• ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΑνΕΚ «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΝΕΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ»
Τη Δευτέρα 12/3/2018 στον Πολύγυρο Χαλκιδικής , μέσα σε ένα κατάμεστο από επιχειρηματίες και υποψήφιους επενδυτές Συνεδριακό Κέντρο Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ, εταίρος (Περιφερειακή Μονάδα) του ΕΦΕΠΑΕ, με γεωγραφική και επιχειρησιακή ευθύνη στις Περιφέρειες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας και το Επιμελητήριο Χαλκιδικής για τη Δράση «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» του ΕΠΑνΕΚ, ΕΣΠΑ 2014-2020. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του σχεδιασμού σειράς ενημερωτικών εκδηλώσεων από την Ειδική Γραμματεία ΕΠ ΕΤΠΑ & ΤΣ/Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΠΑνΕΚ και τον ΕΦΕΠΑΕ για την προβολή της Δράσης.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής και Αντιπρόεδρος της ΚΕΠΑ –ΑΝΕΜ, κ. Κουφίδης Γιάννης που έλαβε πρώτος το λόγο, αναφέρθηκε στη σημασία του προγράμματος για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον τομέα του Τουρισμού μέσω της δημιουργίας νέων μικρών, μικρών και μεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων στο Νομό Χαλκιδικής, καθώς και στη επωφελή συνεργασία του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής με την ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ .
Στη συνέχεια το λόγο έλαβε η Υπεύθυνη Δράσεων Τουρισμού της ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ, κα Γαλάτεια Κεσσανίδου, η οποία παρουσίασε στα μέλη του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής όλες τις πτυχές της Δράσης και τους βέλτιστους τρόπους αξιοποίησή της, έτσι ώστε να αποκτήσουν οι υποψήφιοι επενδυτές μια ολοκληρωμένη εικόνα που θα τους βοηθήσει να υποβάλλουν πλήρεις αιτήσεις.
Μετά το τέλος της εισήγησης της η κα Κεσσανίδου απάντησε σε ερωτήσεις των παρευρισκομένων. Η μεγάλη προσέλευση υποψήφιων επενδυτών στην ημερίδα, καταδεικνύει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η εν λόγω δράση. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του ΕΦΕΠΑΕ και πρόεδρος της ΚΕΠΑ – ΑΝΕΜ κος Θωμάς- Φωκίων Αλγιανάκογλου, ο Γενικός Διευθυντής της ΚΕΠΑ – ΑΝΕΜ κος Σκοτίδας, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, στελέχη πιστωτικών ιδρυμάτων του νομού καθώς και πρόεδροι εμπορικών συλλόγων και σωματείων της .
Διευκρινίζεται ότι η ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής των επενδυτικών σχεδίων στο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr/mis) έχει ξεκινήσει στις 18/12/2017 με καταληκτική ημερομηνία στις 30/04/2018.
• Eurogroup: ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ 15ΝΘΗΜΕΡΟ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΟΥ ΤΑ 5,7 ΔΙΣ ΕΥΡΩ
Το δεύτερο 15νθήμερο του Μαρτίου θα εκταμιευθεί η δόση των 5,7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, όπως δήλωσαν ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. Κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, επεσήμανε ότι τον Απρίλιο θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Ο κ. Σεντένο σημείωσε ότι το Eurogroup εξέτασε τα βήματα της Ελλάδας προς την ολοκλήρωση του προγράμματος.
