Η Πλανά είναι ένα μικρό χωριουδάκι 20 περίπου χιλιόμετρα από τον Πολύγυρο, πάνω στον επαρχιακό δρόμο Πολυγύρου- Ιερισσού της Χαλκιδικής στα 135 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας .

Η Πλανά ιδρύθηκε από ανθρώπους που ζούσαν διάσπαρτα σε περιοχές κοντά στο σημερινό χωριό. Οι άνθρωποι αυτοί συγκεντρώθηκαν στην Πλανά για δύο κυρίως λόγους, αφενός γιατί είναι πεδιάδα και περιτριγυρίζεται από δύο μεγάλα ποτάμια, τον Χαβρία και τον Πάπουρα που ευνοούν την γεωργική καλλιέργεια και αφετέρου γιατί ήθελαν να δρουν ως μία οργανωμένη κοινωνία με τις δικές της παραδόσεις, ήθη και έθιμα. Υπάρχουν μάλιστα και Ιστορικές πηγές που υποστηρίζουν πως κοντά στο χωριό Πλάνα υπήρχε στην Αρχαϊκή εποχή χωριό που ονομαζόταν «ΑΣΣΑ».


Στην Πλανά  οι άνθρωποι του τόπου έχουν ένα πολύ δραστήριο Πολιτιστικό Σύλλογο που οργανώνει ή μετέχει σε όλες τις δραστηριότητες και τις εκδηλώσεις που γίνονται στο χωριό τους και όχι μόνο.  Το πανηγύρι των Πλανών γίνεται στις 20 Αυγούστου,και είναι της Αγία Φωτίδα…
Πολύ κοντά στο χωριό όμως βρίσκεται και ο ποταμός Χαβρίας, ο ζωοδότης της Χαλκιδικής, με τους μικρούς και μεγάλους καταρράκτες του και τη γέφυρα “Χαβρία”.

Κοντά στην Πλανά  στο λόφο του ‘Αξαντά’, συναντάμε  μια περιοχή που ονομάζεται ‘Ξινονέρι’, εδώ υπάρχει  μια σπηλιά πηγή ξινού νερού .

Το νερό αυτό, σύμφωνα με τις απόψεις ειδικών μεταλλειολόγων, περνάει από στρώματα χρυσού που φαίνεται να υπάρχουν στο λόφο και λόγω της αυξημένης οξείδωσης του χώματος αποκτά όξινη ιδιότητα.

Αρκετοί, πάντως, κάτοικοι της γύρω περιοχής πηγαίνουν στην πηγή στο ‘Ξιδονέρι’ και γεμίζουν δοχεία με το νερό της λόγω των θεραπευτικών ιδιοτήτων που ισχυρίζονται πως έχει, κυρίως για την επούλωση πληγών.

με τον Φακό της Ζωής Γανίτη…