Το Ελατοχώρι βρίσκεται σε 850μ. υψόμετρο στον Ορεινό όγκο των Πιερίων που κατοικούσαν οι Μούσες και κατά την παράδοση ονομαζόταν «Κοιλάδα του Παλατιού».

Είκοσι οκτώ χιλιόμετρα δυτικά της Κατερίνης στις πλαγιές των Πιερίων Όρεων αγναντεύει νότια το βουνό των θεών, τον Όλυμπο, ανατολικά και βόρεια τον κάμπο της Πιερίας, έως τα καταγάλανα παράλια του Θερμαϊκού και ενίοτε της Χαλκιδικής. Ανάμεσα στους Νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Κοζάνης πολύ κοντά σε τρία αστικά κέντρα τη Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη και τη Λάρισα αποτελεί « όαση δροσιάς και ηρεμίας».

Χάριν της ιδιαίτερης θέσης του, ένα υπέροχο «Μπαλκόνι» προς τον Όλυμπο, αποτελεί Εναλλακτικό Ορεινό Τουριστικό Προορισμό όλες τις εποχές του χρόνου. Σήμερα οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου και παράλληλα να επισκεφθούν τα ορεινά χωριά της Πιερίας, την πόλη της Κατερίνης, το Μουσείο του Δίου, τον Όλυμπο, τις παραλίες, το Λιτόχωρο, τον Παλιό Παντελεήμονα, τη Βέροια, το Βελβεντό, το Μουσείο της Βεργίνας, την Παναγία Σουμελά ακόμα και τη Θεσσαλονίκη. Αξίζει να τονίσουμε την υψηλή ποιότητα παροχής υπηρεσιών των καταλυμάτων αλλά και των κέντρων εστίασης της περιοχής όπου παρέχουν άριστη ελληνική φιλοξενία και υπέροχες γαστρονομικές απολαύσεις.

Ελατοχώρι.. Ο ιδανικός προορισμός για όλες της εποχές του χρόνου. Η μαγευτική θέα στον μυθικό Όλυμπο και η άγρια ομορφιά της ορεινής φύσης με τα πυκνά δάση, μπορεί να κερδίσει κάθε επισκέπτη. Ένα νέο χιονοδρομικό κέντρο στην καρδιά των Πιερίων Όρεων και ένας παραδοσιακός οικισμός που υπόσχονται να σας χαρίσουν αξέχαστες στιγμές ξεγνοιασιάς και ηρεμίας.

Ξενοδοχεία και δωμάτια στο Ελατοχώρι Πιερίας
Το Ελατοχώρι αποτελείται από δύο οικισμούς. Τον παραδοσιακό οικισμό, Παλιό Ελατοχώρι και τον σημερινό οικισμό. Ο παραδοσιακός οικισμός καταστράφηκε όταν όλο το χωριό κάηκε από τους Γερμανούς στις 27 Γενάρη του 1944. Με την έναρξη λετουργίας του Χιονοδρομικού κέντρου ο Παλαιός οικισμός γνώρισε ραγδαία αγροτουριστική ανάπτυξη, χωρίς ωστόσο να χάσει ούτε κατ ελάχιστο τον παραδοσιακό του χαρακτήρα.

Περπατώντας κανείς στα στενά δρομάκια του οικισμού, μπορεί εύκολα να διακρίνει το μεράκι και το γούστο των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στο Ελατοχώρι. Πετρόκτιστοι ξενώνες και ταβέρνες που σερβίρουν τοπικές σπεσιαλιτέ, σε αρμονία με την φύση που αγκαλιάζει τον οικισμό με οξιές, καστανιές και βελανιδιές συνθέτουν ένα μέρος μαγευτικό.

Δίπλα από τον παραδοσιακό οικισμό βρίσκεται ο σημερινός οικισμός του Ελατοχώρίου σε υψόμετρο 850 μέτρων. Η παλιά ονομασία του χωριού ήταν Σκουτέρνα, από τα πολλά “σκουτιά” – τα χοντρά μάλλινα υφάσματα που κατασκευάζονταν παλιότερα στο χωριό.

