Η Α.Μ.Κ.Ε You in Europe με έδρα τα Ν. Μουδανιά ,ως κοινωνικός εταίρος στη Δράση KA2 του προγράμματος Erasmus+ “ΜΙ.Ν.Ε- Migrants Not Excluded” συμμετείχε στην 3η Διεθνή Δράση Κατάρτισης (International Training Activity) που διοργανώθηκε από τις 12 έως τις 16 Δεκεμβρίου 2017 στο Λονδίνο , υπό τον συντονισμό του Ιταλικού κοινωνικού συνεταιρισμού ” Co.Ge.S don Lorenzo Milani Società Cooperativa Sociale “.

Η Δράση ΚΑ2 Erasmus+ “MI.N.E-Migrants Not Excluded” αποτελεί ένα 18μηνο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στο οποίο συμμετέχουν ως εταίροι 9 κοινωνικοί και δημόσιοι φορείς από Ιταλία, Τουρκία, Γερμανία, Φινλανδία, Λιθουανία, Π.Γ.Δ.Μ, Πορτογαλία, Ηνωμένο βασίλειο και Ελλάδα. Η παραπάνω Στρατηγική Σύμπραξη στοχεύει στη χάραξη διαύλων επικοινωνίας και την ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ των συμμετεχόντων φορέων, καθώς και στην κατάρτιση και βελτίωση των δεξιοτήτων των επαγγελματιών που εργάζονται στον τομέα της , εμψύχωσης και κοινωνικής ενσωμάτωσης των προσφύγων.

Στην παραπάνω συνάντηση οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν από τον αγγλικό οργανισμό Every child an achievement σε δομές σε διάφορες περιοχές του Λονδίνου όπου προσφέρονται εθελοντικές υπηρεσίες βοήθειας ένταξης των προσφύγων στον κοινωνικό ιστό της πόλης.

Την πρώτη ημέρα ξεναγηθήκαν στο Redmond Community Center, μια κοινωνική δομή όπου οι πρόσφυγες έχουν την ευκαιρία να ενταχθούν στην κοινωνία διοργανώνοντας ημέρες εθνικής μαγειρικής κατά τις οποίες προσκαλούν τους κατοίκους της περιοχής να δοκιμάσουν τα φαγητά που μαγειρεύουν οι ίδιοι και τα προσφέρουν, από τις ημερίδες συμβουλευτικής κυρίως για γυναίκες που διοργανώνονται από τον οργανισμό, καθώς και από την χρήση της βιβλιοθήκης και των ηλεκτρονικών υπολογιστών που διαθέτει το κέντρο.
Ο εκτελεστικός διευθυντής κ Simon Donovan που ανέλαβε την ξενάγησή ανέφερε ότι η σημαντικότερη δράση του Κέντρου είναι ότι ενώ προηγουμένως η συγκεκριμένη περιοχή ήταν από τις πιο υποβαθμισμένες του Λονδίνου αυτή τη στιγμή χάρη σε μια ολοκληρωμένη πρόταση που κατέθεσε το Κέντρο και χρηματοδοτείται από το κράτος έχουν ανεγερθεί μοντέρνες κατοικίες για μετανάστες και πρόσφυγες με αποτέλεσμα την αναβάθμιση της περιοχής λόγω όχι μόνο της κατοίκησης αλλά και των κοινωνικών δραστηριοτήτων που υλοποιούνται.


Την δεύτερη ημέρα επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν στο Migrants Training όπου ο κ Adel Bellalem εκτελεστικός διευθυντής της δομής, εξήγησε τις υπηρεσίες που προσφέρει το κέντρο σε συνεργασία με πανεπιστήμια του Λονδίνου και οι οποίες είναι η διδασκαλία Αγγλικών πληροφορικής και μαθηματικών στους αιτούντες άσυλο ώστε να διευκολυνθεί η επικοινωνία τους τόσο με τις υπηρεσίες ασύλου όσο και με η διαδικασία ένταξής τους στην τοπική κοινωνία. Τα μαθήματα διαρκούν 3 μήνες ενώ οι συμμετέχοντες λαμβάνουν το ανάλογο πιστοποιητικό.
Την Τρίτη ημέρα ξεναγήθηκαν στο Asylum Aid UK μια δομή όπου οι εθελοντές υποστηρίζουν τους πρόσφυγες και μετανάστες αιτούντες ασύλου να διεκπεραιώσουν όλη την γραφειοκρατική διαδικασία της αίτησης ασύλου η οποία διαρκεί συνήθως έξι μήνες. Στη συγκεκριμένη δομή έχουν πρόσβαση όλοι οι αιτούντες ασύλου ανεξάρτητα να δικαιούνται ή όχι.
Την τέταρτη και τελευταία ημέρα συζήτησαν και αξιολόγησαν την έως τώρα πορεία του έργου ενώ κατατέθηκαν προτάσεις για την συνέχισή και επέκτασή του μέσω ενός καινούργιου πρότζεκτ που ήση επεξεργαζόμαστε να καταθέσουμε.