Σε νέα τροχιά δοκιμασίας φαίνεται ότι εισέρχονται οι σχέσεις υπουργείου Παιδείας – Εκκλησίας, παρά την «περίοδο χάριτος» που διένυε ο Κώστας Γαβρόγλου, μετά τη διαδοχή του από τον τέως υπουργό και βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Φίλη. Τα νέα «σύννεφα» παρουσιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα, όταν η Εκκλησία της Ελλάδος προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά του νέου του Κανονισμού του υπουργείου Παιδείας, υποστηρίζοντας ότι κατά παράβαση του Συντάγματος απαλείφθηκε από τον Κανονισμό, η διατύπωση ότι το υπουργείο μεριμνά για την καλλιέργεια της θρησκευτικής συνείδησης των μαθητών.
Πρακτικά, η Εκκλησία ζητά να κριθούν αντισυνταγματικές οι εν λόγω διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος 18/2018, ενώ δεν διστάζει να σηκώσει το «γάντι» σχετικά με τις νέες διευρυμένες αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων και την άσκηση εποπτείας και συνδιοίκησης στην Εκκλησία επί θρησκευτικών και εκκλησιαστικών ζητημάτων. Ωστόσο, όπως ανέφεραν ανώτατα στελέχη του υπουργείου Παιδείας στο News24/7, «πρακτικά οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας παραμένουν οι ίδιες από το τελευταίο Προεδρικό Διάταγμα και δεν παρουσιάζεται καμία μεταβολή».
Αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι η Εκκλησία της Ελλάδος φέρεται να είναι αμετακίνητη στις απόψεις της και απρόθυμη να υποχωρήσει από τη δικαστική διαμάχη κατά του νέου Κανονισμού και Οργανογράμματος, η σημερινή συνάντηση με τον υπουργό, ανέδειξε αχτίδες υποχώρησης και λίγες έστω σταγόνες νερού «στο ποτήρι» της Εκκλησίας που λίγο έλειψε και πάλι να ξεχειλίσει.
Από την πλευρά του, ο Κώστας Γαβρόγλου ξεκαθάρισε τη στάση του, ζητώντας την απόσυρση της αίτησης ακύρωσης του Π.Δ. 18/2018, με την Επιτροπή εξ’ Αρχιερέων να απαντά ότι θα ενημερώσει τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο για το αίτημα του αρμόδιου υπουργού. Όπερ σημαίνει μια άνω τελεία, μέχρι νεοτέρας.
Σημειώνεται ότι η σημερινή συνάντηση στο υπουργείο έγινε κατόπιν αιτήματος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ενώ η Επιτροπή εξ’ Αρχιερέων αποτελούνταν από τον Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ.κ.Εφραίμ και τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ.κ.Χρυσόστομο.
Η Επιτροπή εξ’ Αρχιερέων παρέδωσε στον Κ. Γαβρόγλου και άλλες επιστολές της Ιεράς Συνόδου για θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου, με την ίδια την ηγεσία του να ισχυρίζεται ότι η συνάντηση ολοκληρώθηκε «σε πολύ καλό κλίμα», ενώ υπήρξε και αλληλοενημέρωση για τα θέματα που θέτει η Ιερά Σύνοδος στις προειρημένες επιστολές, «με στόχο να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την εξεύρεση των καλύτερων δυνατών λύσεων».
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, ο ασκός του Αιόλου «άνοιξε» εκ νέου στις 26 Φεβρουαρίου, όταν ο Κ. Γαβρόγλου έκανε τότε δεκτή, σχετική τροπολογία που υπέγραψαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝ.ΕΛ. και Το Ποτάμι, με την οποία το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελίστριας Τήνου επανήλθε ουσιαστικά στο κράτος, ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, φεύγοντας από τον έλεγχο του Μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεου Β’.
Υπενθυμίζεται μάλιστα, ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας Ιερώνυμος, σε σχετική επιστολή του προς το αρμόδιο υπουργείο, χαρακτήρισε τις μονομερείς αυτές νομοθετικές πρωτοβουλίες, ούτε λίγο, ούτε πολύ, πραξικοπηματικές. «Οι μονομερείς αυτές νομοθετικές πρωτοβουλίες επιστρέφουν την πολιτική και θρησκευτική ζωή της Πατρίδας σε παλαιές και επώδυνες περιόδους πραξικοπηματικών επεμβάσεων της Πολιτείας σε εσωτερικά ζητήματα της Εκκλησίας της Ελλάδος», αναφέρονταν χαρακτηριστικά στην σκληρή επιστολή του Αρχιεπισκόπου.
Να σημειωθεί μάλιστα, ότι τα έσοδα του Ιδρύματος ξεπερνούν τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ, με το 10% των ακαθαρίστων εσόδων του αποδίδεται στον Δήμο Τήνου, το 3% στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, το 5% στην Αποστολική Διακονία, το 2% στην Ιερά Μητρόπολη Σύρου και Τήνου, ενώ από τα έσοδά του συντηρείται το Γηροκομείο Τήνου.

Θρησκευτικά ξανά

Από το τραπέζι της σημερινής συνάντησης δεν έλειψε και το ζήτημα του μαθήματος των Θρησκευτικών, μετά και την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ να κρίνει ως αντισυνταγματική την υπουργική Απόφαση του Νίκου Φίλη, σχετικά με τις αλλαγές στο Φάκελο του Μαθητή.
Αυτή η απόφαση βέβαια, δεν επηρεάζει τον νέο τρόπο διδασκαλίας, καθώς σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, η διδασκαλία γίνεται βάσει νεότερης απόφασης που φέρει την υπογραφή του και άρα, τίποτα ουσιαστικά δεν αλλάζει στον τρόπο διδασκαλίας των Θρησκευτικών σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και άρα, κατά τη σχολική χρονιά 2018-2019.
Όπως μάλιστα τονίστηκε από τον ίδιο τον υπουργό, μετά το τέλος της συνάντησης, «επαναβεβαιώθηκε η απόφαση της Πολιτείας και της Εκκλησίας, να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ της Επιτροπής του Ι.Ε.Π. και της Τριμελούς εξ’ Αρχιερέων Επιτροπής, σύμφωνα με όσα ήδη έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών για το αντικείμενο, το εύρος και τη στοχοθεσία του διαλόγου και έχουν τεθεί υπ’ όψιν της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος».