επίδομα τέκνων

Μετά την ολοκλήρωση της πληρωμής της πρώτης δόσης του επιδόματος παιδιού σε 727.265 οικογένειες, ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), δημοσιοποίησε οδηγό με συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις για διάφορα επιμέρους ζητήματα, όπως αυτά προέκυψαν από τα τηλεφωνήματα των δικαιούχων.

Στο πλαίσιο αυτό, διευκρινίζεται πως:

«Όπως, παγίως, συνέβαινε και τα προηγούμενα χρόνια με τον ΟΓΑ, τα ποσά πρώτου διμήνου επιδόματος παιδιού 2018 δόθηκαν μόνο για τέκνα που ήταν εξαρτώμενα, σύμφωνα με το Α21 του 2017 και που αποδεδειγμένα συνεχίζουν να είναι εξαρτώμενα και το 2018. Υπενθυμίζεται πως οι εν δυνάμει δικαιούχοι δεν έχουν ακόμη αιτηθεί, μέσω Α21, το επίδομα για εφέτος.

Δεν χάνουν το επίδομα, όσοι δεν έλαβαν την πρώτη δόση για τεχνικού τύπου λόγους, όπως, για παράδειγμα, αναντιστοιχία ΑΜΚΑ-ΑΦΜ ή αδυναμία ηλεκτρονικής διασταύρωσης των σπουδών των εξαρτώμενων τέκνων σε οριακές ηλικιακά περιπτώσεις.

Αντίθετα, με την υποβολή της νέου τύπου αίτησης Α21 προς το τέλος Απριλίου, θα διορθωθούν όλες οι τυχόν αρρυθμίες, οι δικαιούχοι θα δηλώσουν την υφιστάμενη κατάσταση των παιδιών τους και θα δικαιωθούν αναδρομικά από 1/1/2018 την παροχή.