Δήλωση της Κατερίνας Ιγγλέζη
Για την βράβευση της «Ελληνικός Χρυσός»και της Novartis στο πλαίσιο των βραβείων εταιρικής υπευθυνότητας
Εταιρική υπευθυνότητα ή απλώς «ξέπλυμα αμαρτιών»;
Με έκπληξη διαπίστωσα ότι στα βραβεία του θεσμού των HellenicResponsible BusinessAwards διακρίθηκε η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» στην ενότητα της «Βιώσιμης Ανάπτυξης» για την διαχείριση των φυσικών πόρων, στην ενότητα «Πρότυπο Επένδυσης» για την μακροπρόθεσμη επένδυση τοπικής εμβέλειας και στην ενότητα «Ιδιωτικές Επιχειρήσεις» για τον πολιτισμό- αθλητισμό.
Μια εταιρεία που από την φύση της ίδιας της δραστηριότητάς της, την εξόρυξη χρυσού- χαλκού, είναι επιζήμια για το περιβάλλον ακόμα και στην υποθετική περίπτωση που θα τηρούσε πιστά την περιβαλλοντική νομοθεσία. Μια εταιρεία που αποδεδειγμένα έχει προκαλέσει πολύ μεγάλη και μη αντιστρεπτή περιβαλλοντική καταστροφή στην Χαλκιδική, με συνέπειες πέρα από τα όρια της περιοχής. Δε μπορεί να νοηθεί σε καμία περίπτωση ως βιώσιμη ανάπτυξη ή διαχείριση φυσικών πόρων μια επιχειρηματική δραστηριότητα που οδηγεί στην καταστροφή αρχέγονων δασώνκαθώς και στην υποβάθμιση και εξάντληση των υδατικών πόρων, που απειλεί τη δημόσια υγεία και εξοβελίζει τις παραδοσιακές οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής. Η δράση και οι πρακτικές της «Ελληνικός Χρυσός»έχουν διχάσει σφόδρα την τοπική κοινωνία τα τελευταία χρόνια, έχουν διαταράξει τον κοινωνικό ιστό και έχουν οδηγήσει στις αίθουσες των δικαστηρίων δεκάδες πολίτες που υπερασπίζονται τα αδιαμφισβήτητα και συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά τους.
Είναι λοιπόν άξιο απορίας, με ποιο κριτήριο ο θεσμός της εταιρικής υπευθυνότητας συντελεί ουσιαστικά στην ανάδειξη πρότυπων μοντέλων συνεργασίας. Εάν θεωρούμε ότι «ο κοινωνικός διάλογος, οι συνέργειες, η κοινωνική ευθύνη, και η συνεννόηση μεταξύ φορέων και κοινωνίας πολιτών είναι μονόδρομος για το μέλλον της ανθρωπότητας και την εμβάθυνση της δημοκρατίας», τότε εταιρείες όπως η «Ελληνικός Χρυσός» θα ήταν εξ’ ορισμού αποκλεισμένες από τον διαγωνισμό αυτό.
Αντίστοιχα, σε μια περίοδο που η εταιρεία Novartisέχει προκαλέσει ένα σκάνδαλο παγκόσμιας εμβέλειας, με φερόμενους ως εμπλεκόμενους έλληνες πολιτικούς, βραβεύεται κι αυτή από τον ίδιο θεσμόπροκαλώντας το κοινό περί δικαίου αίσθημα.
Θεωρώ πως η ελληνική επιχειρηματικότητα και οι θεσμοί της, έχουν πολλά περισσότερα να κερδίσουν από την ενίσχυση των επιχειρήσεων που προτάσσουν πραγματικά και αποδεδειγμένα την περιβαλλοντική προστασία, την αειφόρο ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία. Αναδεικνύεται για ακόμα μια φορά ότι το ελληνικό «επιχειρείν» οφείλει να ενισχύσει τους δεσμούς του με τις τοπικές κοινωνίες και τους εργαζόμενους, ώστε να οικοδομούνται πραγματικές σχέσεις εμπιστοσύνης σε ένα οικονομικό και αναπτυξιακό μοντέλο με επίκεντρο τον άνθρωπο.
23.02.2018
Κατερίνα Ιγγλέζη
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής
Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής