Οι δανειστές λαμβάνουν θέσεις μέσα από δημόσιες τοποθετήσεις τους για έναν μαραθώνιο διαπραγματεύσεων που προγραμματίζεται τις επόμενες μέρες τόσο στην Ουάσιγκτον (στη Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας που ξεκίνησε ήδη και κορυφώνεται την Κυριακή) όσο και στην Σόφια (27/4 Σύνοδος Eurogroup).

Tο ΔΝΤ αύριο προγραμματίζει την πρώτη (σ.σ. από ένα σερί) ανακοινώσεων των προβλέψεών του για την πορεία του ΑΕΠ, των τραπεζών και των δημοσιονομικών μεγεθών. Αλλά και η Γερμανία επαναλαμβάνει μέσα από χθεσινές δηλώσεις του νέου ΥΠΟΙΚ τις θέσεις της για εποπτεία που θα διαρκέσει, αλλά και για την απαίτηση η Αθήνα να κάνει το μερίδιο όσων της αναλογούν, πριν ληφθούν οι αποφάσεις για το χρέος το καλοκαίρι.

Όσον αφορά στην ελληνική κατάσταση, με τα 7 στα 8 προαπαιτούμενα να βρίσκονται -σύμφωνα με πληροφορίες- “μετέωρα”, η κυβέρνηση προσπαθεί να επιταχύνει μέχρι την Παρασκευή 27 Απριλίου (που συνεδριάζει το Eurogroup στη Σόφια), ώστε να βελτιώσει την “εικόνα”.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση του ελληνικού σχεδίου ανάπτυξης (σ.σ. σήμερα διενεργείται ένα ακόμη αναπτυξιακό συνέδριο στη Ρόδο). Το σχέδιο θα πρέπει να παρουσιαστεί από το ΥΠΟΙΚ στην ίδια σύνοδο, αυτή της Σόφιας, έχοντας λάβει πρώτα ένα “πράσινο φως” τόσο από το εσωτερικό του κόμματος όσο και από τους δανειστές ανταποκρινόμενο στην κριτική που ασκείται για ασάφειες στους στόχους του.

Από την “κατάσταση” που θα διαπιστώσουν οι δανειστές (σ.σ. θα έχει προηγηθεί στις 23/4 και η ανακοίνωση της Eurostat για τα πλεονάσματα του 2017) αλλά και από τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων στην Ουάσιγκτον (στην οποία μετακομίζει και το ελληνικό οικονομικό επιτελείο), θα καθοριστεί η “εντολή” που θα δώσουν προς τα κλιμάκια των θεσμών που ετοιμάζονται για άφιξη στην Αθήνα τον Μάιο.

Η θέση του ΔΝΤ και της Γερμανίας

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αύριο ανακοινώνει την εξαμηνιαία έκθεση Economic Outlook, στην οποία ίσως δώσει μία πρώτη εικόνα για την πορεία του ΑΕΠ. Θεωρείται η πλέον σημαντική ανακοίνωση δεδομένου ότι οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι “χαμηλές πτήσεις” ανάπτυξης στην Ελλάδα αποτελούν το βασικό μοχλό πίεσης του Ταμείου για την εμπροσθοβαρή εφαρμογή του μειωμένου αφορολόγητου (από το 2019) ή, σε ένα σενάριο συμβιβασμού, για την απαίτησή του να μην εφαρμοστούν (τουλάχιστον το 2019) τα αντίμετρα που έχουν θεσπιστεί ήδη για αυτό το έτος.

Η ανάπτυξη κατά το ΔΝΤ, αποτελεί τον αδύναμο κρίκο. Η επίδοση του 2017 (1,4% ρυθμός ανόδου του ΑΕΠ) ήταν κατώτερη των προσδοκιών επηρεάζοντας τη “βάση” μέτρησης εσόδων, πλεονασμάτων και χρέους. Η τελική του θέση θα φανεί αργότερα, τον Ιούνιο. Έχει καταστήσει σαφές ότι περιμένει και τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2018 (που θα ανακοινωθούν από την ΕΛΣΤΑΤ στις 4 Ιουνίου), αλλά και τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού (κατεγράφη αποπληθωρισμός 0,2% τον προηγούμενο μήνα) που επηρεάζουν το ονομαστικό ΑΕΠ…

Όσον αφορά στο Βερολίνο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτζ μιλώντας στο κυριακάτικο φύλλο της Frankfurter Allgemeine (FAS) επαναλαμβάνει τις πάγιες θέσεις του υπουργείου του, πως ως το καλοκαίρι αναμένεται το τελικό πόρισμα των Θεσμών για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος όπως και η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους.

“Επιπλέον”, επισημαίνει ο κ. Σολτζ, “θα πρέπει η Αθήνα να καταθέσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα που θα αναδεικνύει προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης και μετά θα συζητήσουμε μαζί τα επόμενα βήματα.” Καθιστά επίσης σαφές ότι ήταν σωστό να βοηθηθεί η Ελλάδα και ταυτόχρονα να απαιτηθεί η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, σκιαγραφώντας και την θέση που ακολουθεί το Βερολίνο.

Την προηγούμενη εβδομάδα είχε επισημάνει ότι οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος θα ληφθούν με τη λήξη του ελληνικού προγράμματος διάσωσης. Αυτό δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι “θα περιμένουμε την τελική ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους”, η οποία αναμένεται στα μέσα Ιουλίου. “Θα ασχοληθούμε με τη βιωσιμότητα του χρέους με το τέλος του προγράμματος”.