Την διαπραγματευτική πρόοδο για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών στην Μεγάλη Βρετανία και αντιστοίχως των Βρετανών στα κράτη μέλη της ΕΕ, θα συζητήσουν στο πλαίσιο του δημόσιου διάλογου που διεξάγεται, αύριο Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αποτελεί εξ αρχής βασική προτεραιότητα η πλήρης προστασία των δικαιωμάτων πολιτών.

Την συζήτηση διοργανώνουν από κοινού οι επιτροπές Πολιτικών Ελευθεριών, Απασχόλησης και Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στον απόηχο της «ικανοποιητικής προόδου» που ανακοίνωσαν οι ηγέτες της ΕΕ μετά την Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου ώστε να ξεκινήσει η δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει συγκροτήσει ειδική επιτροπή για το Brexit αποτελούμενη από τους GuyVerhofstadt,ElmarBrok, RobertoGualtieri, PhilippeLamberts, GabrieleZimmer, DanutaHubner.

Στην συζήτηση θα συμμετέχουν επίσης ευρωβουλευτές των αρμόδιων επιτροπών, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, πανεπιστημιακοί και εξειδικευμένοι ερευνητές.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά από τη συμφωνία αποχώρησης να ενσωματωθεί το πλήρες σύνολο δικαιωμάτων που απολαμβάνουν σήμερα οι πολίτες και να διασφαλιστεί η αμοιβαιότητα, η ισότητα και η απαγόρευση των διακρίσεων για τους πολίτες της ΕΕ στη Μεγάλη Βρετανία και αντιστοίχως.

Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου