Με αμείωτο ενδιαφέρον και συντονισμένες ενέργειες οι Σύλλογοι της Πορταριάς Χαλκιδικής συνεχίζουν να διεκδικούν την άμεση έναρξη εργασιών για την αναστήλωση της παλαιάς εκκλησίας Κοιμήσεως της Θεοτόκου που είναι χτισμένη από το 1813. Το 1821 στο Χαλασμό της Κασσάνδρας η εκκλησία είχε καεί και χτίστηκε το 1826 εκ νέου. «Έκτοτε η εκκλησία αυτή δέχεται τη φθορά του χρόνου. Θεωρούμε ότι είναι χρέος μας να αναστηλωθεί και να συνεχίσει την πορεία της μέσα στο χρόνο», αναφέρει η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Πορταριάς, Άρτεμις Καλογεράκη.

Ο Ιωάννης Λειβαδιώτης, αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πορταριάς απευθύνει κάλεσμα στην τοπική κοινωνία και όχι μόνο ώστε να υπάρξει ευαισθητοποίηση και να επιτευχθεί ο στόχος των Συλλόγων.

Όπως αναφέρεται σε επιστολή που υπογράφουν τέσσερις τοπικοί Σύλλογοι, ο Παλαιός Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου κινδυνεύει με κατάρρευση. Βρίσκεται πίσω από τη νέα εκκλησία, και η μόνη παρέμβαση που έγινε από την αρχαιολογική υπηρεσία αφορά τη στέγη, αλλά κι εκεί πλέον παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα.


Οι Σύλλογοι ζητούν από την αρχαιολογική Υπηρεσία τη χρηματοδότηση εργασιών μέσω προγράμματος προκειμένου να υστερηθεί να αναδειχθεί το σημαντικό αυτό Βυζαντινό μνημείο.
#ΕΚΚΛΗΣΙΑ #ΠΟΡΤΑΡΙΑ #ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