• ΔΥΟ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ 200 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ
Δύο νέα προγράμματα – καθεστώτα του νέου αναπτυξιακού νόμου (ν.4399/ 2016) ενεργοποιεί το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Πρόκειται για τα καθεστώτα «Συνέργειες και Δικτυώσεις» και «Ενισχύσεις Καινοτομικού Χαρακτήρα για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις» με τον συνολικό προϋπολογισμό (σ.σ.: και των δύο προγραμμάτων) να ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι τα 150 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στις επιχειρήσεις με τη μορφή της επιχορήγησης της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης και τα υπόλοιπα 50 εκατ. ευρώ με τη μορφή της φορολογικής απαλλαγής. Τα δύο καθεστώτα εκτιμάται ότι θα προκηρυχθούν αμέσως μετά το Πάσχα, καθώς ήδη έχουν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση (http://www.opengov.gr), η οποία θα είναι «ανοικτή» έως τις 26 Μαρτίου. Υπογραμμίζεται ότι τα δύο αυτά προγράμματα προκηρύσσονται για πρώτη φορά και αποτελούν μέρος των οκτώ καθεστώτων – προγραμμάτων που έχουν σχεδιαστεί στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου.
• ΥΠ. ΟΙΚ.: ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ ΤΟΥ ΡΥΘΜΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ 2018
Αναθεώρησε προς τα κάτω το υπουργείο Οικονομικών την πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης του 2018, τον οποίο τοποθετεί πλέον στο 2,3%, έναντι της πρόβλεψης του προϋπολογισμού αλλά και της τελευταίας έκθεσης συμμόρφωσης της Κομισιόν για την τρίτη αξιολόγηση για 2,5%. Η νέα εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών καταγράφεται σε έναν από τους πίνακες που συνοδεύουν την εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χουλιαράκη για την κατάρτιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2019-2022.
• ΜΕΙΩΣΗ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΚΑΤΑ 50% ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΝ 40 ΕΤΗ
Κοινοποιήθηκε η εγκύκλιος 14/2018 αναφορικά με τη μείωση εισφοράς κατά 50% των ασφαλισμένων που συμπληρώνουν 40 έτη ασφάλισης. Με τις διατάξεις της παρ.13 του άρθρου 39 του ν.4387/2016 προβλέπεται ότι: “Όσοι ασφαλισμένοι συμπληρώνουν 40 χρόνια ασφάλισης, με αίτησή τους μπορούν να καταβάλλουν, μειωμένη κατά το 50%, ασφαλιστική εισφορά, παραιτούμενοι από την προσαύξηση της σύνταξής τους ως προς τα επόμενα έτη ασφάλισης”.
• ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2017
Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η ΠΟΛ. 1045/2018 εγκύκλιος της ΑΑΔΕ με θέμα «Τύπος και περιεχόμενο της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων, της βεβαίωσης των αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και της βεβαίωσης εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα καθώς και υποβολή αυτών με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου για το φορολογικό έτος 2017». Για το φορολογικό έτος 2017 ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής ορίζεται η 30ή Μαρτίου 2018. Ειδικά για τις περιπτώσεις καταβολής μερισμάτων σε φυσικά πρόσωπα από νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες με απλογραφικά βιβλία, ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής ορίζεται η 29η Ιουνίου 2018.
Το ηλεκτρονικό αρχείο βεβαιώσεων δεν δύναται να υποβληθεί μετά το τέλος του αντίστοιχου έτους υποβολής του και η μη υποβολή του έως τότε επισύρει τις κυρώσεις που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 54 του ΚΦΔ (ν. 4174/2013). Συνεπώς, για όσα αρχεία υποβληθούν μετά τις 30.3.2018 και 29.8.2018 αντίστοιχα, αλλά μέχρι και τις 31.12.2018, δεν θα επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 54 του ΚΦΔ (ν. 4174/2013).
• ΑΑΔΕ: ΑΝΟΙΞΕ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΠΑ
«Πρεμιέρα» κάνει το νέο καθεστώς για αυτόματη επιστροφή του ΦΠΑ προς τους υπόχρεους. Η νέα έκδοση εφαρμογής για υποβολή πιστωτικών δηλώσεων ΦΠΑ, μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι μπορούν να αιτούνται αυτόματα επιστροφή ΦΠΑ είναι ήδη διαθέσιμη. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι, σύμφωνα και με σχετική ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, αφορά φορολογικές περιόδους από την 1η Μαρτίου 2018 και εφεξής. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι όπως ο φορολογούμενος έχει προχωρήσει αθροιστικά στις παρακάτω ενέργειες:
1. Έχει συμπληρώσει τον κωδικό 503 (Αιτούμενο ποσό για επιστροφή).
2. Έχει επιλέξει τις αιτίες 1-5 του κωδικού 507.
3. Έχει συμπληρώσει τον Αριθμό λογαριασμού IBAN, στη συγκεκριμένη δήλωση. Αφορά την αρχική ή και την πρώτη τροποποιητική δήλωση της ίδιας φορολογικής περιόδου.
Επισημαίνεται ότι ο φορολογούμενος θα ενημερώνεται με εισερχόμενο μήνυμα στο TAXISnet για τη δημιουργία του αιτήματος.
Για φορολογικές περιόδους μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2018, τα αιτήματα θα συνεχίσουν να υποβάλλονται σε έντυπη μορφή στην αρμόδια ΔΟΥ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η άμεση και χωρίς έλεγχο επιστροφή του ΦΠΑ σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων που είναι φορολογικά συνεπείς έχει στόχο την αύξηση της ρευστότητάς τους.
• ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ’ ΙΙ: ΜΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ – ΕΠΕΣΕ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ , ΠΑΓΩΣΑΝ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ
Φρένο στην υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» προκάλεσε το τεχνικό πρόβλημα που προέκυψε από τις 08:00 το πρωί της Τρίτης 13/3/2018 στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, λόγω των πολλών προσπαθειών εισόδου στο σύστημα από ενδιαφερόμενους πολίτες. Το γεγονός αυτό, ανάγκασε μάλιστα τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη να ζητήσει «συγνώμη από τους πολίτες». Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, μέσα σε λίγες ώρες έγιναν 1,5 εκατομμύριο προσπάθειες εισόδου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, σημειώνοντας ότι εξετάζεται και το ενδεχόμενο να οφείλονται αυτές οι προσπάθειες σε χρήση κακόβουλου λογισμικού, καθώς από τα πρώτα λεπτά λειτουργίας διαπιστώθηκε ότι συγκεκριμένες ηλεκτρονικές διευθύνσεις (IP’s) επιχειρούσαν ταυτόχρονη είσοδο με πλήθος διαφορετικών κωδικών. Παράλληλα, ο κ. Σταθάκης αποφάσισε να «παγώσει» τη λειτουργία του συστήματος, και πλέον η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα ενεργοποιηθεί εκ νέου από την ερχόμενη εβδομάδα με την παρακάτω σειρά:
– Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία και Δυτική Ελλάδα: Δευτέρα, 19 Μαρτίου, 8:00 π.μ.
– Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα, Δυτική Μακεδονία, Ιόνιο, Βόρειο Αιγαίο και Κρήτη: Δευτέρα, 26 Μαρτίου, 8:00 π.μ.
– Αττική και Νότιο Αιγαίο: Δευτέρα, 2 Απριλίου, 8:00 π.μ.
• ΙΟΒΕ: ΥΨΗΛΟ 10ΕΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία σημειώθηκε το Φεβρουάριο, µε τον δείκτη να κινείται στην υψηλότερη επίδοση των τελευταίων δέκα ετών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Η εξέλιξη αυτή υποστηρίζει και τη συνολικότερη βελτίωση του δείκτη οικονοµικού κλίµατος, καθώς σε αρκετούς κλάδους καταγράφεται συγκρατηµένη αισιοδοξία και συνδέεται µε τους θετικούς ρυθµούς ανάπτυξης που καταγράφονται στην οικονοµία από το 2017, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ.
• ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Στο 17% ανέρχεται η συμβολή των ανανεώσιμων πηγών στην τελική κατανάλωση ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ στον κλάδο μεταφορών διαμορφώνεται στο 7,1%, σύμφωνα με στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat για τα τέλη του 2016. Αυτό σημαίνει ότι η κοινότητα ως σύνολο βρίσκεται σχετικά κοντά στο στόχο του 20% για το σύνολο και του 10% για τις μεταφορές, έως το 2020. Ωστόσο οι επιδόσεις των 28 κρατών-μελών παρουσιάζουν τεράστιες αποκλίσεις. Απογοητευτική είναι η εικόνα στην Ελλάδα. Μόλις το 1,4% της συνολικής ακαθάριστης κατανάλωσης ενέργειας στις μεταφορές προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές στη χώρα μας. Οι μόνες χειρότερες επιδόσεις είναι εκείνες της Εσθονίας (0,4%) και της Κροατίας (1,3%). Χαμηλές πτήσεις επίσης για την Σλοβενία, με το μερίδιο των ανανεώσιμων στο ενεργειακό μίγμα να είναι 1,6%, την Κύπρο (2,7%) και τη Λετονία (2,8%). Από την άλλη επικεφαλής της στροφής προς την πράσινη ενέργειας είναι η Σουηδία, όπου οι ανανεώσιμες πηγές καλύπτουν το 30,3% της χρήσης στις μεταφορές. Στη δεύτερη θέση και πολύ μακριά από την πρώτη είναι η Αυστρία με το μερίδιο των ανανεώσιμων στο ενεργειακό μίγμα των μεταφορών να είναι 10,6%. Είναι τα μόνα κράτη- μέλη, που έπιασαν τον επίσημο στόχο του 10% για τις μεταφορές. Στη Γαλλία το ποσοστό είναι 8,9%, στη Φινλανδία 8,4%.
• ΟΑΕΔ : «I_ReF_SoS – Καινοτομική Απάντηση για τη Διευκόλυνση της Κοινωνικής Υποστήριξης των Νέων Προσφύγων»
Ο ΟΑΕΔ, στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+ Νεολαία, σχεδίασε και υλοποιεί ένα έργο που έχει ως σκοπό τη διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού συστήματος υποδοχής, κοινωνικής υποστήριξης και ομαλής εργασιακής ένταξης νέων προσφύγων ηλικίας 16-24 ετών. Πρόκειται για το έργο «I_ReF_SoS – Καινοτομική Απάντηση για τη Διευκόλυνση της Κοινωνικής Υποστήριξης των Νέων Προσφύγων» με Συντονιστή Φορέα τον ΟΑΕΔ, στο οποίο συμμετέχουν ως εταίροι το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) της ΓΣΕΕ, το Υπουργείο Παιδείας της Τουρκίας -χώρα εισόδου των προσφύγων- και ο Οργανισμός Κατάρτισης DEKRA Akademie της Γερμανίας -χώρα δυνητικής τελικής εγκατάστασης των προσφύγων. Κεντρική ιδέα-αφετηρία του σχεδίου είναι η αξιοποίηση του χρονικού διαστήματος που απαιτείται από τη στιγμή της άφιξης των νέων προσφύγων στις χώρες εισόδου, μέχρι το χρόνο της τελικής εγκατάστασής τους στις χώρες υποδοχής. Ο χρόνος αυτός παραμένει μέχρι σήμερα αναξιοποίητος από τους επίσημους μηχανισμούς των κρατών που υποδέχονται μαζικά προσφυγικούς πληθυσμούς. Με το έργο «I.REF.SOS – Καινοτομική Απάντηση για τη Διευκόλυνση της Κοινωνικής Υποστήριξης των Νέων Προσφύγων», ο Οργανισμός επιδιώκει τη δημιουργία μιας νέας προσέγγισης στην επαγγελματική κατάρτιση των νεοεισερχόμενων νέων προσφύγων, εμπλουτισμένης με καινοτόμο εκπαιδευτικό υλικό συμβουλευτικής, καθοδήγησης, γλωσσικής και διαπολιτισμικής κατάρτισης και επαγγελματικού προσανατολισμού για εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους, το οποίο θα σχεδιασθεί και θα εφαρμοσθεί σε πιλοτικό επίπεδο σε νέους πρόσφυγες, που έχουν αιτηθεί άσυλο. Αποδίδει δε, ιδιαίτερη σημασία στην αξιολόγηση και στην ευρεία διάχυση του έργου αυτού και των συμπερασμάτων του. Κεντρική επιδίωξη όλων των εταίρων είναι να ενσωματωθούν οι νέες αυτές μέθοδοι και προσεγγίσεις, όχι μόνο στη στρατηγική και στις πρακτικές των οργανισμών που μετέχουν, αλλά και στις πολιτικές των χωρών για την αντιμετώπιση του προβλήματος των νεοεισερχόμενων προσφύγων αυτής της ηλικίας.
Το Σχέδιο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, έχει διετή διάρκεια (2017-2019) και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του Προγράμματος ERASMUS+ Τομέας Νεολαίας – Βασική Δράση 2: Στρατηγικές Συμπράξεις στον τομέα της Νεολαίας.
• ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ (ΕΕ) 2016/679 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 27ης Απριλίου 2016 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της οδηγίας
95/46/ΕΚ (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων – GDPR).
Ο κανονισμός 2016/679 (Νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων – General Data Protection Regulation, GDPR ) πραγματεύεται την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και της ελεύθερης κυκλοφορίας τους. Ο κανονισμός εκδόθηκε στις 27/4/2016 και θα εφαρμοστεί άμεσα σε όλους τους οργανισμούς και επιχειρήσεις των κρατών μελών στις 25/5/2018. Ο κανονισμός αφορά όλες τις ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις, καθώς και τις κρατικές αρχές που με οποιοδήποτε τρόπο επεξεργάζονται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα πολιτών της ΕΕ ή νομίμως κατοικούντων στην ΕΕ. Ισχύει δε αυτόματα και δεν απαιτείται ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο. Οι φορείς και οι επιχειρήσεις για την εν λόγω υποχρέωση τους θα πρέπει να ενημερωθούν σε πολύ σύντομο χρόνο. O νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων, φέρνει από την 25/5/2018, μια σειρά αλλαγών, που στόχο έχουν να επιτύχουν την ελεύθερη και προστατευμένη ροή των προσωπικών δεδομένων, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα από τη δημιουργία κουλτούρας για τα προσωπικά δεδομένα, την οργάνωση και τυποποίηση των διαδικασιών και τη λήψη των κατάλληλων μέτρων. Ειδικότερα, ο με αριθμ. 679/2016 Ευρωπαϊκός Κανονισμός Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ψηφίστηκε το 2016. Ημερομηνία άμεσης και καθολικής εφαρμογής του για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, ορίστηκε η 25/05/2018, με στόχο, τη διασφάλιση ενός συνεκτικού επιπέδου προστασίας των φυσικών προσώπων, σε ολόκληρη την Ένωση και προς αποφυγή αποκλίσεων, που εμποδίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα , στην εσωτερική αγορά, κατοχυρώνοντας έτσι, την ασφάλεια δικαίου και τη διαφάνεια για τους οικονομικούς παράγοντες. Η εφαρμογή του Κανονισμού από τον Μάιο του 2018, σε ένα ιδιαίτερα διευρυμένο πλαίσιο, όπως αυτό καθορίζεται από τον Κανονισμό, και με υποχρεωτικό χαρακτήρα, ιδίως για τους φορείς του Δημοσίου, επιβάλλει να πραγματοποιηθούν συγκεκριμένες ενέργειες, προς επίτευξη της κανονιστικής συμμόρφωσης, της βελτίωσης και καλύτερης απόδοσης των διαδικασιών, αλλά και της προστασίας, από αστικές και διοικητικές κυρώσεις. Πληροφορίες στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, Γραφεία: Κηφισίας 1-3, Τ.Κ. 115 23, Αθήνα, Τηλεφωνικό Κέντρο: +30 210 6475600, Fax: +30 210 6475628, Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: contact@dpa.gr , ηλεκτρονική ιστοσελίδα www.dpa.gr .
• ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΟ Γ.Ε.ΜΗ. ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Όλοι οι υπόχρεοι εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ. που δεν είναι κεφαλαιουχικές εταιρίες, δηλαδή όλοι εκτός από Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε., και πιο συγκεκριμένα οι Ο.Ε. , Ε.Ε., Συν ΠΕ,. ΑΤΟΜΙΚΕΣ, ΑΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ, ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΕΣ κλπ, έχουν υποχρέωση καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ. του αποδεικτικού υποβολής φορολογικής τους δήλωσης, σύμφωνα με το άρθρο 5 της Υ.Α. 79760/31-12-2014 (ΦΕΚ Β’ 3623). Η καταχώριση πρέπει να γίνει εντός δύο μηνών από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, με ηλεκτρονικό τρόπο από την ιστοσελίδα https://services.businessportal.gr.
• ΝΕΕΣ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΥΨΗΛΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, ακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις αναβαθμίζει τις ψηφιακές του υπηρεσίες με σύγχρονες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας που τις παρέχει δωρεάν σε όλα τα μέλη του, για την αύξηση της εξωστρέφειας και των πωλήσεων των τοπικών επιχειρήσεων. Συνολικά προσφέρονται 4 νέες υπηρεσίες: 1. Ιστοσελίδα προβολής των Τουριστικών Επιχειρήσεων Χαλκιδικής σε Πανελλαδική Τουριστική Πύλη (www.filoxeno.com) που υποστηρίζεται από τα Ελληνικά Επιμελητήρια, αλλά και στην Τοπική Τουριστική Πύλη που ετοιμάζεται. Αφορά καταλύματα ή ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ, επιχειρήσεις διασκέδασης, τουριστικά γραφεία, επιχειρήσεις δραστηριοτήτων, τοπικών προϊόντων κ.ά. Ειδικά στις Επιχειρήσεις Διαμονής προσφέρεται δωρεάν πλήρες και αυτοδιαχειριζόμενο σύγχρονο Σύστημα Ηλεκτρονικών Κρατήσεων (e-booking) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης, αλλά μπορεί να δέχεται και κατευθείαν κρατήσεις από την Τουριστική πύλη. 2. Ηλεκτρονικό Κατάστημα (e-shop) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης με ταυτόχρονη προβολή προϊόντων και στην Πανελλαδική Επιμελητηριακή Αγορά Προϊόντων: www.directmarket.gr . 3. Υπηρεσία Online Συμβούλου με ενημερωμένο περιεχόμενο που συνοδεύεται και από Υπηρεσία Online Συμβουλευτικής, όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να θέτουν ερωτήματα και να λάβουν εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες για φορολογικά, χρηματοδοτικά, εργασιακά και άλλα επιχειρηματικά θέματα δωρεάν. 4. Ιστοσελίδα προβολής της επιχείρησης στον Πανελλήνιο Ηλεκτρονικό Επιχειρηματικό Οδηγό που συμμετέχει και το Επιμελητηρίου Χαλκιδικής σε δύο γλώσσες Ελληνικά και Αγγλικά και σε έκδοση για mobile, tablet με ταυτόχρονη απεικόνιση των επιχειρήσεων βάση γεωγραφικής θέσης του χρήστη και πολλά ακόμη σύγχρονα χαρακτηριστικά. Όλες οι εφαρμογές είναι πλήρως αυτοδιαχειριζόμενες αποκλειστικά από τις επιχειρήσεις. Για να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας συμπληρώστε απλά την παρακάτω φόρμα: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfpv67i80cLDycq21aBSzV3aTMefjOvf3C_RoUbXzVxt2XNkQ/viewform.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, τηλ.: 2371024200 – 24300, e-mail: info@epichal.gr .
• ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΙ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ!
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής καινοτομεί και προβάλει όλες τις Τουριστικές Επιχειρήσεις του Νομού στη νέα Τουριστική Πύλη Χαλκιδικής. Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην ανάδειξη του συνολικού Τουριστικού Προϊόντος του Νομού Χαλκιδικής και τη διεύρυνση της Τουριστικής Σεζόν.
