• ΤΟ Eurogroup ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΟΣΗΣ
Το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης περιμένει η Αθήνα στη συνεδρίαση Eurogroup υπό την προεδρία του Πορτογάλου υπουργού Οικονομικών Μάριο Σεντένο. Η Ελλάδα είναι πρώτο θέμα στην ατζέντα, αλλά όσον αφορά την τρίτη αξιολόγηση δεν αναμένονται εκπλήξεις. Την περασμένη Παρασκευή το EuroWorking Group διαπίστωσε ότι τα περισσότερα προαπαιτούμενα που είχαν συμφωνηθεί έχουν εφαρμοστεί από την ελληνική κυβέρνηση κι ως εκ τούτου κατέληξε στην επί της αρχής ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.Αν το Eurogroup εγκρίνει την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες σε μια σειρά ευρωπαϊκά κοινοβούλια και τελικά η έγκριση της εκταμίευσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ούτως ώστε η πρώτη υποδόση να αποδεσμευτεί εντός του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης, το ύψος της επόμενης δόσης των δανείων ανέρχεται μεταξύ 6 και 7 δισ. ευρώ και θα εκταμιευθεί σε πάνω από μία υποδόσεις.
• ΒΡΟΧΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΤΟ Eurogroup
Δεκαέξι προαπαιτούμενα για την τέταρτη αξιολόγηση που αφορούν στις ιδιωτικοποιήσεις περιλαμβάνονται στο Compliance Report, την έκθεση συμμόρφωσης, των δανειστών που ανακοινώθηκε το βράδυ της Δευτέρας. Μεταξύ αυτών προβλέπεται η προκήρυξη των διαγωνισμών για πώληση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), του 65% της ΔΕΠΑ και του 5% του ΟΤΕ μέσα στον Μάρτιο, αλλά και η προώθηση του διαγωνισμού για το 35% των ΕΛΠΕ ή άλλης διαδικασίας αξιοποίησης του συγκεκριμένου ποσοστού. Για τον Ιούνιο προγραμματίζεται η πώληση του 17% της ΔΕΗ ή άλλης μορφής αξιοποίηση που «οδηγεί σε τουλάχιστον ίδια έσοδα». Στην έκθεση αναφέρεται πως και το 2017 τα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων ήταν χαμηλότερα των προβλεπόμενων (1,4 δισ. έναντι πρόβλεψης για 1,9 δισ. ευρώ) εξαιτίας των καθυστερήσεων στην πώληση του ΟΛΘ και του 5% του ΟΤΕ. Προβλέπεται πως οι καθυστερήσεις θα επηρεάσουν και τα έσοδα του 2018, ενώ εκτιμάται πως στο πρώτο εξάμηνο μπορούν να συγκεντρωθούν ένα δισ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση πως θα ολοκληρωθεί το σήριαλ του Ελληνικού. Άλλο ένα δισ. ευρώ προβλέπεται για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αλλά σε κάθε περίπτωση τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις θα υπολείπονται σημαντικά (1 δισ. ευρώ λιγότερα) σε σύγκριση με τις προβλέψεις του προγράμματος τον Ιούλιο του 2017.
• Κ. ΡΕΓΚΛΙΝΓΚ: ΥΠΟ ΑΥΣΤΗΡΗ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
«Η Ελλάδα θα βρεθεί υπό επίβλεψη μετά το τέλος του προγράμματος, όπως και οι άλλες χώρες που δέχτηκαν πρόγραμμα. Είναι μία φυσιολογική διαδικασία που είναι πιο σημαντική σε αυτή την περίπτωση διότι η Ελλάδα πήρε περισσότερα χρήματα από τον ESM από τις άλλες χώρες» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε τηλεοπτικό κανάλι. «Εάν υπάρξει επιπρόσθετη ελάφρυνση χρέους φυσικά τα κράτη της ευρωζώνης και ο ESM θα θέλουν να διασφαλίσουν ότι ως αντάλλαγμα οι πολιτικές θα παραμείνουν υγιείς, ότι δεν θα υπάρχει πισωγύρισμα σε συμφωνημένα βήματα και μέτρα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέγκλινγκ.
• ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΦΚΑ: 1,3 ΠΡΟΣ 1 Η ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ – ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
Σοκαριστικά στοιχεία για την αναλογία εργαζομένων – συνταξιούχων έχει συγκεντρώσει ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης. Σύμφωνα με αυτά, 3,596 εκατομμύρια μισθωτοί (ιδιωτικού και δημοσίου τομέα) και μη μισθωτοί (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυταπασχολούμενοι, αγρότες) πληρώνουν έμμεσα τις κύριες συντάξεις 2,777 εκατομμυρίων συνταξιούχων. Mε άλλα λόγια, η αναλογία εργαζομένων (είτε αυτοί είναι μισθωτοί, είτε επαγγελματίες, αγρότες κλπ.) προς τους συνταξιούχους είναι 1,3 προς 1. Αν μάλιστα, λάβει κανείς υπόψη του πως κοντά στο 30% -35% (δηλαδή κοντά στους 370.000) των μη μισθωτών (επαγγελματιών, αγροτών) αδυνατεί να καταβάλλει εισφορές, τότε η πραγματική αναλογία εργαζομένων – συνταξιούχων φτάνει στο 1,1 προς 1. Δηλαδή, σχεδόν 1 εργαζόμενος αναλογεί σε 1 συνταξιούχο. Η αναλογία μη μισθωτών –συνταξιούχων (τέως μη μισθωτών) είναι πολύ χειρότερη από την αναλογία μισθωτών –συνταξιούχων (τέως μισθωτών). Πιο συγκεκριμένα: Η αναλογία μισθωτών –συνταξιούχων (τέως μισθωτών) ανέρχεται σε 1,5 -1. Συγκεκριμένα, καταβάλλονται εισφορές για 2,360 εκατ. μισθωτούς (από τους ίδιους και τους εργοδότες τους), ενώ εισπράττουν κύριες συντάξεις 1,531 συνταξιούχοι μισθωτοί του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.
• ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΕΦΚΑ: ΠΟΤΕ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
Στα ειδοποιητήρια των εισφορών ΕΦΚΑ Φεβρουαρίου 2018, τα οποία θα είναι πληρωτέα μέχρι τα τέλη του ερχόμενου Μαρτίου, αναμένεται να εμφανιστεί ο μεγάλος συμψηφισμός των εισφορών των μη μισθωτών για το 2017. Η εκκαθάριση με το δηλωθέν εισόδημα του 2016 δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί παρ’ ότι η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων με τα εισοδήματα του 2016 τελείωσε από το περασμένο καλοκαίρι. Από το υπουργείο Εργασίας και τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ δικαιολογούν την καθυστέρηση κυρίως επειδή πρόκειται για την πρώτη εφαρμογή μιας πολύπλοκης διαδικασίας, γεγονός που απαιτεί περισσότερο χρόνο. Συνεπώς ο μεγάλος συμψηφισμός των εισφορών, ανάμεσα στα εισοδήματα του 2015 και του 2016, διαδικασία η οποία αφορά τις εισφορές για 1,4 εκατομμύρια ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, αναμένεται να εμφανιστεί στα μεθεπόμενα ειδοποιητήρια του Ταμείου.

• ΝΕΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΕΦΚΑ
Με γνώμονα την συνεχή και διαρκή βελτίωση των υπηρεσιών και των παροχών του ΕΦΚΑ, η Διοίκηση του Φορέα ανακοινώνει ότι πλέον παρέχεται η δυνατότητα καταχώρησης, επικαιροποίησης ή μεταβολής στοιχείων επικοινωνίας των ασφαλισμένων και του αριθμού τραπεζικού λογαριασμού IBAN (για περιπτώσεις επιστροφής χρημάτων), μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών ΕΦΚΑ που τηρούνται στον ιστότοπο www.efka.gov.gr. Η νέα υπηρεσία θα συμβάλλει στη δημιουργία ενός πιο φιλικού περιβάλλοντος και σύγχρονου τρόπου επικοινωνίας καθώς η ορθή και πλήρης τήρηση των στοιχείων ασφαλισμένου εξασφαλίζει την έγκαιρη ενημέρωση, την απλούστευση των διαδικασιών και την αποσυμφόρηση των υπηρεσιών.
• ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1,7 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΧΡΩΣΤΟΥΝ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΟΠΥΥ
Ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους ασφαλισμένους, οι οποίες ξεπερνούν τα 1,7 δισ. ευρώ έχουν τα Συνταξιοδοτικά Ταμεία και ο ΕΟΠΥΥ. Αυτό αποκαλύπτει ενημερωτικό δελτίο του Υπουργείου Οικονομικών. Συγκεκριμένα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των συνταξιοδοτικών ταμείων ανέρχονται σε 1,043 δισ. ευρώ, ενώ οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ ανέρχονται σε 711 εκατ. ευρώ. Οι οφειλές των Ταμείων (κύριας ασφάλισης, εφάπαξ) αφορούν εκκρεμείς κύριες συντάξεις και εκκρεμή εφάπαξ, τα οποία έχουν εγκριθεί, αλλά δεν έχουν καταβληθεί. Σημειώνεται ότι στο διάστημα Ιανουαρίου -Νοεμβρίου 2017, τα συνταξιοδοτικά ταμεία έδωσαν 451 εκατ. ευρώ για εξόφληση χρέων, ενώ ο ΕΟΠΥΥ μόλις 90 εκατ. ευρώ.
• YΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ POS ΑΠΟ ΤΙΣ 11 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ 58 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Εως τις 11 Μαρτίου 2018 χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν 58 συγκεκριμένες δραστηριότητες υποχρεούνται να εγκαταστήσουν συσκευές POS για την αποδοχή πληρωμών με πιστωτικές κάρτες. Aπό τη γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Οικονομίας εκδόθηκε νέα εγκύκλιος σχετικά με την υποχρέωση των επιχειρήσεων για αποδοχή πληρωμών με κάρτα. Οι δικαιούχοι πληρωμής οφείλουν να αποδέχονται μέσα πληρωμής με κάρτα, τα οποία έχουν εκδοθεί από τετραμερές σύστημα πληρωμής, ενώ δεν υποχρεούνται να αποδέχονται μέσα πληρωμής που έχουν εκδοθεί από τριμερές σύστημα πληρωμής. Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, η προθεσμία για την εγκατάσταση των συσκευών POS στις 58 νέες κατηγορίες επιχειρήσεων και επαγγελματιών είναι τρείς μήνες από τη δημοσίευση της απόφασης, δηλαδή το αργότερο έως τις 11 Μαρτίου 2018. Όσοι προβούν σε έναρξη επαγγελματικής δραστηριότητας από 11 Φεβρουαρίου 2018 έως 11 Μαρτίου 2018, έχουν προθεσμία συμμόρφωσης έως και την 11η Απριλίου 2018. Με την εγκατάσταση του POS όλοι οι επαγγελματίες θα πρέπει να δηλώσουν και επαγγελματικό λογαριασμό ή λογαριασμούς στο TAXISNET προκειμένου να υπολογίζονται οι λαχνοί της φορολοταρίας και η απαιτούμενη δαπάνη μισθωτών και συνταξιούχων για την οικοδόμηση του αφορολόγητου ορίου. Οι επαγγελματίες που δεν θα εγκαταστήσουν POS, αν και είναι υποχρεωμένοι, θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ. Στα επαγγέλματα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, πολλά από τον κλάδο των οικοδομικών δραστηριοτήτων, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, δηλαδή οι αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες, οι σιδηρόδρομοι, οι ακτοπλοϊκές γραμμές και οι αερογραμμές σε όλη τη χώρα, επιχειρήσεις πώλησης χαλιών, εφημερίδων και περιοδικών, υπηρεσίες καθαριότητας, δραστηριότητες επισκευών, γραφεία κηδειών κα.
• ΟΥΡΑΓΟΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ ΔΕΙΚΤΗ ΔΙΚΑΙΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Στην τελευταία θέση ανάμεσα στις 29 αναπτυγμένες οικονομίες του κόσμου βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Δείκτη Δίκαιης Ανάπτυξης που δημοσιεύτηκε πρόσφατα από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Στην έκθεση εξετάζονται συνολικά 103 οικονομίες οι οποίες κατατάσσονται σε δύο ομάδες: ανεπτυγμένες και αναδυόμενες. Στην πρώτη κατηγορία η Νορβηγία βρίσκεται στην κορυφή, με συνολική βαθμολογία 6,08, ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν Ισλανδία (6,07), Λουξεμβούργο (6,07), Ελβετία (6,05) και Δανία (5,81). Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση (3,70), με Πορτογαλία (3,97), Ιταλία (4,31), Ισπανία (4,40) και Ισραήλ (4,51) να συμπληρώνουν τη χειρότερη πεντάδα.
• ΟΑΕΔ: ΞΕΚΙΝΑ Η ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΠΟΧΙΚΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 2017-2018
Από την Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018, στις 11 το πρωί, ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων των εποχικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων για συμμετοχή στο «Πρόγραμμα επιχορήγησης εποχικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων για τη διατήρηση θέσεων εργασίας κατά τη χειμερινή περίοδο 2017-2018». Η διαδικασία ολοκληρώνεται την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018 στις 12 το μεσημέρι, ενώ το πρόγραμμα έχει ως στόχο τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχικά κατά τη χειμερινή περίοδο και, συγκεκριμένα, από την 1η Νοεμβρίου 2017 έως την 28η Φεβρουαρίου 2018.Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται ηλεκτρονικά, αποκλειστικά στο διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr), στο πεδίο καταχώρησης ηλεκτρονικών αιτήσεων.
• ΠΟΙΟΙ ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ Ν. 4399/2016
Εκτός των ενισχύσεων του νέου αναπτυξιακού νόμου (ν.4399/2016) θα τίθενται όσες επιχειρήσεις έχουν υποβάλει αιτήσεις υπαγωγής, αλλά και τα δύο προηγούμενα έτη είχαν μετεγκατασταθεί ή μεταφέρει μέρος της παραγωγής τους σε χώρα του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ). Επίσης, όσες επιχειρήσεις έχουν υποβάλει επενδυτικά σχέδια, θα πρέπει να δεσμευτούν ότι για τα επόμενα δύο έτη από την έγκριση της ενίσχυσης δεν πρόκειται να μετεγκατασταθούν ή να μεταφέρουν μέρος της δραστηριότητάς τους. Αυτό προβλέπει ο νέος Γενικός Απαλλακτικός Κανονισμός της Ε.Ε. (Κανονισμός 2017/1084) που τίθεται σε εφαρμογή και στη χώρα μας. Στο πλαίσιο ενσωμάτωσης του νέου τροποποιημένου ΓΑΚ στην εθνική νομοθεσία με απόφαση του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου και του αναπληρωτή υπουργού Αλέξη Χαρίτση δημοσιεύθηκε χθες το ΦΕΚ (αρ. φύλλου 76 τεύχος Β’). Συνεπώς, οι επιχειρήσεις που έχουν αιτηθεί την υπαγωγή τους σε ένα από τα καθεστώτα του αναπτυξιακού νόμου «Γενική Επιχειρηματικότητα», «Νέες Ανεξάρτητες μμε» και «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού», υποχρεούνται, σε κάθε περίπτωση, πριν από την έκδοση της απόφασης υπαγωγής, να υποβάλουν ηλεκτρονικά σχετική υπεύθυνη δήλωση με την οποία να δηλώνουν ότι: (i) δεν έχουν προβεί σε μετεγκατάσταση κατά τα ανωτέρω οριζόμενα καθώς και ( ii) δεσμεύονται ότι δεν θα το πράξουν εντός περιόδου δύο ετών μετά την ολοκλήρωση της αρχικής επένδυσης για την οποία υπεβλήθη η αίτηση υπαγωγής. Όσοι έχουν μετεγκατασταθεί ή μεταφέρει μέρος της δραστηριότητάς τους σε μία από τις 31 χώρες του ΕΟΧ (σ.σ.: τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε. και η Νορβηγία, η Ισλανδία και το Λιχτενστάιν) θα απεντάσσονται από τον αναπτυξιακό.
• 9,5 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΗΛΩΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΤΑ
Σημαντικού ύψους αδήλωτα ποσά εισοδημάτων αποκαλύφθηκαν στις φορολογικές αρχές κατά την περίοδο εφαρμογής των ρυθμίσεων των άρθρων 57 έως 61 του ν. 4446/2016 για την οικειοθελή δήλωση αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης που έληξε στις 25 Νοεμβρίου 2017. Σύμφωνα με στοιχεία που έγιναν γνωστά χθες, στις ρυθμίσεις εντάχθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι δήλωσαν συνολικά περίπου 9,5 δισ. ευρώ κεφάλαια αποκρυβέντα επί πολλά έτη από την εφορία. Για τα ποσά αυτά, οι εν λόγω φορολογούμενοι αποδέχτηκαν να πληρώσουν, είτε εφάπαξ είτε σταδιακά, έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις, ποσά φόρων και προσαυξήσεων συνολικού ύψους άνω των 700 εκατ. ευρώ. Ήδη δε έχουν εξοφλήσει περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ. Υποβλήθηκαν συνολικά 460.120 αιτήσεις-δηλώσεις από 136.624 φορολογούμενους (σε πολλές περιπτώσεις ένας φορολογούμενος υπέβαλε περισσότερες της μιας δηλώσεις, για περισσότερα του ενός έτη).