Ελάτε να πάμε εκδρομή…

Σήμερα οι επισκέπτες με έδρα το Ελατοχώρι μπορούν να απολαύσουν κατά την χειμερινή περίοδο, το Χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου, να επισκεφθούν τα ορεινά χωριά της Πιερίας, το Μουσείο του ΔΙΟΥ, το Μουσείο της Βεργίνας, τον Όλυμπο κ.λ.π. και ως αναπτυσσόμενο ορεινό θέρετρο για όλες τις εποχές, αποτελεί προορισμό κορυφαίου φυσικού κάλους και μέγιστου περιηγητικού ενδιαφέροντος .

Λαογραφικό Μουσείο Ελατοχωρίου

Το Λαογραφικό Μουσείο βρίσκεται στην πλατεία του Ελατοχωρίου δίπλα στο Κοινοτικό κατάστημα . Η συλλογή χαρακτηρίζεται από πλούσια εκθέματα « γεωργικών εργαλείων και χρηστικών αντικειμένων από τη ζωή των κατοίκων και τον τρόπο ζωής «μιας παλιάς ξεχασμένης εποχής»,είναι οργανωμένο σε θεματικές ενότητες: οικιακά σκεύη ,χρηστικά αντικείμενα και εργαλεία το διακρίνει η λιτότητα και παράλληλα η εφευρετικότητα των κατοίκων που ήταν υποχρεωμένοι να είναι αυτάρκεις και να καλύπτουν τις ανάγκες τους με ιδία μέσα.

Επισκέψιμο εργαστήριο «ΤΣΑΙ ΟΛΥΜΠΟΥ ΚΤΗΜΑ ΑΛΘΑΙΑ& Εκθεσιακός χώρος“ΒΟΤΑΝΟΛΟΓΙΟ- HERBARIUM” των φυτών Ολύμπου- Πιερίων.

Βρίσκεται στο νέο Ελατοχώρι,στο χώρο θα ξεναγηθείτε στα πολύτιμα φυτά των Πιερίων με ατόφιο υλικό αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών-καρποφόρων ,φωτογραφικό υλικό και στην διαδικασία παραγωγής του τσαγιού(ΤΣΑΙ ΟΛΥΜΠΟΥ).Στα πλαίσια ανάδειξης του Αγροτουρισμού επισκεφθείτε τον εκθεσιακό χώρο του εργαστηρίου μας και γίνεται αρωγοί στην προσπάθεια μετάδοσης στις επόμενες γενιές σε θέματα που αφορούν: τον πλούτο της φύσης μας, την ευαισθησία για το περιβάλλον, την προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Διαδρομή φυσικής ομορφιάς Βοτανικό μονοπάτι Πάρκο ΜΟΥΣΩΝ Κεραμίδα.Στην διαδρομή θα δείτε ποτάμια, γέφυρες και όμορφα μονοπάτια το θέαμα είναι υπέροχο,. Γευτείτε το γάργαρο νερό της πηγής ΚΕΡΑΜΙΔΑ.Οι μυρουδιές των βοτάνων θα σας συνοδεύουν σε όλη την διαδρομή όλες τις όλες τις εποχές του χρόνου. Η πρόσβαση είναι με δρόμο “χωματόδρομο” σε καλή κατάσταση και ομαλή πρόσβαση. Μήκος Διαδρομής:1500 μέτρα Διάρκεια διαδρομής 90’ με επιστροφή.

Θεματική παραδοσιακή ταβέρνα στην πλατεία του παλιού Ελατοχωρίου. Εναλλακτική Παραδοσιακή Ταβέρνα με βασικό θέμα την προβολή και παρουσίαση της περιοχής μέσα από ενημερωτικά ΣΤΑΝΤ στον περιβάλλον χώρο και στον τιμοκατάλογο όπου μαζί με τα μενού διαβάζεις για την ιστορία, την παράδοση και τις διαδρομές φυσικής ομορφιάς.

Παραδοσιακό καφέ παρουσίαση διαδραστικής δραστηριότητας σε καφέ του χωριού ειδικά διαμορφωμένο για την ημέρα θα υλοποιήσουμε μαζί διαδραστική δραστηριότητα με θέμα τα φυτά με προσφορά αναψυκτικού και κέικ τσαγιού στα πλαίσια ενεργής συμμετοχής του κοινού μέσω διαδραστικών δραστηριοτήτων

Πρόγραμμα

Α.10.00 π.μ. Θεματικό Λαογραφικό Μουσείο Ελατοχωρίου με βάση την γεωργία και την κτηνοτροφία.

