Η αγορά κατοικίας στην Αθήνα άνθισε εν μέσω κρίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα (σ.σ. κεφάλαια της οποίας ανακοίνωσε σήμερα ενόψει της εαρινής συνόδου που θα κορυφωθεί στην Ουάσιγκτον στις 22 Απριλίου).
Το Ταμείο καταγράφει την Αθήνα ως την πρωτεύουσα στην οποία υπήρξε η 13η μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές ακινήτων την περίοδο 2013-2017 και μάλιστα αυτό συνέβη όταν γενικότερα στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας κατεγράφη μεγάλη πτώση κάτι που συνιστά ένα παράδοξο σε σχέση με την πορεία των άλλων κρατών που μελετώνται. Συνολικά ερευνήθηκαν 40 χώρες και 44 πόλεις ανά τον κόσμο.
Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο την περίοδο 2013-2017 η ετήσια πραγματική άνοδος στις τιμές ακινήτων στην Αθήνα ξεπερνά το 5%. Η μεγαλύτερη αύξηση παγκοσμίως καταγράφεται στη Σαγκάη. Από πλευράς κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης η ισχυρότερη άνοδος καταγράφεται στο Ταλίν, τη Στοκχόλμη, την Κοπεγχάγη και το Δουβλίνο.
Η μεγάλη διαφορά της Ελλάδας σε σχέση με τα παραπάνω κράτη είναι ότι καταγράφεται άνοδος τιμών στην πρωτεύουσα όταν στο σύνολο της επικράτειας υπάρχει κατάρρευση τιμών. Η μέση μείωση της αξίας των ακινήτων σε ετήσια βάση την ίδια περίοδο στη χώρα μας ξεπερνά το 5%. Μεγαλύτερη πτώση από αυτή της Ελλάδος καταγράφεται μόνο σε ένα κράτος, στη Ρωσία, στο οποίο παρατηρείται όμως και η μεγαλύτερη πτώση στις τιμές των ακινήτων της πρωτεύουσας, δηλαδή της Μόσχας.

Πού αποδίδεται η άνοδος

Η αύξηση των τιμών στην Αθήνα, η οποία, βέβαια, δεν επαρκεί για να επηρεάσει τη συνολική εικόνα σχετίζεται, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, με τη βελτίωση που καταγράφηκε τη διετία 2014-2015.
Είναι ενδεικτικό ότι η αθηναϊκή κτηματαγορά συγκαταλέχθηκε στους κορυφαίους επενδυτικούς προορισμούς του 2015, σύμφωνα με έρευνα της PriceWaterhouseCoopers.
Αναμφισβήτητα, το κλείσιμο των τραπεζών και η επιβολή των capital controls το καλοκαίρι του 2015, “πάγωσε” τις συναλλαγές, αλλά η αθηναϊκή αγορά ακινήτων στην Αθήνα φαίνεται να ανέκτησε τη διετία 2016-2017 το βηματισμό της. Αυτό, ως επί το πλείστον, λόγω της ανόδου του τουρισμού και της μεγάλης διείσδυσης στην ελληνική αγορά των ιστοσελίδων βραχυπρόθεσμης μίσθωσης, όπως η Airbnb που οδήγησαν σε σημαντική άνοδο των τιμών σε ολόκληρες συνοικίες, όπως η περιοχή Μακρυγιάννη και το Κουκάκι. Ταυτόχρονα, η κατασκευή καινούργιων boutique hotels στη θέση παλιών, απρόσοδων γραφειακών και γραφειακών κτηρίων, συνέβαλε στην άνοδο των αξιών της αθηναϊκής αγοράς ακινήτων.

Σε διεθνές επίπεδο

Σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η άνοδος των τιμών των κατοικιών αποτελεί χαρακτηριστικό της οικονομικής ανάκαμψης. Αναφέρει όμως και ότι ο υψηλότερος συγχρονισμός μπορεί να είναι το αποτέλεσμα των παγκόσμιων οικονομικών συνθηκών που επηρεάζουν τη δυναμική των τοπικών τιμών των κατοικιών και των αγορών κατοικιών, με αποτέλεσμα την εξάπλωση των τοπικών οικονομικών και χρηματοπιστωτικών κρίσεων. Δηλαδή, πλέον υπάρχει το ενδεχόμενο οι διαταραχές στις τιμές των κατοικιών σε άλλα μέρη να επηρεάσουν τις εγχώριες αγορές.
πηγή: capital.gr