To στίγμα του για τα ελληνοτουρκικά και την υπόθεση των δυο ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία δίνει, ερωτηθείς από το xalkidikipolitiki.gr, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Βαγιωνάς.

-Τι κρύβεται πίσω από την υπόθεση των δυο ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται στην Τουρκία;
Οι προσπάθειες της Άγκυρας να επιβληθεί στην Ελλάδα, αλλά και να φανεί δυνατή στο εσωτερικό της, την ώρα που πιέζεται στο Αφρίν της Συρίας. Πρόκειται για λεονταρισμούς, για παιχνίδι που δυστυχώς παίζεται στις πλάτες δυο νέων Ελλήνων. Το «σύνηθες μεθοριακό επεισόδιο», που θα είχε λυθεί εντός μερικών ωρών,εξελίσσεται σε επίδειξη δύναμης της Τουρκίας, με επικίνδυνες προεκτάσεις.
-Η στάση της Νέας Δημοκρατίας αλλάζει, γίνεται επιθετικότερη επί του θέματος. Γιατί;
Η Νέα Δημοκρατία τηρούσε και τηρεί υπεύθυνη στάση στα εθνικά ζητήματα, ουδέποτε έπαιξε με αυτά. Η κυβέρνηση είναι αυτή που τα χρησιμοποιεί για ίδιον κομματικό όφελος. Συνεχίζουμε να επιθυμούμε τη διαμόρφωση ενιαίου, αρραγούς μετώπου απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, που θα είναι συνεπές προς την μακροπρόθεσμη εθνική στρατηγική. Ωστόσο, δεν έχουμε πάρει ακόμη απαντήσεις από την κυβέρνηση. Τι ακριβώς πιστεύουν; Πως είναι ένα σύνηθες επεισόδιο ή ομηρεία; Η διχογνωμία κοστίζει στη χώρα.
-Κλίμα έντασης στα ελληνοτουρκικά υπάρχει εδώ και μήνες. Ανησυχείτε;
Πράγματι, η ένταση κυριαρχεί μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας τους τελευταίους μήνες. Το περιστατικό εμβολισμού λιμενικού σκάφους στα Ίμια, αλλά και αυτό της σύλληψης στρατιωτικών στον Έβρο, δεν είναι σίγουρα αμελητέα. Το γεγονός δε, οτι το κλίμα είναι τεταμένο επί σειρά μηνών, αυξάνει την πιθανότητα λανθασμένων χειρισμών. Γι’ αυτό και πρέπει να βάλουμε στην άκρη τον διχασμό και την μικροπολιτική. Τα εθνικά ζητήματα απαιτούν ενιαία αντιμετώπιση.