Αφιερώστε λίγα λεπτά για να σκεφτείτε τι παίρνετε μαζί σας στο γυμναστήριο. Ποια είναι τα πράγματα που πάντα κουβαλάτε; Κλειδιά, ένα μπουκάλι νερό, ίσως μια πετσέτα, ακουστικά και… φυσικά το τηλέφωνό σας. Ωστόσο, μια νέα έρευνα λέει πως είναι καλύτερα το κινητό τηλέφωνο να μένει εκτός γυμναστική και εκτός οπτικού πεδίου όσο γυμνάζεστε.
Η νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε από στην Performance Enhancement & Health, διερεύνησε με ποιο τρόπο διαφορετικές συμπεριφορές σχετικά με τα κινητά τηλέφωνα, επηρεάζουν την σταθερότητα που αφορά τη στάση του σώματος. Με άλλα λόγια, την ισορροπία και την δυνατότητα που έχει κάποιος να μην πέφτει! Οι ερευνητές εξέτασαν την αποστολή γραπτών μηνυμάτων, την φωνητική συνομιλία και τη μουσική και κατέληξαν πως τα πρώτα δύο έχουν σοβαρή επίδραση στην ποιότητα της άσκησης.

Είναι καλύτερα το κινητό τηλέφωνο να μένει εκτός γυμναστική και εκτός οπτικού πεδίου όσο γυμνάζεστε.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την έρευνα η αποστολή μηνυμάτων κατά τη διάρκεια της άσκησης έχει 45% αρνητική επίδραση στη σταθερότητα, ενώ το να μιλάει κάποιος στο τηλέφωνο επηρεάζει τη σταθερότητα της στάσης του σώματος κατά 19%.
Σε άλλη έρευνα έχει βρεθεί πως όσοι χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους ενώ κάνουν σωματική άσκηση, αφιερώνουν πολύ λιγότερο χρόνο στο να κάνουν άσκηση με υψηλότερη ένταση, πράγμα που σημαίνει ότι οι προπονήσεις τους δεν είναι λειτουργικές. Βέβαια δεν είναι μόνο η ποιότητα της άσκησης που επηρεάζεται, καθώς η επίδραση στη σταθερότητα μπορεί να οδηγήσει και σε σοβαρούς τραυματισμούς.
Όσοι χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους, αφιερώνουν πολύ λιγότερο χρόνο να κάνουν άσκηση με υψηλότερη ένταση.
Τα καλά νέα είναι πως η έρευνα κατέληξε πως αν ακούτε μόνο μουσική, δεν υπάρχουν αρνητικές επιδράσεις στην ισορροπία και ποιότητα της άσκησης. Αυτό σημαίνει πως μπορείτε να χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας για να ακούτε τα αγαπημένα σας τραγούδια. Απλώς αποφύγετε να κάνετε tweets και posts στο Facebook και αφήστε το στην… τσέπη σας!
Tip Φτιάξτε μία playlist που σας αρέσει εκ των προτέρων, ώστε να μη χρειάζεται να προσπερνάτε κομμάτια ή να ψάχνετε για νέα. Και αν πραγματικά δυσκολεύεστε να αφήσετε το κινητό σας τηλέφωνο στην ησυχία του όσο ασκείστε, βάλτε το τουλάχιστον σε λειτουργία πτήσης – θα μπορείτε να ακούτε μουσική χωρίς να σας αποσπούν οι νέες ειδοποιήσεις που θα έρχονται από τα social media!
πηγή: spirossoulis.com