Έφθασαν στο Σύνταγμα οι άνθρωποι μας από όλη τη Χαλκιδική…εκεί και η “Χαλκιδική Πολιτική” μεταδίδοντας την μεγάλη ιστορική  συνάντηση όλων των Ελλήνων για την Μακεδονία … η καρδιά της Ελλάδας και της Μακεδονίας κτυπά στο Σύνταγμα… Φόρος Τιμής…ένα Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία… στο Μνημείο σύμβολο του Ελληνισμού …η Μακεδονία στο Σύνταγμα και στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη…αυτή την ώρα σε εξέλιξη το συλλαλητήριο…

«Ζήτω η Μακεδονία η ελληνική…,Να μην συμφωνήσουμε στην παραχάραξη της ιστορίας» είπε ο Μ. Θεοδωράκης…

«Αδέρφια μου φασίστες, ρατσιστές, αναρχικοί, τρομοκράτες, τραμπούκοι. Οι πατριώτες που μας κυβερνούν και τα βαποράκια τους οι αριστεριστές έριξαν μπογιές για να με εμποδίσουν να μιλήσω μπροστά σε εσένα κυρίαρχε λαέ» ανάφερε ο μουσικοσυνθέτης στο ξεκίνημα της ομιλίας του, στέλνοντας ένα ενωτικό μήνυμα.

«Έμαθα να μιλώ με λόγια σταράτα και ασυμβίβαστα, όπως εσύ με δίδαξες κυρίαρχε ελληνικέ λαέ. Να μιλώ και να πράττω σε όλη μου τη ζωή, με κάθε θυσία και σε ευχαριστώ γι αυτό» είπε, μεταξύ άλλων ο Μίκης Θεοδωράκης, ξεσηκώνοντας τους εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές, οι οποίοι φωνάζουν «Μίκη, αλλάζεις την Ιστορία».
Σφοδρή επίθεση στα Σκόπια
Παράλληλα, ο Μίκης Θεοδωράκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στα Σκόπια, κατηγορώντας τα ότι «με όχημα το όνομα Μακεδονία και παραμορφώνοντας τα ιστορικά γεγονότα σε βαθμό γελοιότητας, επιδιώκουν την επέκταση των συνόρων τους σε βάρος των δικών μας». «Ο στόχος αυτός λειτουργεί εδώ και δεκαετίες ως βασικός εθνικός στόχος της γειτονικής χώρας, με αποτέλεσμα να έχουν γαλουχηθεί γενιές Σκοπιανών και να έχουν την αντίληψη πως είναι απόγονοι του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου» ανέφερε κάνοντας λόγο για μια κολοσσιαία προπαγάνδα που παρέσυραν σε αυτή τη γελοιότητα σημαντικό αριθμό χωρών.

Πριν από λίγη ώρα, ολοκληρώθηκε και η ομιλία του Μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεου, ο οποίος επίσης έστειλε ένα ενωτικό μήνυμα στους παρευρισκόμενους.

Ο κ. Δωρόθεος επανέλαβε ότι η Εκκλησία δεν θα δεχτεί να περιέχεται ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία της γειτονικής χώρας.

Τώρα στο βήμα ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης.

Επίσης χαιρετισμό θα απευθύνουν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, εκπρόσωποι Ομοσπονδιών Ποντίων, Βλάχων, Σαρακατσάνων, Θρακιωτών κ.α. ενώ έντονη θα είναι και η παρουσία Κρητών. Βέβαιη θεωρείται και η παρουσία απογόνων Μακεδονομάχων στην κεντρική εξέδρα. Εκ μέρους της συντονιστικής επιτροπής, χαιρετισμό θα απευθύνει η συντονίστρια Παμμακεδονικών Ενώσεων Νίνα Γκατζούλη.

 

*Ρεπορτάζ: Σουζάνα Καζάκα
*Επιμέλεια Οπτικοακουστικού Υλικού – Φωτογραφίες : Ζωή Γανίτη

φωτο Μικη Θεοδωράκη ΑΠΕ/ΜΠΕ