Αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του νέου προέδρου της ΠΟΞ Γρηγόρη Τάσιου, στην 7η γενική συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ο οποίος απευθυνόμενος στην παρισταμένη υπουργού Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, η οποία έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην άνοδο της χώρας στους διεθνείς τουριστικούς φορείς, είπε: «Δεν λέτε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού να μας μειώσει κανένα φόρο;».

Ο κ. Τάσιος υπογράμμισε ότι «Το να «τρέχει» κανείς ξενοδοχείο είναι μαραθώνιος. Δρόμος αντοχής, πραγματικός. Κι αυτό το καταλαβαίνουμε πολύ καλά όσοι βρισκόμαστε μέσα σε αυτή την αίθουσα», ενώ τόνισε με νόημα ότι «οι γείτονές μας (σ.σ. Τουρκία) ανεβαίνουν και σε εμάς ζητούν early bookings. Για να ξέρουμε που είμαστε…».
Τέλος ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην εργασιακή ειρήνη στον κλάδο και στο καλό κλίμα στις διαπραγματεύσεις με τους εργαζόμενους για τη νέα κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας.

Στην ομιλία του ο κ. Τάσιος είπε…
«Με τη σειρά μου να πω θερμά συγχαρητήρια και να ευχηθώ καλή επιτυχία στον Πρόεδρο Βασιλικό.

Όπως και στην ΠΟΞ έτσι και στο ΞΕΕ η σκυτάλη περνάει από τα χέρια άξιων συναδέλφων στα δικά μας. Πιστεύουμε και θα το προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να λένε και για μας το ίδιο, όταν θα έρθει η ώρα να παραδώσουμε κι εμείς τη σκυτάλη.
Τα αξιώματα άλλωστε είναι συγκυριακά και πρόσκαιρα. Αυτό που είναι διαχρονικό είναι οι αξίες που υπηρετούμε όλοι και μας ενώνουν όλους.
Είμαστε όλοι ξενοδόχοι.
Αυτό είναι που πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας, απ’ όποιο μετερίζι κι αν δίνουμε τον αγώνα μας για να πάμε τον κλάδο μπροστά, για να κάνουμε τα θετικά βήματα που έχει ανάγκη το ελληνικό ξενοδοχείο κι ο ελληνικός τουρισμός.
Εκφράζουμε κοινές αγωνίες.
Για τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.
Για τα προβλήματα – μικρά και μεγάλα – που ταλανίζουν την καθημερινότητα του ξενοδόχου, την οποία ζούμε όλοι στο πετσί μας.

Ναι πράγματι τα αποτελέσματα στον τουρισμό είναι καλά. Αλλά όποιος έρθει και κάτσει δίπλα μας και δει από πρώτο χέρι το πώς καταφέρνουμε να είμαστε εντάξει σε όλες τις υποχρεώσεις μας απέναντι στους πελάτες μας, στους προμηθευτές μας, στους συνεργάτες μας, στους εργαζομένους μας, στα ασφαλιστικά ταμεία, στην εφορία, στη ΔΕΗ και ό,τι άλλο ήθελε προκύψει, τότε θα συμφωνήσει μαζί μου πως τα καλά αποτελέσματα δεν προσφέρονται για πανηγυρισμούς.

Το να «τρέχει» κανείς ξενοδοχείο είναι μαραθώνιος. Δρόμος αντοχής, πραγματικός. Κι αυτό το καταλαβαίνουμε πολύ καλά όσοι βρισκόμαστε μέσα σε αυτή την αίθουσα.

Για το μόνο λοιπόν που αξίζει να πανηγυρίζουμε είναι για την προσφορά μας στην Ελλάδα.

Γιατί ο τουρισμός και το ξενοδοχείο «βάζουν πλάτη», για την εθνική οικονομία στο σύνολό της. Και το κάνουν σε μια χρονική συγκυρία που η πατρίδα μας δέχεται πολλές και διαφορετικές πιέσεις και σε πολλά μέτωπα. Κι έχει ανάγκη από επιτυχίες.

Αυτή την πατριωτική προσφορά αξίζει πραγματικά να την πανηγυρίσουμε. Και να τη συνεχίσουμε. Και να τη διευρύνουμε ακόμη περισσότερο.

