Από το Γραφείο Επικοινωνίας & Δ. Σχέσεων του Δήμου Αριστοτέλη, εκδόθηκε το παρακάτω Δελτίο Τύπου , σχετικά με το αποτέλεσμα της διαιτησίας με την “Ελληνικός “Χρυσός”.
Στη λογική Πόντιου Πιλάτου και Πυθίας κινήθηκε το Διαιτητικό Δικαστήριο με την απόφαση που εξέδωσε την Τετάρτη 4/4 και αφορούσε την προσφυγή του Ελληνικού Δημοσίου σχετικά με την παραβίαση ή όχι των όρων της Σύμβασης από την Ελληνικός Χρυσός. Σύμφωνα με την απόφαση, οι όροι δεν παραβιάστηκαν μεν, αλλά αν δεν παραχθεί καθαρός χρυσός μελλοντικά αυτό θα συνιστά παραβίαση της Σύμβασης.
Η Δημοτική Αρχή, όπως και η τοπική κοινωνία, όμως έχει κατ’ επανάληψη εκφράσει με κατηγορηματικό τρόπο και σε όλους τους τόνους ότι το μέλλον μιας ολόκληρης περιοχής δεν μπορεί να εξαρτάται από δικαστικές αποφάσεις, δεν είναι πεδίο καμιάς διαπραγμάτευσης και κανενός τακτικισμού.
Απευθυνόμαστε προς την κυβέρνηση και την καλούμε επιτακτικά να προασπίσει το δημόσιο συμφέρον, το οποίο δεν συνίσταται στο αν και κατά πόσο θα αυξηθούν τα έσοδα στα δημόσια ταμεία, αλλά στο αν θα μπορούμε να ζήσουμε στον τόπο μας μια αξιοβίωτη ζωή.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί για άλλη μια φορά, ότι η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να σταματήσει τη δραστηριότητα μιας εταιρείας η νομιμότητα της οποίας στηρίζεται σε νομοθετικές ακροβασίες και υπερβάσεις και που κατά κόρον παραβιάζει την περιβαλλοντική νομοθεσία. Αντί διακοπής όμως, έχουμε χορήγηση νέων – προσωρινών μεν παράνομων δε – αδειών για τη λειτουργία του ΧΥΤΕΑ στον Κοκκινόλακκα και πρόστιμα για παραβιάσεις από το 2013/2014, η τύχη των οποίων ακόμα βρίσκεται στα δικαστήρια.
Δεν χωράνε συνεπώς ερμηνείες, ωραιοποιήσεις και μισόλογα. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει να κρύβει τις ευθύνες της πίσω από δικαστικές αποφάσεις βάζοντας ουσιαστικά ένα ακόμα λιθαράκι στην καταστροφή της Χαλκιδικής.
Το μέλλον ανήκει σε μας, σε ολόκληρη την κοινωνία που πρέπει να συνεχίσει- χωρίς καμιά συναίνεση- να παλεύει απαρέγκλιτα για τη ζωή της. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος.