Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κος Ιωάννης Κουφίδης υποδέχθηκε την Τετάρτη 07 Φεβρουαρίου τον Εμπορικό Ακόλουθο του Γενικού Προξενείου της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη κος Mehmet Serkan Burali , στο πλαίσιο της ενημέρωσης και διεύρυνσης συνεργασιών μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Πρόεδρος αφού καλωσόρισε τον κο Burali αναφέρθηκε στη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας καθώς και στις επιχειρηματικές σχέσεις που υφίστανται μεταξύ επιχειρηματιών της Χαλκιδικής και επιχειρηματιών της γειτονικής χώρας.

Μίλησε διεξοδικά για τα προϊόντα που παράγει η Χαλκιδική με ιδιαίτερη δυναμική στον πρωτογενή τομέα και στον κλάδο του τουρισμού και γενικότερα στους τομείς που είναι πιθανή η συνεργασία μεταξύ των δύο μερών. Αναφέρθηκε επίσης στις αποστολές που κατά καιρούς πραγματοποιήθηκαν στην Τουρκία όπως και στο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής και του Βιοτεχνικού και Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Μουδανιών Τουρκίας.

Από την πλευρά του ο Εμπορικός ακόλουθος αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο που τον υποδέχθηκε τόνισε ότι «Πιστεύουμε ότι υπάρχουν δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών γιατί ήμαστε γείτονες, οι σκέψεις μας ταιριάζουν και αυτός είναι ο σκοπός της επίσκεψής μας».

Αναφέρθηκε στην οικονομική κατάσταση της Τουρκίας και στο αρνητικό ισοζύγιο που υπάρχει και κυρίως στο θέμα της ενέργειας καθώς και ότι το τουρκικό κράτος προσπαθεί σιγά-σιγά με επιδοτήσεις και φορολογικά κίνητρα στη βιομηχανία στους αγρότες και κυρίως στην ενέργεια να ισοσταθμίσει το ισοζύγιο ώστε να παράγονται προϊόντα και να μην εισάγονται.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα για την ενεργοποίηση επιχειρηματικών επαφών και ιδιαίτερα τρόποι για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των τοπικών κοινωνιών στις δύο χώρες.