Την έντονη αντίδραση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα και του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας Φάνη Παπά προκάλεσε η απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να ικανοποιήσει μερικώς μόνο το αίτημα για ένταξη των «επιλαχόντων» νέων γεωργών της Κεντρικής Μακεδονίας στο πρόγραμμα επιδότησης του Υπουργείου.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 1.133 νέοι αγρότες που πληρούσαν τα κριτήρια και θα έπρεπε να είναι δικαιούχοι υπαγωγής στο πρόγραμμα εγκατάστασης νέων γεωργών, χαρακτηρίστηκαν «επιλαχόντες», με αποτέλεσμα να εξαιρεθούν από τις επιδοτήσεις.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατήγγειλε την άνιση μεταχείριση των νέων γεωργών της περιοχής κι από την πρώτη στιγμή δεσμεύτηκε να καταβάλει κάθε προσπάθεια, ώστε αυτή η αδικία να αποκατασταθεί. Με επιστολές, αλλά και συμμετοχή σε όλες τις συσκέψεις, τόσο ο κ. Τζιτζικώστας, όσο και ο κ. Παπάς ζήτησαν από την Κυβέρνηση να αποκαταστήσει την αδικία σε βάρος των 1.133 νέων γεωργών που δικαιούνται την επιδότηση.

Η Κυβέρνηση όμως ενώ υιοθέτησε προτάσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τελικά ανακοίνωσε τα ποσά εκταμίευσης ανά Περιφέρεια από την υπερδέσμευση της συνολικής δαπάνης για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, από τα οποία προκύπτει πως μόνο ένα μικρό ποσοστό των «επιλαχόντων» της Κεντρικής Μακεδονίας θα έχει τη δυνατότητα να λάβει την επιδότηση.

«Η Κυβέρνηση συνεχίζει να συμπεριφέρεται ανισότιμα και άδικα απέναντι στους νέους αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας. Ενώ γνωρίζει ότι και οι 1.133 συμπολίτες μας δικαιούνται να υπαχθούν στο πρόγραμμα, εντούτοις τα επιπλέον κονδύλια που κατανέμει στην περιοχή μας, αρκούν για την ένταξη περίπου 450, δηλαδή ικανοποιεί μόνον ένα ποσοστό περίπου 40%. Αυτό είναι αποτέλεσμα της παρελκυστικής τακτικής που ακολουθείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο διαμόρφωσε το ποσό της υπερδέσμευσης με κριτήρια αναντίστοιχα με το ποσοστό των επιλαχόντων ανά Περιφέρεια. Έτσι κάνει το ίδιο λάθος, που έκανε και με την πρώτη κατανομή των κονδυλίων του προγράμματος, αδικώντας Περιφέρειες με μεγάλο αγροτικό πληθυσμό και πραγματικό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας για ένταξη στο πρόγραμμα του συνόλου των νέων γεωργών μας που το δικαιούνται και καλούμε την Κυβέρνηση να πάψει τα παιχνίδια σε βάρος του αγροτικού πληθυσμού της χώρας, να πάψει να παίζει με την αγωνία και το μέλλον των νέων γεωργών της Κεντρικής Μακεδονίας και να ανταποκριθεί στο καθήκον της για ισονομία, ισοπολιτεία και δίκαιη αντιμετώπιση των Περιφερειών», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Φάνης Παπάς επισήμανε ότι «σε όλο αυτό το διάστημα από την έγκριση του προγράμματος προσπαθούμε να πείσουμε το Υπουργείο ότι δεν μπορεί να αποκλείσει χιλιάδες νέους αγρότες από επιδοτήσεις που δικαιούνται. Όμως παρότι και το Υπουργείο αναγνωρίζει ότι οι συμπολίτες μας είναι δικαιούχοι του προγράμματος, με τη νέα κατανομή της υπερδέσμευσης συνεχίζει να τους αδικεί και να τους αποκλείει από τις επιδοτήσεις. Η αδικία αυτή όμως έχει και περαιτέρω επιπτώσεις σε όσους δεν ενταχθούν στο πρόγραμμα. Πέρα από την απώλεια της επιδότησης, τους στερεί τη δυνατότητα να ενταχθούν σε άλλα προγράμματα του Υπουργείου, οδηγώντας πολλούς από αυτούς σε καταστροφή ή και σε εγκατάλειψη της ενασχόλησής τους με τον πρωτογενή τομέα. Εμείς δε θα σταματήσουμε τις προσπάθειές μας για να ενταχθούν και οι 1.133 ‘επιλαχόντες’ στο πρόγραμμα και να σταματήσει η αδικία που συντελείται σε βάρος τους και σε βάρος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Όσοι επενδύουν στον κοινωνικό αυτοματισμό δεν μπορούν να μας αποπροσανατολίσουν».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου, η κατανομή των ποσών και η εικόνα που εμφανίζει πλέον το πρόγραμμα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η εξής:

-Αρχικό ποσό 43.601.500 ευρώ – Δικαιούχοι 2.295 – Επιλαχόντες 1.133. Επιπλέον ποσό από την υπερδέσμευση 8.553.157 ευρώ – Επιπλέον δικαιούχοι περίπου 450 – Μένουν εκτός προγράμματος περίπου 680 νέοι γεωργοί.