• ΟΚΤΩ ΧΩΡΕΣ ΕΚΤΟΣ ΜΑΥΡΗΣ ΛΙΣΤΑΣ ΤΗΣ ΕΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥΣ
Οι 28 υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ απέσυραν από τη μαύρη λίστα των Βρυξελλών με τους φορολογικούς παραδείσους οκτώ χώρες, μεταξύ των οποίων βρίσκεται ο Παναμάς, σε σύνοδο που πραγματοποίησαν σήμερα στις Βρυξέλλες. «Οκτώ χώρες (ο Παναμάς, η Νότια Κορέα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τυνησία, η Μογγολία, το Μακάο, η Γρενάδα και τα Μπαρμπέιντος) αποσύρθηκαν από την μαύρη λίστα (…) αφού δεσμεύτηκαν να καθησυχάσουν τις ανησυχίες της ΕΕ”, διευκρινίζει το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ΕΕ σε ανακοίνωσή του. Πλέον απομένουν μόνο 9 χώρες σε αυτήν τη μαύρη λίστα, η οποία υιοθετήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου του 2017, και είναι η πρώτη στην ιστορία της ΕΕ. Ο κατάλογος αυτός αφορά μόνον χώρες εκτός ΕΕ. Στις 5 Δεκεμβρίου του 2017, οι 28 χώρες της ΕΕ υιοθέτησαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους μια μαύρη λίστα με 17 φορολογικούς παραδείσους που βρίσκονται εκτός ΕΕ. Μετά την αφαίρεση των οκτώ χωρών, ο κατάλογος αυτός περιλαμβάνει πλέον μόνον εννέα: Μπαχρέιν, Γκουάμ, Νήσοι Μάρσαλ, Ναμίμπια, Παλάου, Σαμόα, Αμερικανική Σαμόα, Αγία Λουκία και Τρινιντάντ και Τομπάγκο. Η υιοθέτηση της λίστας αυτής αποφασίστηκε στον απόηχο μιας σειράς σκανδάλων που είχαν ξεσπάσει για διάφορα συστήματα φοροδιαφυγής –«LuxLeaks» στα τέλη του 2014, «Panama Papers» τον Απρίλιο του 2016 και «Paradise Papers» τον Νοέμβριο του 2017.
• ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΟ Γ.Ε.ΜΗ. ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Όλοι οι υπόχρεοι εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ. που δεν είναι κεφαλαιουχικές εταιρίες, δηλαδή όλοι εκτός από Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε., και πιο συγκεκριμένα οι Ο.Ε. , Ε.Ε., Συν ΠΕ,. ΑΤΟΜΙΚΕΣ, ΑΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ, ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΕΣ κλπ, έχουν υποχρέωση καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ. του αποδεικτικού υποβολής φορολογικής τους δήλωσης, σύμφωνα με το άρθρο 5 της Υ.Α. 79760/31-12-2014 (ΦΕΚ Β’ 3623). Η καταχώριση πρέπει να γίνει εντός δύο μηνών από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, με ηλεκτρονικό τρόπο από την ιστοσελίδα https://services.businessportal.gr.
• ΝΕΕΣ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΥΨΗΛΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, ακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις αναβαθμίζει τις ψηφιακές του υπηρεσίες με σύγχρονες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας που τις παρέχει δωρεάν σε όλα τα μέλη του, για την αύξηση της εξωστρέφειας και των πωλήσεων των τοπικών επιχειρήσεων. Συνολικά προσφέρονται 4 νέες υπηρεσίες: 1. Ιστοσελίδα προβολής των Τουριστικών Επιχειρήσεων Χαλκιδικής σε Πανελλαδική Τουριστική Πύλη (www.filoxeno.com) που υποστηρίζεται από τα Ελληνικά Επιμελητήρια, αλλά και στην Τοπική Τουριστική Πύλη που ετοιμάζεται. Αφορά καταλύματα ή ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ, επιχειρήσεις διασκέδασης, τουριστικά γραφεία, επιχειρήσεις δραστηριοτήτων, τοπικών προϊόντων κ.ά. Ειδικά στις Επιχειρήσεις Διαμονής προσφέρεται δωρεάν πλήρες και αυτοδιαχειριζόμενο σύγχρονο Σύστημα Ηλεκτρονικών Κρατήσεων (e-booking) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης, αλλά μπορεί να δέχεται και κατευθείαν κρατήσεις από την Τουριστική πύλη. 2. Ηλεκτρονικό Κατάστημα (e-shop) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης με ταυτόχρονη προβολή προϊόντων και στην Πανελλαδική Επιμελητηριακή Αγορά Προϊόντων: www.directmarket.gr . 3. Υπηρεσία Online Συμβούλου με ενημερωμένο περιεχόμενο που συνοδεύεται και από Υπηρεσία Online Συμβουλευτικής, όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να θέτουν ερωτήματα και να λάβουν εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες για φορολογικά, χρηματοδοτικά, εργασιακά και άλλα επιχειρηματικά θέματα δωρεάν. 4. Ιστοσελίδα προβολής της επιχείρησης στον Πανελλήνιο Ηλεκτρονικό Επιχειρηματικό Οδηγό που συμμετέχει και το Επιμελητηρίου Χαλκιδικής σε δύο γλώσσες Ελληνικά και Αγγλικά και σε έκδοση για mobile, tablet με ταυτόχρονη απεικόνιση των επιχειρήσεων βάση γεωγραφικής θέσης του χρήστη και πολλά ακόμη σύγχρονα χαρακτηριστικά. Όλες οι εφαρμογές είναι πλήρως αυτοδιαχειριζόμενες αποκλειστικά από τις επιχειρήσεις. Για να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας συμπληρώστε απλά την παρακάτω φόρμα: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfpv67i80cLDycq21aBSzV3aTMefjOvf3C_RoUbXzVxt2XNkQ/viewform.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, τηλ.: 2371024200 – 24300, e-mail: info@epichal.gr .

• ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΙ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ!

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής καινοτομεί και προβάλει όλες τις Τουριστικές Επιχειρήσεις του Νομού στη νέα Τουριστική Πύλη Χαλκιδικής. Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην ανάδειξη του συνολικού Τουριστικού Προϊόντος του Νομού Χαλκιδικής και τη διεύρυνση της Τουριστικής Σεζόν.
Προβάλλουμε συνολικά όλες οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον τουρισμό στον Νομό μας: Καταλύματα, Ξενοδοχεία, Αγροτουριστικά, Επιχειρήσεις Εστιατόρια, Ταβέρνες, Καφετέριες, Clubs. Επιχειρήσεις Ενοικίασης αυτοκινήτων, μηχανών, σκαφών, Τουριστικά Πρακτορεία –Γραφεία και Επιχειρήσεις με Δραστηριότητες όπως ιστιοπλοΐα, πεζοπορία, ιππασία, καταδύσεις κά.. Προβάλλονται επίσης και οι Επιχειρήσεις με Τοπικά ή Παραδοσιακά προϊόντα.
Ο επισκέπτης μέσα από την Τουριστική Πύλη της Χαλκιδικής θα γνωρίσει τις ομορφιές του νομού, τις παραλίες, τα αξιοθέατα, τα μνημεία και μουσεία και μαθαίνει για τις εκδηλώσεις και τα πανηγύρια που διοργανώνονται κάθε χρόνο.
Επισκεφτείτε τη νέα Τουριστική Πύλη της Χαλκιδικής και μέσα από το Portal Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κάνοντας click στο Filoxeno-Η Ελληνική Τουριστική Πύλη.

• ΝΕΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΚΕΕΕ) ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ – ΜΕΛΗ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ
Δύο νέες πρωτοπόρες τεχνολογικά υπηρεσίες προσφέρει η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων (ΚΕΕΕ) στο σύνολο των Ελληνικών επιχειρήσεων-μελών των Επιμελητηρίων. Πρόκειται για την υπηρεσία εύρεσης επενδυτικών προγραμμάτων (http://investmenttools.uhc.gr/) και την υπηρεσία ηλεκτρονικής (εξ αποστάσεως) εκπαίδευσης (http://elearning.uhc.gr/). Με την πρώτη υπηρεσία, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να ανατρέχουν για να αντλούν όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για όλα τα νέα επενδυτικά προγράμματα και προγράμματα απασχόλησης, όπως και όλες τις προϋποθέσεις ένταξής τους σε αυτά. Με την υπηρεσία ηλεκτρονικής (εξ αποστάσεως) ασύγχρονης εκπαίδευσης οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε ηλεκτρονική βιβλιοθήκη, στην οποία έχει αναπτυχθεί μεγάλος αριθμός μαθημάτων ασύγχρονης τηλεκατάρτισης.