• ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑνΕΚ «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων»
Στο πλαίσιο του σχεδιασμού σειράς ενημερωτικών εκδηλώσεων από την Ειδική Γραμματεία ΕΠ ΕΤΠΑ & ΤΣ/Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΠΑνΕΚ και τον ΕΦΕΠΑΕ, η KEΠΑ-ΑΝΕΜ , εταίρος του ΕΦΕΠΑΕ, σας προσκαλεί στην ανοικτή ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώνει, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής για τη Δράση του ΕΠΑνΕΚ:
«Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων»
στις 12/3/2018, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18:00 στην Συνεδριακό Κέντρο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Πολυτεχνείου 58, 2ος όροφος, Πολύγυρος. (Η αίθουσα είναι προσβάσιμη σε άτομα με περιορισμένη κινητικότητα. Πληροφορίες για συμμετοχή ΑμεΑ στα τηλ.: 2310-480.000, 23710-24200) .Στην εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αναλυτική παρουσίαση της δράσης και θα ακολουθήσει συζήτηση με τους ενδιαφερόμενους προς επίλυση αποριών.
• 1η ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ & ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑνΕΚ “Ενίσχυση Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων”
Ο Αν. Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Α. Χαρίτσης υπέγραψε την Τετάρτη 28-2-2018 την Πρώτη (1η) τροποποίηση της Πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης επιχειρηματικών σχεδίων της Δράσης «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» του ΕΠΑνΕΚ, ΕΣΠΑ 2014-2020. Σύμφωνα με την απόφαση παρατείνεται η ημερομηνία λήξης της ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης μέχρι την Δευτέρα 30 Απριλίου 2018 και ώρα 17:00. Κατά τα λοιπά ισχύει η Αναλυτική Πρόσκληση προκήρυξης της Δράσης στις 7-11-2017 (Ημερομηνία απόφασης και ανάρτησης στη Διαύγεια 28-2-2018).
Επιπλέον από την ΕΥΔ/ΕΠΑνΕΚ, εκδόθηκαν νέες επισημάνσεις για τη Δράση «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργία Νέων Τουριστικών Mικρομεσαίων Eπιχειρήσεων» του ΕΠΑνΕΚ, ΕΣΠΑ 2014-2020.
Συγκεκριμένα :
α) Η Ιδιωτική Συμμετοχή στη δράση δύναται να αντιστοιχεί στο 50% ή στο 55% (ανάλογα με το ποσοστό ενίσχυσης), του αιτούμενου προς επιχορήγηση προϋπολογισμού, σύμφωνα με την αναλυτική πρόσκληση (ενότητα 7. ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ).
Ως προϋπόθεση συμμετοχής, ορίζεται η προσκόμιση στοιχείων τεκμηρίωσης της δυνατότητας κάλυψης της Ιδιωτικής συμμετοχής σε ποσοστό τουλάχιστον 60% της αναλογούσας κατά περίπτωση Ιδιωτικής συμμετοχής. Επομένως, η απαίτηση της δυνατότητας κάλυψης της ιδιωτικής συμμετοχής σε ποσοστό 60% υπολογίζεται επί των ανωτέρω ποσοστών (ήτοι το 60% του 50% ή το 60% του 55%).
β) Σχετικά με την επισήμανση στην αναλυτική πρόσκληση της δράσης «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» για την απόδειξη της ιδιωτικής συμμετοχής και την προϋπόθεση να προέρχεται από αναγνωρισμένα πιστωτικά ιδρύματα από την Τράπεζα Ελλάδος, σημειώνεται ότι γίνονται αποδεκτά όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τα οποία λειτουργούν νόμιμα στην χώρα εγκατάστασής τους.
3. Δημοσιεύτηκαν από την ΕΥΔ/ΕΠΑνΕΚ, διευκρινίσεις για την εξασφάλιση προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία.
• ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΙΑΣ ΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΑ ΜΙΑΣ ΕΠΑΦΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2019
Σε Υπηρεσίες Μίας Στάσης και Σημεία Μίας Επαφής για τις εταιρείες, κάθε νομικής μορφής, θα αναβαθμιστούν μέχρι το τέλος του 2019 τα υπό σύσταση Κέντρα Υποστήριξης Επιχειρήσεων (Κ.Υ.ΕΠΙΧ.) των επιμελητηρίων όλης της χώρας. Το σχετικό έργο που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, με επιλέξιμη δημόσια δαπάνη 2.980.024 ευρώ και θα υλοποιηθεί μέσα σε ένα χρόνο από τη Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων (ΚΕΕ), αφορά στην αναβάθμιση των Κέντρων Υποστήριξης Επιχειρήσεων των επιμελητηρίων «στο πλαίσιο του ρόλου τους για την παροχή πληροφοριών και την υποστήριξη των εταιρειών κάθε νομικής μορφής, στη διεκπεραίωση διαδικασιών δημοσίου δικαίου, από την υποβολή της αίτησης μέχρι την έκδοση της τελικής πράξης» όπως αναφέρει η απόφαση που δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια.
• ΝΕΑ ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΤΩΝ capital controls
Δημοσιεύθηκε στις 28 Φεβρουαρίου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 687, τεύχος Β’) η απόφαση του υπουργού Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία τροποποιούνται οι περιορισμοί στην ανάληψη μετρητών και στη μεταφορά κεφαλαίων που θεσπίστηκαν με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 18ης Ιουλίου 2015(Α’ 84) όπως ισχύει.
Σύμφωνα με την απόφαση από 1η Μαρτίου 2018 :
• Αίρονται οι περιορισμοί στο άνοιγμα νέων λογαριασμών. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμού από φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή άλλη οντότητα καθώς και η προσθήκη συνδικαιούχου σε υφιστάμενο λογαριασμό σε πιστωτικό ίδρυμα, ανεξαρτήτως της δημιουργίας νέου κωδικού πελάτη (Customer ID).
• Αυξάνεται το ποσό ανάληψης μετρητών από 1.800 ευρώ σε 2.300. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η πραγματοποίηση ανάληψης μετρητών έως του ποσού των 2.300 ευρώ, ανά ημερολογιακό μήνα, ανά καταθέτη (Customer ID) ανά πιστωτικό ίδρυμα, από τα ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
• Αυξάνεται το ποσό μεταφοράς ευρώ ή ξένου νομίσματος στο εξωτερικό από 2.000 ευρώ σε 2.300. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή/και σε ξένο νόμισμα ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι στο εξωτερικό.
• Διευκολύνεται περαιτέρω η μεταφορά κεφαλαίων προς το εξωτερικό από τα πιστωτικά ιδρύματα και τα ιδρύματα πληρωμών. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η αποδοχή και εκτέλεση εντολών μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό έως του ποσού των 2.000 ευρώ, ανά κωδικό πελάτη (Customer ID) και ανά ημερολογιακό δίμηνο.
• ΠΟΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ POS ΩΣ ΤΙΣ 11 ΜΑΡΤΙΟΥ
Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) ενημερώνει τον εμπορικό κόσμο για τις κατηγορίες επιχειρήσεων που εντάσσονται στους επιπλέον 58 κλάδους που υποχρεούνται από τις 11 Μαρτίου 2018 να αποδέχονται πληρωμές μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών με τη χρήση τερματικού αποδοχής καρτών (POS), σύμφωνα με την υπουργική απόφαση 133473/2017, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 11 Δεκεμβρίου 2017. Σε αυτές συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων οι ακόλουθες δραστηριότητες (συνοπτικά):
«Ξυλουργικές εργασίες, κατασκευή στεγών, λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου σε εξειδικευμένα καταστήματα, λιανικό εμπόριο εφημερίδων και γραφικής ύλης σε εξειδικευμένα καταστήματα, φυτώρια, παλαιοπωλεία, υπηρεσίες μετακόμισης, θαλάσσιες και ακτοπλοϊκές, καθώς και αεροπορικές μεταφορές επιβατών, υπηρεσίες τροφοδοσίας για εκδηλώσεις (catering), μεσιτικά γραφεία ακινήτων, φωτογραφικές δραστηριότητες, δραστηριότητες έρευνας, καθαρισμοί κτιρίων, εκμετάλλευση αθλητικών εγκαταστάσεων, επισκευή ηλεκτρονικών ειδών, ρολογιών, επίπλων και κοσμημάτων, αλλά και γραφεία κηδειών».
Για όσους δεν συμμορφωθούν προβλέπεται ήδη πρόστιμο 1.500 €, το οποίο μειώνεται στο μισό εφόσον πληρωθεί εντός μηνός από την επιβολή του. Όσες από τις επιχειρήσεις αυτών των κατηγοριών είναι νεοσύστατες, προβούν συγκεκριμένα σε έναρξη δραστηριότητας από τις 11 Φεβρουαρίου 2018 – 11 Μαρτίου 2018, έχουν περιθώριο να συμμορφωθούν έως τις 11 Απριλίου 2018. Τέλος, όσες επιχειρήσεις προβούν σε έναρξη δραστηριότητας ή σχετική μεταβολή δραστηριότητας μετά την 11η Μαρτίου 2018 έχουν προθεσμία συμμόρφωσης εντός μηνός από την έναρξη ή τη μεταβολή. Οι δικαιούχοι πληρωμής οφείλουν να αποδέχονται μέσα πληρωμής με κάρτα, τα οποία έχουν εκδοθεί από τετραμερές σύστημα πληρωμής , ενώ δεν υποχρεούνται να αποδέχονται μέσα πληρωμής που έχουν εκδοθεί από τριμερές σύστημα πληρωμής.
• TΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΤΑ ΕΙΔΟΠΟΙΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΠΛΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
Τον Ιούνιο θα αναρτηθούν τα ειδοποιητήρια για την καταβολή των εισφορών υπέρ του επικουρικού και του εφάπαξ για 200.000 αυταπασχολούμενους, σύμφωνα με δημοσιεύματα, από κύκλους των ταμείων. Έτσι, η πρώτη καταβολή των εισφορών αυτών υπέρ του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ (μαζί με όλες τις εισφορές κύριας ασφάλισης –ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης) θα πρέπει να γίνει έως τις 31 Ιουλίου. Μάλιστα, δεν αποκλείεται τα ειδοποιητήρια να αναρτηθούν ακόμα αργότερα, δηλαδή τον Ιούλιο και έτσι η η πρώτη καταβολή να ορισθεί για τον Αύγουστο, αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Σημειώνεται ότι οι εισφορές αυτές θα είναι διπλές. Δηλαδή θα είναι οι τρέχουσες εισφορές για το 2018 και, ταυτόχρονα, οι αναδρομικές για το 2017, δεδομένου ότι πέρσι δεν είχαν καταλογισθεί οι εν λόγω εισφορές.
• ΚΑΤΑ 1,4% ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΤΟ ΑΕΠ ΠΕΡΥΣΙ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΣΤΑΤ
Κατά 1,4% αυξήθηκε το ΑΕΠ πέρυσι, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ, και ανήλθε σε 187,1 δισ. ευρώ από 184,6 δισ. ευρώ το 2016.Η εκτίμηση αυτή έχει υπολογιστεί από το άθροισμα των αντίστοιχων αποτελεσμάτων των τριμήνων του 2017 (μη εποχικά διορθωμένων) όπως έχουν προκύψει μετά την ενσωμάτωση ενημερωμένων στοιχείων. Σε τρέχουσες τιμές, το ΑΕΠ ανήλθε πέρυσι σε 177,7 δισ. ευρώ έναντι 174,2 δισ. ευρώ το 2016, παρουσιάζοντας αύξηση 2%.
• ΑΑΔΕ: ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ 174,4% ΤΟ 2017
Αύξηση κατά 174,4% παρουσίασε το ύψος της φοροδιαφυγής που αποκαλύφθηκε το 2017 από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Το ύψος των διαφυγόντων εσόδων που αποκαλύφθηκε από τους ελέγχους ανήλθε πέρυσι σε 104,321 εκατομμύρια ευρώ έναντι 38,618 εκατ. ευρώ το 2016. Παράλληλα, με αποφάσεις της η ΑΑΔΕ επέβαλε την αναστολή λειτουργίας σε 251 επιχειρήσεις, ενώ σε άλλες 12 καταγράφηκε προσπάθεια παρεμπόδισης του ελέγχου.
• ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΤΟΥ 2018 ΟΙ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
Μείωση παρουσίασαν τον Ιανουάριο του 2018 οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προ τον ιδιωτικό τομέα και διαμορφώθηκαν στα 2,443 δισ. ευρώ έναντι 2,537 δισ. ευρώ τον μήνα Δεκέμβριο. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία για την πορεία εξέλιξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Μείωση παρουσίασαν τον Ιανουάριο του 2018 και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων στα 692 εκατ .ευρώ από 765 εκατ. ευρώ που ήταν τον Δεκέμβριο του 2017.
