Εκδόθηκε η εγκύκλιος που αφορά το ωράριο των εκπαιδευτικών και όπως αναφέρεται, οι εκπαιδευτικοί θα μένουν στο σχολείο και πέρα από τις ώρες διδασκαλίας, αλλά δεν θα ξεπερνούνται οι έξι ώρες εργασίας την ημέρα και οι τριάντα την εβδομάδα.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές θα αναλαμβάνουν ό,τι τους ανατίθεται από τους διευθυντές των σχολείων, όπως για παράδειγμα, την προετοιμασία εκπαιδευτικού υλικού, την διόρθωση διαγωνισμάτων και εργασιών καθώς και η προετοιμασία εκδηλώσεων.

Οι εκπαιδευτικοί αντιδρούσαν σε αυτό υποστηρίζοντας πως υποκρύπτει αύξηση των ωρών διδασκαλίας.

Σε εφαρμογή́ του άρθρου 245 του Ν. 4512/2018 (ΦΕΚ 5,τ.Α’/ 17-1-2018) επισημαίνονται τα ακόλουθα:

Οι εκπαιδευτικοί των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης παραμένουν υποχρεωτικά στο σχολείο τους στις εργάσιμες ημέρες, πέρα από τις ώρες διδασκαλίας όπως αυτές προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις, όχι όμως πέρα από έξι (6) ώρες την ημέρα ή τριάντα (30) ώρες την εβδομάδα.
Στους εκπαιδευτικούς ανατίθενται από τα όργανα διοίκησης της σχολικής μονάδας υπηρεσίες που συνδέονται με το γενικότερο εκπαιδευτικό έργο, όπως η προετοιμασία του εποπτικού εκπαιδευτικού υλικού και των εργαστηριακών ασκήσεων, η διόρθωση εργασιών και διαγωνισμάτων, η καταχώρηση-ενημέρωση της αξιολόγησης των μαθητών, η συμμετοχή στην προετοιμασία και την πραγματοποίηση εορταστικών, αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, ο προγραμματισμός και η αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου, η επικοινωνία με δομές υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου, η συνεργασία με εκπαιδευτικούς που διδάσκουν στο ίδιο τμήμα ή που διδάσκουν τα ίδια γνωστικά αντικείμενα, οι παιδαγωγικές συναντήσεις για την κατάρτιση ομαδικών ή εξατομικευμένων προγραμμάτων υποστήριξης συγκεκριμένων μαθητικών ομάδων ή μαθητών, η επίβλεψη σχολικών γευμάτων, η ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων, η τήρηση βιβλίων του σχολείου και η εκτέλεση διοικητικών εργασιών.
Η επίβλεψη σχολικών γευμάτων όπως αναφέρεται παραπάνω, θεωρείται εξωδιδακτική αρμοδιότητα, χωρίς εξαιρέσεις.
Είναι σαφές ότι, με την επιφύλαξη της περίπτ. α ́ της παρ. 2 του άρθρου 53 του ν. 2721/1999 (Α ́ 112), ο γονέας παιδιού μέχρι δύο (2) ετών απαλλάσσεται από την ανάθεση εργασιών οι οποίες δεν συνδέονται με το διδακτικό έργο που τους ανατίθεται από τα όργανα διοίκησης της σχολικής μονάδας όπως είναι η τήρηση βιβλίων του σχολείου και η εκτέλεση διοικητικών εργασιών.