Τεράστιες αποκλείσεις στις τελικές τιμές καυσίμων που πληρώνουν οι καταναλωτές ανά την Ευρώπη έφερε στο φως η τελευταία καταμέτρηση globalpertrolprices.com που αφορά την 5η Μαρτίου του 2018.
Όπως φαίνεται και στον παρακάτω χάρτη ο οποίος καταγράφει τις μέσες τιμές πώλησης βενζίνης ανά λίτρο σε δολάρια η πλέον φθηνή χώρα για να αγοράσει κάποιος βενζίνη στην Γηραιά ήπειρο είναι η Λευκορωσία με 0,54 ευρώ (σ.σ. για καλύτερη κατανόηση οι τιμές στο κείμενο αναφέρονται σε ευρώ και όχι σε δολάρια όπως στον πίνακα) και στον αντίποδα βρίσκεται η Ισλανδία με 1,71 ευρώ ανά λίτρο βενζίνης.

Στις πλέον φθηνές χώρες σε ότι αφορά την βενζίνη, και συγκεκριμένα 6 πιο φθηνή στην Ευρώπη, είναι η γειτονική Βουλγαρία με την τιμή της αμόλυβδης να διαμορφώνεται στα 1,04 ευρώ ανά λίτρο, καθώς και η επίσης γειτονική στην Ελλάδα FYROM με την τιμή στα 1,06 ευρώ ανά λίτρο.

Εδώ μπορείτε να δείτε τον πλήρη πίνακα με τις τιμές της βενζίνης στην Ευρώπη σε ευρώ.

Στον αντίποδα η Ελλάδα λόγω της υψηλής φορολογίας συγκαταλέγεται στην τριάδα με τις πλέον ακριβές τιμές καθώς η μέση τιμής της αμόλυβδης διαμορφώνεται σε 1,56 ευρώ ανά λίτρο. Σύμφωνα με το fuelprices.gr που συντάσσεται από την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, με βάση την τελευταία μέτρηση βρίσκει την πιο φθηνή βενζίνη στον Νομό Δράμας (1,495) και την πλέον ακριβή στον Νομό Κυκλάδων (1,786).
Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στο πετρέλαιο κίνησης όπου η μέση παγκόσμια τιμή διαμορφώνεται σε 0,84 ευρώ ανά λίτρο. Εδώ η ψαλίδα (σε παγκόσμιο επίπεδο) είναι χαοτική εάν αναλογιστεί κανείς ότι η φθηνότερη είναι … δωρεάν στην Βενεζουέλα ή 0,07 ευρώ στο Ιράν και η πλέον ακριβή 1,65 ευρώ και πάλι στην Ισλανδία.

Η Ελλάδα και σε αυτό τον τομέα συγκαταλέγεται στις πλέον ακριβές χώρες – συγκεκριμένα η 15η πιο ακριβή στον κόσμο με την μέση τιμή ανά λίτρο να διαμορφώνεται στα 1,33 ευρώ για το πετρέλαιο κίνησης