«Μα, μπορούμε να πάρουμε κιλά στη νηστεία;». Αν το παρακάνετε στο χαλβά, τις τηγανητές μελιτζάνες, τα ψωμιά και τα μακαρόνια, την απάντηση θα τη δώσει η ζυγαριά σας…
Με αφορμή την περίοδο της Σαρακοστής σάς παρουσιάζουμε χρήσιμες συμβουλές, ώστε να αποφύγετε την πρόσληψη περιττών θερμίδων.
Η περίοδος της νηστείας είναι μια ιδανική ευκαιρία για να προσφέρει κανείς στον οργανισμό του αποτοξίνωση, κυρίως από το ­κρέας. Ωστόσο, σε αντίθεση με ό,τι αρκετοί πιστεύουν, τις ημέρες αυτές όχι μόνο δεν είναι εύκολο να χάσει κανείς βάρος, αλλά η πλειονότητα όσων νηστεύουν παίρνει περισσότερα κιλά. Και αυτό γιατί πέφτουν σε διάφορες διατροφικές παγίδες. Για να προσφέρετε στον οργανισμό σας μόνο τα διατροφικά ευεργετήματα της νηστείας και να μην πάρετε κιλά, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές.
1. Μετριάστε το λάδι που ­χρησιμοποιείτε στα νηστίσιμα φαγητά. Τα όσπρια, τα λαδερά και οι σαλάτες μπορεί να ­γίνουν πολύ παχυντικά, αν χρησιμοποιείτε μεγάλες ποσότητες λαδιού. Μην ξεχνάτε ότι 1 κουταλιά δίνει περίπου 135 θερμίδες. Επομένως, 1-2 κουταλιές ανά μερίδα ή ανά σαλάτα είναι αρκετές.
2. Προτιμήστε τα προϊόντα «ολικής άλεσης». Η παρουσία των φυτικών ινών στα ολικής άλεσης τρόφιμα προκαλεί ευκολότερα κορεσμό.
3. Χρησιμοποιείτε περισσότερο όσπρια και λαδερά, αντί για σκέτα ζυμαρικά, στα κυρίως γεύματά σας, για περισσότερες φυτικές ίνες
4. Φρέσκα φρούτα ή χυμοί στο μπλέντερ (μαζί με τις ίνες τους) υπερέχουν από τους συσκευασμένους χυμούς, ακόμη κι αν αναγράφεται στη συσκευασία τους ότι είναι φρέσκοι.
5. Βάλτε τροφές που περιέχουν πρωτεΐνες στο νηστίσιμο διαιτολόγιο. Επειδή σας βοηθούν να περιορίσετε τις αυξομειώσεις του σακχάρου σας, οι οποίες σας κάνουν να πεινάτε γρήγορα μετά από νηστίσιμα φαγητά, επιλέξτε: › θαλασσινά › ξηρούς καρπούς (έως 1 χούφτα την ημέρα) › ρύζι › μανιτάρια › σουσάμι και τα προϊόντα του (χαλβάς, ταχίνι, σε ελεγχόμενες ποσότητες). Επίσης, εξαιρετικοί και χορταστικοί είναι οι «συνδυασμοί», όπως: › όσπρια με ρύζι (π.χ. φακόρυζο, ρεβιθόρυζο) › σαλάτες με μανιτάρια και σουσάμι › ρύζι ή ζυμαρικά ή λαχανικά με θαλασσινά ή και μανιτάρια (π.χ. ριζότο θαλασσινών, ριζότο με μανιτάρια, χταπόδι με μακαρονάκι κοφτό, σουπιές με ­σπανάκι).
6. Μην παραλείπετε το πρωινό σας, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει τσάι, 1-2 φέτες ψωμί ολικής άλεσης, 40 γρ. χαλβά και 3-4 ελιές.
7. Tα ενδιάμεσα γεύματα σας τροφοδοτούν με ενέργεια, σας κόβουν την όρεξη και βοηθούν να μην τρώτε υπερβολικά στα κυρίως γεύματα. Μερικές ιδέες για σνακ είναι: › παστέλι › φρούτα › κριτσίνια ολικής άλεσης, τα οποία μπορείτε να συνοδεύσετε με φυτικό νηστίσιμο τυρί ή γάλα.
8. Μην το παρακάνετε με τα φρούτα, γιατί και αυτά παχαίνουν! «Δικαιούστε» 3 μερίδες φρούτων την ημέρα.
9. Δείξτε εγκράτεια με το ψωμί και το χαλβά! Μία φέτα ψωμί είναι αρκετή για να συνοδεύσει ένα κυρίως γεύμα. Άλλωστε, τα περισσότερα από τα φαγητά της νηστείας (όσπρια, δημητριακά, πατάτες) είναι πλούσια σε άμυλο και δεν χρειάζονται τη «βοήθεια» του ψωμιού. Όσο για το χαλβά από ταχίνι, πρέπει να τον καταναλώνετε σε μικρές ποσότητες, γιατί παχαίνει!
10. Αποφεύγετε τα πολλά τηγανητά. Η προτίμηση στις τηγανητές πατάτες, τα τηγανητά καλαμαράκια και τα τηγανητά λαχανικά (κολοκυθάκια, μελιτζάνες, πιπεριές) κατά τη διάρκεια της νηστείας είναι μία από τις πιο επικίνδυνες διατροφικές παγίδες, καθώς όλα αυτά απορροφούν μεγάλες ποσότητες λαδιού. Γι’ αυτό, χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωσή τους. Μην τα τρώτε καθημερινά και μην ξεπερνάτε τη 1 μερίδα εστιατορίου.
Πηγή: vita.gr