Όμως υπάρχει μία ουσιαστική προϋπόθεση γι αυτό. Οι ξενοδόχοι να μπορούν απερίσπαστοι να κάνουν τη δουλειά τους. Κι αυτό ακριβώς μέσα στις γενικότερες συνθήκες που όλοι ζούμε και γνωρίζουμε δεν είναι ούτε απλό, ούτε εύκολο, ούτε αυτονόητο.
Καμιά νίκη δεν πέφτει έτοιμη από τον ουρανό.

Απαιτείται προσπάθεια κι αγώνας. Αγώνας διαρκής. Χωρίς εφησυχασμούς. Το να επαναπαύεται κανείς σε δάφνες, είναι το χειρότερο που μπορεί να κάνει μέσα σε ένα κόσμο που κινείται διαρκώς με όλο και μεγαλύτερες ταχύτητες.

Αγώνας λοιπόν. Και ενότητα. Μια γροθιά. Δεν είναι σχήμα λόγου. Είναι κατακτημένη εμπειρία.

Η ενότητά μας είναι που δίνει δύναμη, κύρος κι αξιοπιστία στον κλάδο για να ακουστεί η φωνή του. Διότι όπως λέει κι απλός κόσμος της Χαλκιδικής, «όσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος».

Το ξενοδοχείο πρέπει να είναι στο κέντρο κάθε εθνικής τουριστικής στρατηγικής της χώρας και μάλιστα μακράς πνοής, ώστε να λαμβάνει υπόψη και τα δεδομένα του ανταγωνισμού της παγκόσμιας αγοράς.

Θέλω λοιπόν να εκμεταλλευτώ – με την καλή έννοια – την ευκαιρία αυτή που μου δίνεται εδώ σήμερα για να τονίσω ένα πράγμα:
Η ΠΟΞ έχει φωνή. Δυνατή και καθαρή.

Η ΠΟΞ έχει φωνή για ν’ ακουστεί ο ξενοδόχος. Για ν’ ακουστούν και να βρουν το στόχο τους οι κοινές προσπάθειες όλων μας ν’ ανοίξουμε νέες προοπτικές για το ελληνικό ξενοδοχείο.

Και αυτό δεν γίνεται για το κλαδικό συμφέρον μόνο. Είναι προς όφελος και των εργαζομένων μας. Για τους ανθρώπους αυτούς που ξέρουμε με τα μικρά τους ονόματα, είναι οι πιο άμεσοι συνεργάτες μας και η τύχη τους εξαρτάται από τη δική μας.

Έχει λοιπόν σημασία να είναι όρθιο το ελληνικό ξενοδοχείο για να είναι και οι εργαζόμενοι σε αυτό όρθιοι, μαζί του.

Αυτή η εμπεδωμένη πλέον αντίληψη του κοινού οφέλους είναι ένα αληθινά προοδευτικό κεκτημένο, το οποίο και οφείλουμε να το περιφρουρήσουμε καθώς έχει αποδειχθεί στην πράξη πως αποδίδει.

Ό,τι λειτουργεί, ό,τι πετυχαίνει, δεν το αλλάζεις. Και η εργασιακή ειρήνη στον τουρισμό είναι μια επιτυχία μας όταν όλα κατέρρεαν. Και με αυτό το πνεύμα έχουμε ξεκινήσει το διάλογο για την υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας και με την ελπίδα ότι και οι εργαζόμενοί μας συναισθάνονται το ίδιο αλλά και αντιλαμβάνονται ότι οι συνθήκες έχουν ματαβληθεί.

Η ΠΟΞ έχει φωνή και για την κοινωνία. Διότι η κοινωνία αναζητάει λύσεις, αναζητάει διεξόδους, αναζητάει ελπίδα. Είμαστε λοιπόν με την κοινωνία. Είμαστε κομμάτι της. Γι αυτό και θέλουμε να είμαστε σε ανοιχτή επαφή με την κοινωνία, με τις ανάγκες της και τις αγωνίες της. Γι αυτό και θέλουμε να μπορούμε να στηρίζουμε, όπου χρειάζεται, με στοχευμένες δράσεις μας. Να χτίσουμε γέφυρες που θα αναδεικνύουν την αληθινή αξία του τουρισμού και του ξενοδοχείου για το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας μας.

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Με αυτές τις λίγες σκέψεις για τη φωνή μας που πρέπει ν’ ακουστεί, εύχομαι σε όλους μας καλό αγώνα.

Τα καλύτερα είναι μπροστά. Τα καλύτερα είναι στο χέρι μας!».

Πηγή money-tourism.gr