Θησαυρό ενός μουσείου δεν αποτελούν μόνο τα παλιά αντικείμενα που άφησαν πίσω τους προηγούμενες γενιές ανθρώπων. Για τους ανθρώπους της Σάρτης και του Μουσείου  ο πραγματικός θησαυρός  είναι όλοι όσοι γεννήθηκαν και περπάτησαν στα χώματα της παλιάς πατρίδας της Αφυσιάς (Avsa Adasi), ενός μικρού νησιού στη θάλασσα του Μαρμαρά.

Τους ανθρώπους που έγραψαν την ιστορία της μέχρι της 18 Οκτωβρίου του 1922. Αλλά και όσων γεννήθηκαν από τους Αφυσιανούς πρόσφυγες και έχτισαν για εμάς μία νέα πατρίδα, την Σάρτη (Νέα Αφησιά), με την ελπίδα να ζήσουν αυτοί, τα παιδιά τους και οι επόμενες γενιές, χωρίς τον φόβο ενός νέου ξεριζωμού. Να ζήσουν ελεύθεροι και ευτυχισμένοι! Σε μία νέα πατρίδα χωρίς να ξεχάσουν ποτέ την παλιά…

Γύρω από αυτούς και την ιστορία του κάθε ένα ξεχωριστά αποφασίσαμε να στήσουμε το μουσείο μας. Ένα μικρό φόρο τιμής σε όλους αυτούς…

Σκοπός του μουσείου δεν είναι μόνο η συλλογή αντικειμένων, ιστορικής ή συναισθηματικής αξίας για την έκθεση τους σε κατάλληλο διαμορφωμένο χώρο…γιατί κάθε αντικείμενο είναι ξεχωριστό.
Κάθε αντικείμενο διηγείται μία ιστορία, πέρα από την δική του, διηγείται και την ιστορία του κατόχου του. Ιστορίες που λατρεύουμε να συλλέγουμε. Ιστορίες που αποτελούν κομμάτια ενός παζλ.
Ένα παζλ που αν συμπληρωθεί εμφανίζει μία εικόνα στο παρελθόν. Σε ένα παρελθόν δύο πατρίδων που ποτέ κανείς δεν έκατσε να γράψει γι’ αυτό.
Μία σημαντική δουλειά που δεν είναι δυνατόν να τη δει κανείς απλά και μόνο με μία σύντομη επίσκεψη στους χώρους του μουσείου μας.
Για τον λόγο αυτό με την βοήθεια της τεχνολογίας προσπαθούμε να βρούμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο παρουσίασης αυτής της «κρυφής» δουλειάς μας. Δημιουργήσαμε μία νέα ιστοσελίδα για το μουσείο μας. Μία ιστοσελίδα που δεν έχει σκοπό μόνο να ενημερώνει αλλά και να συλλέγει νέα δεδομένα. Το σημαντικότερο όμως, να ενώσει τους Αφυσιανούς που διασκορπίστηκαν σε όλο τον κόσμο…