Ο σύλλογος γυναικών Πορταριάς ανέλαβε να συντονίσει και τους υπόλοιπους φορείς της Πορταριάς και όλοι μαζί να αναδείξουν την παλιά εκκλησία που χρειάζεται άμεσα αναστήλωση, για να σωθεί, αφού κυριολεκτικά ο ναός βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση.

Πρόκειται για την “Κοιμήση της Θεοτόκου” με κτητορική επιγραφή που αναγράφεται το έτος 1813.

Η επιστολή του Συλλόγου αναφέρει:

Ο Σύλλογος Γυναικών Πορταριάς ως συλλογικό σχήμα δράσης έχουμε λάβει ενημέρωση ότι στα πλαίσια του επιχειρησιακού προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία» στον άξονα προτεραιότητας 06 «προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων» στις 14/12/2017 δημοσιεύθηκε η πρόσκληση 035.6c, (Α/Α ΟΠΣ: 1650) με τίτλο «Επεμβάσεις ανάπλασης και ανάδειξης σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας».

Το εν λόγω πρόγραμμα διαθέτει 18.000.000,00€ για δράσεις ανάπλασης και ανάδειξης μνημείων, μεταξύ αυτών και για δράσεις συντήρησης και ανάδειξης της βυζαντινής κληρονομιάς της περιοχής. Θεωρούμε ότι ο συγκεκριμένος ναός της Πορταριάς χρήζει άμεσης αποκατάστασης και γι΄αυτό παρακαλούμε να λάβετε σοβαρά υπόψην σας το αίτημα που διατυπώνουμε με την συνημμένη επιστολή και το φωτογραφικό υλικό που σας προσκομίζουμε.

Την ενέργειά μας υποστηρίζουν το Τοπικό Συμβούλιο Κοινότητας Πορταριάς, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πορταριάς και ο Σύλλογος Φίλων Καζαντζίδη Πορταριάς.

Με εκτίμηση Σύλλογος Γυναικών Πορταριάς