Βαλιάνος

Την ανησυχία του για τα αποτελέσματα του διαγωνισμού μέσω ΑΣΕΠ που αφορά την προκήρυξη 3Κ/2018, για 5.235 θέσεις, κατηγορίας Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης και για 2.714 θέσεις, κατηγορίας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για τις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων, εξέφρασε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας από τη Χαλκιδική Στέλιος Βαλιάνος. Τα προσωρινά αποτελέσματα εξάλλου αναρτήθηκαν, ήδη,  με τους επιτυχόντες στους πίνακες να προσέρχονται στους δήμους για εργασία από τη Μεγάλη Δευτέρα κιόλας.
Η ταχύτητα με τη οποία ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες και το γεγονός ότι οι υποψήφιοι προσήλθαν για να εργαστούν βάσει μόνο των προσωρινών αποτελεσμάτων στους πίνακες, προκαλεί προβληματισμό όπως τονίζει ο κ. Βαλιάνος καθώς δεν έχουν ελεγχθεί τα πιστοποιητικά των υποψηφίων που αποδεικνύουν ότι δικαιούνται της αντίστοιχης μοριοδότησης. «Κάποιοι που επικαλέστηκαν συγκεκριμένα προσόντα μπορεί να αδυνατούν να τα αποδείξουν βάσει δικαιολογητικών», εξηγεί ο κ. Βαλιάνος, και δεν αποκλείει να υπάρξουν φαινόμενα εργαζομένων που αν εξακριβωθεί ότι δεν πληρούν τα κριτήρια της μοριοδότησης θα κληθούν να αποχωρήσουν από τη θέση τους, και το αντίστροφο, δηλαδή υποψήφιοι που εκ των υστέρων θα δικαιωθούν και θα τους ζητηθεί να προσέλθουν για εργασία.
Η «πρεμούρα» αυτή να καλυφθούν οι θέσεις άμεσα, όπως την αποκαλεί ο κ. Βαλιάνος από το Υπουργείο Εσωτερικών εξηγείται εύκολα λόγω των κενών που αφήνει η λήξη των προηγούμενων συμβάσεων στις 31 Μαρτίου. Ο ουσιαστικός κίνδυνος που θα επιβαρύνει και το ελληνικό δημόσιο είναι να χρειαστεί να «διπλοπληρώσει» μια θέση εργασίας και πολλοί δημόσιοι λειτουργοί που φέρουν την ευθύνη αυτού να βρεθούν εκτεθειμένοι και απολογούμενοι. «Κι όλα αυτά εξαιτίας μια ς αλλοπρόσαλλης διαδικασίας», ανέφερε με αιχμή ο Στ. Βαλιάνος.

Όπως ανέφερε ο ίδιος χρειαζόταν ένας καλύτερος συντονισμός κι ένας άμεσος έλεγχος των δικαιολογητικών των υποψηφίων ώστε οι προσλαμβανόμενοι να μπορούν με ασφάλεια να καλύπτον τις θέσεις τους. «Προσελήφθησαν άτομα που θεωρήθηκαν επιτυχόντες χωρίς καν να έχει τελειώσει η διαδικασία των εξετάσεων. Κάποιοι δεν μπόρεσαν καν να προβούν σε ενστάσεις. Το πρωθύστερο σχήμα που δημιουργείται εξαιτίας των παραπάνω θα διογκώσει τα προβλήματα στην αυτοδιοίκηση με τα ανταποδοτικά τέλη και άλλα παρόμοια. Οι δήμοι θα απασχολούν άτομα που δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, άτομα που θα πρέπει να αποχωρήσουν για να πάρουν τη θέση τους άλλοι εργαζόμενοι που έχουν τα αντίστοιχα μόρια», εξηγεί μιλώντας για το πρόβλημα ο κ. Βαλιάνος.
Ερωτηθείς για λύσεις του προβλήματος απάντησε πως από την προκήρυξη και μόνο μπορούν οι εργαζόμενοι να μην αποδεχτούν προσωρινά τη θέση τους έως ότου οριστικοποιηθούν οι πίνακες του ΑΣΕΠ. «Ωστόσο ποιος είναι εκείνος που θ αρνηθεί τη θέση εργασίας στις μέρες μας», αναρωτήθηκε.
Εφικτή λύση σύμφωνα με τον κύριο Βαλιάνο θα ήταν να παρατείνει χρονικά το Υπουργείο Εσωτερικών τις συμβάσεις των προηγούμενων εργαζομένων ως το Πάσχα και λόγω των αυξημένων αναγκών. «Προτιμήθηκε ωστόσο, από την κυβέρνηση, με παρεμβάσεις στον ΑΣΕΠ, αυτό που γίνεται σήμερα και αναπόφευκτα  θα υπάρχει πρόβλημα», κατέληξε ο κ. Βαλιάνος.
Τα προβλήματα πάντως από τους προσωρινούς πίνακες ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε δήμους της Χαλκιδικής καθώς οι υποψήφιοι που μένουν εκτός προσωρινού πίνακα προτίθενται να προσφύγουν κατά των αποτελεσμάτων και να διεκδικήσουν μια θέση εργασίας.