Β. 11.00 π.μ. Επισκέψιμο εργαστήριο τυποποίησης με ΤΣΑΙ ΟΛΥΜΠΟΥ ΚΤΗΜΑ ΑΛΘΑΙΑ και Εκθεσιακό χώρο με “ΒΟΤΑΝΟΛΟΓΙΟ- HERBARIUM” των φυτών Ολύμπου- Πιερίων.

Γ. 12.00 π.μ. Παρουσίαση διαδραστικής δραστηριότητας σε καφέ του χωριού ειδικά διαμορφωμένο για την ημέρα της επίσκεψης σας

Δ. 1.00 μ.μ. Διαδρομή φυσικής ομορφιάς σε Βοτανικό μονοπάτι ΠΑΡΚΟ ΜΟΥΣΩΝ ΚΕΡΑΜΙΔΑ.

Ζ. 2.30 μ.μ. Φαγητό σε Θεματική εναλλακτική παραδοσιακή ταβέρνα.

Ε. Ξεκούραση στην πλατεία ή στον αύλειο χώρο του Αγ. Νικολάου του παλιού Ελατοχωρίου.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επισκέψιμους χώρους πολιτισμού και θέασης, ξεναγήσεις και χώρους εστίασης υλοποιείται με συνεργαζόμενες επιχειρήσεις όπου στόχο έχουν να προάγουν μέσα από δράσεις τον πολιτισμό,την γευσιγνωσία και τον ιδιαίτερο φυσικό πλούτο της περιοχής.

Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου δημοφιλές στους λάτρεις των χειμερινών σπορ…  

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου το συναντάμε στη βορειοανατολική πλευρά των Πιερίων Ορέων, στη θέση “Παπά Χωράφι”, και σε υψόμετρο 1450μ. Βρίσκεται σε μια προνομιακή τοποθεσία με καταπληκτική θέα προς τον Όλυμπο και τον Αλιάκμονα. Απέχει μόλις 8 χλμ. από το γραφικό χωριό Ελατοχώρι, 36 χλμ. από την Κατερίνη ,474 χλμ. από την Αθήνα, 105χλμ από την Θεσσαλονίκη και 120χλμ από την Λάρισα..

Αν και είναι ένα σχετικά καινούριο χιονοδρομικό κέντρο, έχει γίνει δημοφιλή στους λάτρεις των χειμερινών σπορ, οι οποίοι και κατακλύζουν τις πίστες του. Γεγονός που οφείλεται τόσο στις άρτιες υποδομές του κέντρου όσο και στην υπέροχη φύση που το περιβάλει.

Οι εγκαταστάσεις του Χιονοδρομικού Κέντρου περιλαμβάνουν 10 πίστες με κυμαινόμενη υψομετρική διαφορά και με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας ώστε να ικανοποιούνται τόσο οι έμπειροι και απαιτητικοί σκιέρ, όσο και οι αρχάριοι που πρωτοδοκιμάζουν τις δυνατότητές τους στο δημοφιλέστερο χειμερινό σπορ. Επίσης, λειτουργεί μια πίστα για snowboard και μια για έλκηθρα. Το συνολικό μήκους που έχουν οι πίστες και το δίκτυο των χιονο-διαδρόμων που τις συνδέει μεταξύ τους, ξεπερνάει τα 12.000 μ.

Για το κείμενο αλλά και για όποια επίσκεψη με περιπάτους  στο Ελατοχώρι μπορείται να απευθυνθείτε στην Αναστασία  Μποστανίτη-Κιοσέ, ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6997263064
FACEBOOK: www.facebook.com/tsai.Olympoy2!

*Ρεπορτάζ: Σουζάνα Καζάκα
*Επιμέλεια Οπτικοακουστικού Υλικού – Φωτογραφίες : Ζωή Γανίτη

και με στοιχεία από το τουριστικό κατάλογο elatohori.com