Προβάλλουμε συνολικά όλες οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον τουρισμό στον Νομό μας: Καταλύματα, Ξενοδοχεία, Αγροτουριστικά, Επιχειρήσεις Εστιατόρια, Ταβέρνες, Καφετέριες, Clubs. Επιχειρήσεις Ενοικίασης αυτοκινήτων, μηχανών, σκαφών, Τουριστικά Πρακτορεία –Γραφεία και Επιχειρήσεις με Δραστηριότητες όπως ιστιοπλοΐα, πεζοπορία, ιππασία, καταδύσεις κά.. Προβάλλονται επίσης και οι Επιχειρήσεις με Τοπικά ή Παραδοσιακά προϊόντα.
Ο επισκέπτης μέσα από την Τουριστική Πύλη της Χαλκιδικής θα γνωρίσει τις ομορφιές του νομού, τις παραλίες, τα αξιοθέατα, τα μνημεία και μουσεία και μαθαίνει για τις εκδηλώσεις και τα πανηγύρια που διοργανώνονται κάθε χρόνο.
Επισκεφτείτε τη νέα Τουριστική Πύλη της Χαλκιδικής και μέσα από το Portal Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κάνοντας click στο Filoxeno-Η Ελληνική Τουριστική Πύλη.
• ΝΕΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΚΕΕΕ) ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ – ΜΕΛΗ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ
Δύο νέες πρωτοπόρες τεχνολογικά υπηρεσίες προσφέρει η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων (ΚΕΕΕ) στο σύνολο των Ελληνικών επιχειρήσεων-μελών των Επιμελητηρίων. Πρόκειται για την υπηρεσία εύρεσης επενδυτικών προγραμμάτων (http://investmenttools.uhc.gr/) και την υπηρεσία ηλεκτρονικής (εξ αποστάσεως) εκπαίδευσης (http://elearning.uhc.gr/). Με την πρώτη υπηρεσία, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να ανατρέχουν για να αντλούν όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για όλα τα νέα επενδυτικά προγράμματα και προγράμματα απασχόλησης, όπως και όλες τις προϋποθέσεις ένταξής τους σε αυτά. Με την υπηρεσία ηλεκτρονικής (εξ αποστάσεως) ασύγχρονης εκπαίδευσης οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε ηλεκτρονική βιβλιοθήκη, στην οποία έχει αναπτυχθεί μεγάλος αριθμός μαθημάτων ασύγχρονης τηλεκατάρτισης.
• ΣΤΕΚΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ
Ενημερώνουμε ότι εδώ και πέντε χρόνια λειτουργεί στον Πολύγυρο Στέκι Αλληλεγγύης, ανταλλαγής ειδών , ως κοινωνική φιλανθρωπική δράση, με την συνεργασία της Ενορίας Αγίου Νικολάου και του Δήμου Πολυγύρου. Ο αριθμός των εξυπηρετούμενων συνανθρώπων μας κάθε χρόνο ανέρχεται σε 2500 με 3000. Επίσης το Στέκι Αλληλεγγύης συμμετέχει σε έκτακτες δράσεις αποστολής ειδών σε σεισμοπαθείς, σε πλημμυροπαθείς, σε Παιδικά Χωριά και άλλα ιδρύματα ανά την Ελλάδα. Η έλλειψη μόνιμου χώρου στέγασης και μετά την πρόσφατη μετακόμιση από το χώρο της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Πολυγύρου σε άλλο χώρο που παραχώρησε ιδιώτης, απαιτεί για την καλύτερη λειτουργία του την προμήθεια ραφιέρων και stand . Παρακαλούνται οι επιχειρήσεις που έχουν τη δυνατότητα και τη διάθεση να προσφέρουν τον εξοπλισμό που απαιτείται, να επικοινωνήσουν με την υπεύθυνη, κα Βορδού Ιωάννα στο τηλέφωνο 6999923860.