• ΑΝΟΙΞΕ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΩΡΙΣΤΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΖΥΓΩΝ
Τις νομικές προϋποθέσεις για την υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ξεχωριστά από τους συζύγους δημιουργεί απόφαση 330/2018 του Συμβουλίου της Επικρατείας. Μένει η εξέταση του θέματος και από τη φορολογική διοίκηση για την όποια αλλαγή. Με την απόφαση του ΣτΕ δικαιώθηκε φορολογούμενος ο οποίος είχε ζητήσει από τη Δ.Ο.Υ., για το χρονικό διάστημα από το φορολογικό έτος 2016 και στο εξής να μπορεί να υποβάλλει χωριστή ηλεκτρονική δήλωση φόρου του εισοδήματός του και όχι του εισοδήματος της συζύγου του, να εκδίδεται χωριστό εκκαθαριστικό, να προσδιορίζονται χωριστά το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης (δίχως άθροιση ή συμψηφισμό κατά τα ανωτέρω) και οι τυχόν δόσεις πληρωμής. Το Σ.τ.Ε. αποφάσισε ότι, ο φορολογούμενος (όπως, κατ’ επέκταση, και η σύζυγός του) έχει το δικαίωμα να υποβάλλει αυτοτελώς δήλωση φόρου περί του εισοδήματός του, σύμφωνα με τη διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 67 του ν. 4172/2013.
• ΤΡΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΣΤΙΣ ΦΤΩΧΟΤΕΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Οι ανισορροπίες στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνονται φανερές και στα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε επίπεδο περιφερειών. Οι αποκλίσεις είναι τεράστιες, με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ να κυμαίνεται από 29% έως και 611% του κοινοτικού μέσου όρου. Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι πέραν των «αδύναμων κρίκων», όπως είναι η Ελλάδα, η Βουλγαρία και χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, και οι ισχυροί της Ένωσης φιλοξενούν ορισμένες από τις φτωχότερες περιφέρειες. Όπως προκύπτει από την έκθεση της στατιστικής υπηρεσίας, στα τέλη του 2016 η πλέον φτωχή περιφέρεια ήταν το Σεβεροζαπάντεν της Βουλγαρίας, με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στο 29% του κοινοτικού μέσου όρου. Συνολικά 21 περιφέρειες εμφανίζουν ΑΕΠ χαμηλότερο του 50% του μέσου όρου. Από πέντε συναντάμε στη Βουλγαρία και στην Πολωνία, τέσσερις στην Ουγγαρία, από τρεις σε Ελλάδα και Ρουμανία και μία στη Γαλλία. Οι τρεις ελληνικές περιφέρειες είναι η Ανατολική Μακεδόνια- Θράκη, με κατά κεφαλήν ΑΕΠ στο 46% του κοινοτικού μέσου όρου, η Ήπειρος με 48% και η Δυτική Ελλάδα με 49%.
Στον αντίποδα η πλέον πλούσια περιφέρεια της Ένωσης βρίσκεται στη χώρα, που είναι… στην πόρτα της εξόδου. Πρόκειται για το Εσωτερικό Λονδίνο (Inner London) με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στο 611% του μέσου όρου.
• ΟΥΡΑΓΟΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Μόλις το 8% των Ελλήνων απασχολούμενων συμμετέχει σε προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, συνδεόμενα με την επαγγελματική του ιδιότητα, όπως προκύπτει από έρευνα της Eurostat. Η χώρα μας φιγουράρει έτσι στην τελευταία θέση της σχετικής κατάταξης μεταξύ των 28 κρατών-μελών της κοινότητας, μαζί με τη Ρουμανία. «Χαμηλές πτήσεις» σε αυτό το μέτωπο παρουσιάζουν επίσης η Ιταλία (11%), η Βουλγαρία (12%) και η Κύπρος (18%). Ο πιο συχνός λόγος για τη μη συμμετοχή, είναι η έλλειψη χρόνου, με το ποσοστό να ανέρχεται σε 79% στην Ελλάδα και σε 44% συνολικά στην Ένωση. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μόλις το 3% ανά την κοινότητα επικαλούνται την έλλειψη χρημάτων. Στον αντίποδα τα υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής των εργαζομένων σε προγράμματα κατάρτισης καταγράφονται στην Ολλανδία (61%), τη Σουηδία (59%) και τη Φινλανδία (58%). Ο μέσος όρος στην κοινότητα είναι το 33%- ποσοστό, που κρίνεται απογοητευτικό σε μία περίοδο κατά την οποία η αυτοματοποίηση φέρνει σοβαρότατες προκλήσεις στην αγορά εργασίας. Το ποσοστό συμμετοχής σε προγράμματα κατάρτισης είναι υψηλότερο μεταξύ των αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (46%), ενώ για εκείνους της δευτεροβάθμιας περιορίζεται στο 28%. Ως προς την ηλικία, υψηλότερα είναι τα ποσοστά συμμετοχής για τους απασχολούμενους της ομάδας 25-34 ετών (36%), ενώ ακολουθούν οι ομάδες 19-24 (32%) και 35-64 (31%). Στο σύνολο σχεδόν των κρατών-μελών το ποσοστό συμμετοχής για τις γυναίκες είναι υψηλότερο από εκείνο των ανδρών.
• ΡΕΚΟΡ ΕΠΤΑΕΤΙΑΣ ΣΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΡΟΥΧΟΥ
Ρεκόρ επταετίας κατέγραψαν πέρυσι οι εξαγωγές ελληνικών ενδυμάτων, με τις επιχειρήσεις του κλάδου να εξαργυρώνουν σε αυξημένες πωλήσεις την απόφασή τους για έξοδο στις αγορές του εξωτερικού εν μέσω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Με βάση στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ) η αξία των ελληνικών εξαγωγών ενδυμάτων το 2017 ξεπέρασε τα 603 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 10,6% έναντι του 2016 (545 εκατ. ευρώ).
• ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ (ΕΕ) 2016/679 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 27ης Απριλίου 2016 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της οδηγίας
95/46/ΕΚ (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων – GDPR).
Ο κανονισμός 2016/679 (Νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων – General Data Protection Regulation, GDPR ) πραγματεύεται την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και της ελεύθερης κυκλοφορίας τους. Ο κανονισμός εκδόθηκε στις 27/4/2016 και θα εφαρμοστεί άμεσα σε όλους τους οργανισμούς και επιχειρήσεις των κρατών μελών στις 25/5/2018. Ο κανονισμός αφορά όλες τις ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις, καθώς και τις κρατικές αρχές που με οποιοδήποτε τρόπο επεξεργάζονται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα πολιτών της ΕΕ ή νομίμως κατοικούντων στην ΕΕ. Ισχύει δε αυτόματα και δεν απαιτείται ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο. Οι φορείς και οι επιχειρήσεις για την εν λόγω υποχρέωση τους θα πρέπει να ενημερωθούν σε πολύ σύντομο χρόνο. O νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων, φέρνει από την 25/5/2018, μια σειρά αλλαγών, που στόχο έχουν να επιτύχουν την ελεύθερη και προστατευμένη ροή των προσωπικών δεδομένων, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα από τη δημιουργία κουλτούρας για τα προσωπικά δεδομένα, την οργάνωση και τυποποίηση των διαδικασιών και τη λήψη των κατάλληλων μέτρων. Ειδικότερα, ο με αριθμ. 679/2016 Ευρωπαϊκός Κανονισμός Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ψηφίστηκε το 2016. Ημερομηνία άμεσης και καθολικής εφαρμογής του για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, ορίστηκε η 25/05/2018, με στόχο, τη διασφάλιση ενός συνεκτικού επιπέδου προστασίας των φυσικών προσώπων, σε ολόκληρη την Ένωση και προς αποφυγή αποκλίσεων, που εμποδίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα , στην εσωτερική αγορά, κατοχυρώνοντας έτσι, την ασφάλεια δικαίου και τη διαφάνεια για τους οικονομικούς παράγοντες. Η εφαρμογή του Κανονισμού από τον Μάιο του 2018, σε ένα ιδιαίτερα διευρυμένο πλαίσιο, όπως αυτό καθορίζεται από τον Κανονισμό, και με υποχρεωτικό χαρακτήρα, ιδίως για τους φορείς του Δημοσίου, επιβάλλει να πραγματοποιηθούν συγκεκριμένες ενέργειες, προς επίτευξη της κανονιστικής συμμόρφωσης, της βελτίωσης και καλύτερης απόδοσης των διαδικασιών, αλλά και της προστασίας, από αστικές και διοικητικές κυρώσεις. Πληροφορίες στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, Γραφεία: Κηφισίας 1-3, Τ.Κ. 115 23, Αθήνα, Τηλεφωνικό Κέντρο: +30 210 6475600, Fax: +30 210 6475628, Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: contact@dpa.gr , ηλεκτρονική ιστοσελίδα www.dpa.gr .
• ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΟ Γ.Ε.ΜΗ. ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Όλοι οι υπόχρεοι εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ. που δεν είναι κεφαλαιουχικές εταιρίες, δηλαδή όλοι εκτός από Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε., και πιο συγκεκριμένα οι Ο.Ε. , Ε.Ε., Συν ΠΕ,. ΑΤΟΜΙΚΕΣ, ΑΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ, ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΕΣ κλπ, έχουν υποχρέωση καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ. του αποδεικτικού υποβολής φορολογικής τους δήλωσης, σύμφωνα με το άρθρο 5 της Υ.Α. 79760/31-12-2014 (ΦΕΚ Β’ 3623). Η καταχώριση πρέπει να γίνει εντός δύο μηνών από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, με ηλεκτρονικό τρόπο από την ιστοσελίδα https://services.businessportal.gr.
• ΝΕΕΣ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΥΨΗΛΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, ακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις αναβαθμίζει τις ψηφιακές του υπηρεσίες με σύγχρονες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας που τις παρέχει δωρεάν σε όλα τα μέλη του, για την αύξηση της εξωστρέφειας και των πωλήσεων των τοπικών επιχειρήσεων. Συνολικά προσφέρονται 4 νέες υπηρεσίες: 1. Ιστοσελίδα προβολής των Τουριστικών Επιχειρήσεων Χαλκιδικής σε Πανελλαδική Τουριστική Πύλη (www.filoxeno.com) που υποστηρίζεται από τα Ελληνικά Επιμελητήρια, αλλά και στην Τοπική Τουριστική Πύλη που ετοιμάζεται. Αφορά καταλύματα ή ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ, επιχειρήσεις διασκέδασης, τουριστικά γραφεία, επιχειρήσεις δραστηριοτήτων, τοπικών προϊόντων κ.ά. Ειδικά στις Επιχειρήσεις Διαμονής προσφέρεται δωρεάν πλήρες και αυτοδιαχειριζόμενο σύγχρονο Σύστημα Ηλεκτρονικών Κρατήσεων (e-booking) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης, αλλά μπορεί να δέχεται και κατευθείαν κρατήσεις από την Τουριστική πύλη. 2. Ηλεκτρονικό Κατάστημα (e-shop) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης με ταυτόχρονη προβολή προϊόντων και στην Πανελλαδική Επιμελητηριακή Αγορά Προϊόντων: www.directmarket.gr . 3. Υπηρεσία Online Συμβούλου με ενημερωμένο περιεχόμενο που συνοδεύεται και από Υπηρεσία Online Συμβουλευτικής, όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να θέτουν ερωτήματα και να λάβουν εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες για φορολογικά, χρηματοδοτικά, εργασιακά και άλλα επιχειρηματικά θέματα δωρεάν. 4. Ιστοσελίδα προβολής της επιχείρησης στον Πανελλήνιο Ηλεκτρονικό Επιχειρηματικό Οδηγό που συμμετέχει και το Επιμελητηρίου Χαλκιδικής σε δύο γλώσσες Ελληνικά και Αγγλικά και σε έκδοση για mobile, tablet με ταυτόχρονη απεικόνιση των επιχειρήσεων βάση γεωγραφικής θέσης του χρήστη και πολλά ακόμη σύγχρονα χαρακτηριστικά. Όλες οι εφαρμογές είναι πλήρως αυτοδιαχειριζόμενες αποκλειστικά από τις επιχειρήσεις. Για να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας συμπληρώστε απλά την παρακάτω φόρμα: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfpv67i80cLDycq21aBSzV3aTMefjOvf3C_RoUbXzVxt2XNkQ/viewform.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, τηλ.: 2371024200 – 24300, e-mail: info@epichal.gr .
• ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΙ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ!
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής καινοτομεί και προβάλει όλες τις Τουριστικές Επιχειρήσεις του Νομού στη νέα Τουριστική Πύλη Χαλκιδικής. Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην ανάδειξη του συνολικού Τουριστικού Προϊόντος του Νομού Χαλκιδικής και τη διεύρυνση της Τουριστικής Σεζόν.
Προβάλλουμε συνολικά όλες οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον τουρισμό στον Νομό μας: Καταλύματα, Ξενοδοχεία, Αγροτουριστικά, Επιχειρήσεις Εστιατόρια, Ταβέρνες, Καφετέριες, Clubs. Επιχειρήσεις Ενοικίασης αυτοκινήτων, μηχανών, σκαφών, Τουριστικά Πρακτορεία –Γραφεία και Επιχειρήσεις με Δραστηριότητες όπως ιστιοπλοΐα, πεζοπορία, ιππασία, καταδύσεις κά.. Προβάλλονται επίσης και οι Επιχειρήσεις με Τοπικά ή Παραδοσιακά προϊόντα.
Ο επισκέπτης μέσα από την Τουριστική Πύλη της Χαλκιδικής θα γνωρίσει τις ομορφιές του νομού, τις παραλίες, τα αξιοθέατα, τα μνημεία και μουσεία και μαθαίνει για τις εκδηλώσεις και τα πανηγύρια που διοργανώνονται κάθε χρόνο.
Επισκεφτείτε τη νέα Τουριστική Πύλη της Χαλκιδικής και μέσα από το Portal Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κάνοντας click στο Filoxeno-Η Ελληνική Τουριστική Πύλη.
• ΝΕΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΚΕΕΕ) ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ – ΜΕΛΗ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ
Δύο νέες πρωτοπόρες τεχνολογικά υπηρεσίες προσφέρει η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων (ΚΕΕΕ) στο σύνολο των Ελληνικών επιχειρήσεων-μελών των Επιμελητηρίων. Πρόκειται για την υπηρεσία εύρεσης επενδυτικών προγραμμάτων (http://investmenttools.uhc.gr/) και την υπηρεσία ηλεκτρονικής (εξ αποστάσεως) εκπαίδευσης (http://elearning.uhc.gr/). Με την πρώτη υπηρεσία, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να ανατρέχουν για να αντλούν όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για όλα τα νέα επενδυτικά προγράμματα και προγράμματα απασχόλησης, όπως και όλες τις προϋποθέσεις ένταξής τους σε αυτά. Με την υπηρεσία ηλεκτρονικής (εξ αποστάσεως) ασύγχρονης εκπαίδευσης οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε ηλεκτρονική βιβλιοθήκη, στην οποία έχει αναπτυχθεί μεγάλος αριθμός μαθημάτων ασύγχρονης τηλεκατάρτισης.
• ΣΤΕΚΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ
Ενημερώνουμε ότι εδώ και πέντε χρόνια λειτουργεί στον Πολύγυρο Στέκι Αλληλεγγύης, ανταλλαγής ειδών , ως κοινωνική φιλανθρωπική δράση, με την συνεργασία της Ενορίας Αγίου Νικολάου και του Δήμου Πολυγύρου. Ο αριθμός των εξυπηρετούμενων συνανθρώπων μας κάθε χρόνο ανέρχεται σε 2500 με 3000. Επίσης το Στέκι Αλληλεγγύης συμμετέχει σε έκτακτες δράσεις αποστολής ειδών σε σεισμοπαθείς, σε πλημμυροπαθείς, σε Παιδικά Χωριά και άλλα ιδρύματα ανά την Ελλάδα. Η έλλειψη μόνιμου χώρου στέγασης και μετά την πρόσφατη μετακόμιση από το χώρο της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Πολυγύρου σε άλλο χώρο που παραχώρησε ιδιώτης, απαιτεί για την καλύτερη λειτουργία του την προμήθεια ραφιέρων και stand . Παρακαλούνται οι επιχειρήσεις που έχουν τη δυνατότητα και τη διάθεση να προσφέρουν τον εξοπλισμό που απαιτείται, να επικοινωνήσουν με την υπεύθυνη, κα Βορδού Ιωάννα στο τηλέφωνο 6999923860.