοντάς τους χρυσά μετάλλια παρά τα μικτά αποτελέσματα.

Υπάρχουν περιπτώσεις που ένας διεθνής διαγωνισμός ελαιόλαδου (IOOC) απένειμε χρυσό μετάλλιο σε ένα ελαιόλαδο, ενώ άλλος διαγωνισμός το έκρινε ελαττωματικό. Επιπλέον, μερικοί διεθνείς διαγωνισμοί ελαιόλαδου απορρίπτουν έως και το 50% των καταχωρίσεων ελαιόλαδου ως ελαττωματικά.

ΥΨΗΛΑ ΣΕ ΦΑΙΝΟΛΕΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ
Τα Βραβεία Aristoleo 2016 ήταν ο πρώτος διαγωνισμός στον κόσμο που έκρινε εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα με βάση το φαινολικό τους περιεχόμενο μαζί με την εξαιρετική τους γεύση.

Τα Βραβεία Aristoleo συνέβαλαν στην αλλαγή της παγκόσμιας βιομηχανίας ελαιόλαδου για πάντα! https://aristoleo.com/spasame-ton-favlo-kyklo/

Το πρωτογενές εργαλείο που το κατέστησε εφικτό είναι η σύγχρονη μέθοδος NMR (μέθοδος Πυρηνικού Μαγνητικού Συντονισμού). Η εν λόγω μέθοδος αναπτύχθηκε από τους Δρ. Μαγιάτη και Δρ. Μέλλιου και την ομάδα ερευνητών τους στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μαζί με την εφεύρεση του Δοκιμαστικού Κιτ Aristoleo ®. Τώρα έχουμε και το Aristometro™ (φορητό φασματόμετρο) καθώς και της εφαρμογής AristoApp™ για κινητά τηλέφωνα. https://aristoleo.com/ο-κοσμος-χρειαζεται-αριστολεο/

Το Aristometro™ και το AristoApp™ αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο τους προγράμματος ARISTOIL Interreg MED που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας στον τομέα του Μεσογειακού ελαιόλαδου, με την παραγωγή ελαιόλαδου που μπορεί να καλύψει και να ξεπεράσει τις προϋποθέσεις του Κανονισμού 432/2012 της ΕΕ περί καταλόγου επιτρεπόμενων ισχυρισμών υγείας. Ο εν λόγω κανονισμός προβάλλει την προϋπόθεση ελάχιστης συγκέντρωσης πολυφαινόλης στο ελαιόλαδο που αντιστοιχεί σε 250 mg ανά κιλό. Το Aristometro™ και το AristoApp™ συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Ταμείο, την Aristoleo Ltd. και τους χορηγούς της.

Τα υψηλά φαινολικά, εξαιρετικά υψηλής ποιότητας ελαιόλαδα και ελιές αναζητούνται από ενσυνείδητους καταναλωτές που ενδιαφέρονται για την υγεία τους από όλο τον κόσμο. Οι καταναλωτές αναζητούν φυσικούς τρόπους για να διατηρήσουν ή να επανακτήσουν την υγεία για τους εαυτούς τους ή για εκείνους που αγαπούν.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών, τα ελαιόλαδα έχουν ξεπεράσει την ελάχιστη προϋπόθεση των 250 mg πολυφαινολών ανά κιλό, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό της ΕΕ περί καταλόγου επιτρεπόμενων ισχυρισμών υγείας 432/2012. Ένας αυξανόμενος αριθμός επωνυμιών προσφέρει επίπεδα 1000, 3000 και, αυτή τη χρονιά, 5000 mg ανά κιλό!

Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα ελαιόλαδα θα χρησιμοποιηθούν με διαφορετικούς τρόπους και για αυτό το λόγο τα Βραβεία Aristoleo είναι τα πιο διαφανή, ανοιχτά και όχι αποκλειστικά βραβεία στο χώρο των διαγωνισμόν ελαιολάδου.

Αριστολεο Βραβεία 2018. Τα υψηλά σε φαινόλες ελαιόλαδα θα αναγνωριστούν και θα βραβευθούν με βάση 5 κατηγορίες συνολικού φαινολικού περιεχομένου. Έτσι προσφέρουμε διαφάνεια στον διαγωνισμό, έτσι ώστε οι καταναλωτές να είναι σε θέση να αποφασίσουν εάν επιθυμούν ένα υγιεινό μαγειρικό ελαιόλαδο ή ένα καθημερινό συμπλήρωμα διατροφής. Η διαφάνεια είναι πλέον πραγματικότητα στο χώρο του ελαιόλαδου.

Κάθε συμμετοχή θα αναλυθεί με τη μέθοδο ΝΜR στο εργαστήριο του Προκόπιου Μαγιάτη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επιπρόσθετα, κάθε υψηλό σε φαινόλες ελαιόλαδο πρέπει να περάσει από μια οργανοληπτική ανάλυση από τη Food Allergen Labs, έτσι ώστε να καθοριστεί ότι το δείγμα ελαιόλαδου δεν έχει ελαττώματα και μπορεί να καταχωρηθεί ως εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.

Επίσης, θα χρησιμοποιήσουμε το Aristometro™ και το AristoApp™ για να μετρήσουμε τη συνδυασμένη περιεκτικότητα ελαιοκανθάλης και ελαιασίνης, προκειμένου να δείξουμε την ακρίβεια και τη χρησιμότητά τους. Η συγκέντρωση αυτών των 2 φαινολικών ενώσεων φαίνεται να είναι το κλειδί για τη μακροζωία που προσφέρει το ελαιόλαδο, χάρη στις ιδιότητες του, που προάγουν και θωρακίζουν την υγεία.

Τα Βραβεία Aristoleo θα απονεμηθούν σε εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα που περιέχουν συνολικές φαινολικές ενώσεις ως εξής:

Χάλκινο Μετάλλιο: 500 – 750 mg ανά κιλό

Αργυρό Μετάλλιο: 750 – 1000 mg ανά κιλό

Χρυσό Μετάλλιο: 1000 – 2000 mg ανά κιλό

Διπλό Χρυσό Μετάλλιο: 2000 – 3000 mg ανά κιλό

Τριπλό Χρυσό Μετάλλιο: 3000+ mg ανά κιλό

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: €250,00
ΕΚΠΤΩΣΗ
Πριν από τις 31 Ιανουαρίου 2018
Μόλις €199,00
Ειδικές εκπτώσεις θα ισχύουν για πολλαπλές συμμετοχές.
Προθεσμία υποβολής συμμετοχών 28 Φεβρουαρίου 2018
Κάντε κύλιση προς τα κάτω για τη φόρμα εγγραφής.
Όσο περισσότερη είναι η συγκέντρωση των πολυφαινολών τόσο λιγότερη ποσότητα καλείται να λάβει κάποιος για να κερδίσει όλα τα οφέλη για την υγεία του. Τα Βραβεία Aristoleo 2018 θα συνεχίσουν να προσφέρουν στους καταναλωτές τη δυνατότητα επιλογής διάφορων κατηγοριών, έτσι ώστε να ικανοποιήσουν τις διατροφικές τους ανάγκες, τις προσωπικές γευστικές τους προτιμήσεις ή τα πολύ υψηλότερα επίπεδα φαινολικών συγκεντρώσεων για την ενισχυμένη προστασία και προαγωγή της υγείας ως συμπλήρωμα διατροφής.

Για πάρα πολύ καιρό βασιζόμασταν αποκλειστικά στην γευστική ανάλυση για την βράβευση ελαιόλαδων, παραδίδοντάς τους χρυσά μετάλλια παρά τα μικτά αποτελέσματα.

Η νέα κατηγορία υψηλών φαινολικών ελαιόλαδων που προωθούν την υγεία, ανταποκρινόμενη στον Κανονισμό της ΕΕ 432/2012 περί καταλόγου επιτρεπόμενων ισχυρισμών υγείας για πολυφαινόλες, βρίσκεται πέρα από τα οργανοληπτικά πρότυπα που χρησιμοποιούνται από άλλους Διεθνείς Διαγωνισμούς Ελαιόλαδου (IOOCs). Εκεί, αρκετά συχνά απορρίπτουν έως και περισσότερο από το 50% των συμμετοχών ως ελαττωματικά… Ο ορισμός τους περί ελαττωμάτων βασίζεται περισσότερο σε μία υποκειμενική βάση και διαφέρει από το ένα διαγωνισμό στον άλλον. Κατά τη γνώμη μας, αυτός δεν είναι έγκυρος τρόπος για να κρίνουμε τη ποιότητα του ελαιόλαδου, πόσο μάλλον για να απονείμουμε βραβεία.

Για εμάς, δεν υπάρχει κανένας τρόπος για δίκαιη κρίση εκατοντάδων ελαιόλαδων μέσω γεύσης, όπως γίνεται στους περισσότερους Διεθνείς Διαγωνισμούς Ελαιόλαδου, μέσα στο σύντομο χρονικό διάστημα των τριών ημερών. Η έντονη γεύση, πικρή και πιπεράτη, του υψηλού σε φαινόλες ελαιόλαδου αποτρέπει τους κριτές από το να φτάσουν σε οποιαδήποτε αντικειμενική άποψη. Η έντονη γεύση ξεπερνά τους υποδοχείς γεύσεις. Πολλά υψηλά σε φαινόλες ελαιόλαδα κρίνονται σύμφωνα με την παλαιά πρακτική οργανοληπτικών προτύπων Διεθνείς Διαγωνισμούς Ελαιόλαδου (IOOCs), που αναδείχθηκαν από τη γευστική δοκιμή ως ελαττωματικά, καθώς ή γεύση τους κρίθηκε “ανισόρροπη”. Ακόμα και τα ήπια ελαιόλαδα έχουν τη τάση να αμβλύνουν τους υποδοχείς γεύσεις και οι κριτές αφήνονται στο να κρίνουν τα ελαιόλαδα με βάση το άρωμά τους!

Τα Βραβεία Aristoleo 2018 θα συνεχίσουν να προωθούν τον τρόπο κρίσης των δειγμάτων ελαιόλαδου, οργανοληπτικά με κριτήρια του ΔΣΕ καθώς τα λαμβάνουμε ένα προς ένα και όχι όλα μαζί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΕΣ ΕΛΙΕΣ
Τα Βραβεία Aristoleo 2017 ήταν ο πρώτος διαγωνισμός στον κόσμο που έκρινε τις ελιές με βάση το φαινολικό τους περιεχόμενο. Τα οφέλη των υψηλών σε φαινόλες ελιών είναι πλέον αναγνωρισμένα παγκοσμίως, με τις ελιές να αποτελούν ένα σημαντικό συμπλήρωμα διατροφής.

http://www.goodhousekeeping.com/health/diet-nutrition/a47350/health-benefits-of-olives/

Οι υψηλές σε φαινόλες επιτραπέζιες ελιές που συμμετέχουν στα Βραβεία Aristoleo 2018 θα βραβευθούν με βάση την ανάλυση με την μέθοδο NMR για συνολική συνδυασμένη ποσότητα υδροξυτυροσόλης και τυροσόλης. Οι παραγωγοί μπορούν να υποβάλουν δείγμα 500γραμμάρια καθώς και το πιστοποιητικό ανάλυσης NMR από το εργαστήριο Prokopios Magiatis Lab στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Οι ποικιλίες θα αναγνωριστούν και θα παρουσιαστούν αλλά τα βραβεία θα είναι αποκλειστικά βασισμένα στις φαινολικές συγκεντρώσεις του συνδυασμένου συνόλου υδροξυτυροσόλης και τυροσόλης, όπως περιγράφεται παρακάτω:

Χάλκινο μετάλλιο: 1,00 – 1,50 mg ανά γραμμάριο ελιάς (χωρίς κουκούτσι)

Αργυρό μετάλλιο: 1,50 – 2,00 mg ανά γραμμάριο ελιάς (χωρίς κουκούτσι)

Χρυσό μετάλλιο: 2,00 – 2,50 mg ανά γραμμάριο ελιάς (χωρίς κουκούτσι)

Διπλό Χρυσό Μετάλλιο: 2,50+ mg ανά γραμμάριο ελιάς (χωρίς κουκούτσι)

ΟΛΕΣ οι ποικιλίες θα ταυτοποιηθούν, των τύπων παραγωγής – παραδοσιακή, βιολογική, άγρια και αγρο-οικολογία. Τα Βραβεία Aristoleo 2018 θα απονεμηθούν με βάση τις 4 κατηγορίες φαινολικού περιεχομένου (Διπλό Χρυσό, Χρυσό, Αργυρό και Χάλκινο).

ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΕΣ ΕΛΙΕΣ ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: €250,00
Το κόστος για το πιστοποιητικό NMR είναι €100,00 και το τέλος συμμετοχής για τα Βραβεία Aristoleo 2018 είναι €150,00 ,

ΕΚΠΤΩΣΗ
Πριν από τις 31 Ιανουαρίου 2018
Μόλις €199,00
Θα ισχύσουν ειδικές εκπτώσεις για πολλαπλές συμμετοχές.

Εάν έχετε ήδη πιστοποιητικό NMR για της ελιές από το εργαστήριο του Μαγιάτη στο Πανεπιστημίου Αθηνών, καλείστε να καταβάλετε μόνο τα €150,00 ως τέλος συμμετοχής.

Εάν οι ελιές σας χρησιμοποιούνται σε έρευνα, θα ισχύσει ειδική έκπτωση.

Οι μεγάλοι νικητές των Βραβείων Aristoleo 2018 θα ανακοινωθούν στις 17 Μαρτίου 2018 μαζί με τις επίσημες παρουσιάσεις που θα πραγματοποιηθούν στο 2o Ετήσιο Συνέδριο Aristoleo, με τίτλο “Το Μέλλον του Ελαιόλαδου”, στις 27 Απριλίου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στη Λευκωσία.

ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Μπορείτε επίσης να κατεβάσετε τη φόρμα να την εκτυπώσετε και να μας στείλετε ένα σαρωμένο αντίγραφο στο: aristoleoawards@gmail.com
https://aristoleo.com/wp-content/uploads/2018/01/Aristoleo-Awards-Form-EN-GR-Google-Forms.pdf