Στο σταθμό «Νομαρχία» του μετρό της Θεσσαλονίκης έφθασε σήμερα το απόγευμα ο δεύτερος μετροπόντικας «Φρίξος», σχεδόν δύο μήνες μετά την άφιξη του μετροπόντικα «Έλλη».
Το έργο της επέκτασης του μετρό προς την Καλαμαριά περιλαμβάνει διπλή υπόγεια γραμμή μήκους 4,77χλμ. περίπου και 5 σταθμούς («Νομαρχία», «Καλαμαριά», «Αρετσού», «Ν. Κρήνη» και «Μίκρα»).
Από τον σταθμό «Μίκρα» μέχρι το σταθμό «Νομαρχία» έχουν κατασκευαστεί και οι δυο σήραγγες. Το πρώτο ΤΒΜ «Έλλη» έχει ήδη εκκινήσει την τελευταία διαδρομή στο τμήμα από το σταθμό «Νομαρχία» μέχρι το σταθμό «25η Μαρτίου», ενώ το υπολειπόμενο μήκος σηράγγων προς διάνοιξη είναι:

  • 1ο ΤΒΜ (“Έλλη”): 620 μέτρα
  • 2ο ΤΒΜ (“Φρίξος”) : 949 μέτρα

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Αττικό Μετρό ΑΕ οι σήραγγες θα ολοκληρωθούν μέσα στο καλοκαίρι.

Χρ. Σπίρτζης: Συγγνώμη από τη ΝΔ που τους χαλάμε την ωραία ιστορία που είχαν στήσει για δεκαετίες

“Πλέον το μετρό της Θεσσαλονίκης τελειώνει με την επέκτασή και θα είμαστε σύντομα μαζί για την τελική ολοκλήρωση της διάνοιξης των σηράγγων” τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης.
Ο υπουργός εξαπέλυσε, επίσης, πυρά κατά της Νέας Δημοκρατίας κατηγορώντας την για σπάταλη δημοσίου χρήματος επί δεκαετίες με “όχημα” το μετρό. “Επειδή ακούμε από την αξιωματική αντιπολίτευση κριτική, να τους ζητήσουμε συγγνώμη για δύο πράγματα: Το πρώτο είναι που ολοκληρώνονται τα έργα και τους χαλάμε την ωραία ιστορία που είχαν στήσει για δεκαετίες, για το πόσο άδικα σπαταλιούνται τα χρήματα του ελληνικού λαού. Η δεύτερη συγγνώμη θα είναι πάλι μες το καλοκαίρι, ότι σταματάει η χώρα από μια περιπέτεια που μας έβαλε ο παλαιοκομματισμός” σημείωσε.

Σ. Φάμελλος: Παραλάβαμε λαμαρινούπολη και ένα έργο σταματημένο με κονδύλια παγωμένα στις τράπεζες

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, χαρακτήρισε “πολύ σημαντική στιγμή για τη Θεσσαλονίκη, η όποια δεν γίνεται ούτε σε γραφεία, ούτε σε μακέτες γίνεται στην πράξη”.
Ο ίδιος συμπλήρωσε πως: “Συνηθίσαμε πολλά χρόνια να ζούμε μέσα στην κατήφεια, την δυσπιστία και τα αδιέξοδα. Υπάρχουν λύσεις αρκεί να μπουν μπροστά η εργασία και η τιμιότητα.
Με το μετρό η πόλη θα γίνει καλύτερη και σε επίπεδο υγείας και περιβάλλοντος. Έργο το οποίο ζητάει συνέχεια και θα την έχει και όπως θα έχει συνέχεια και η αλλαγή πολιτικής που έχει γίνει στη χώρα μας. Τα πράγματα μπορούν να πάνε καλύτερα για την Ελλάδα και για τη Θεσσαλονίκη.
Η Θεσσαλονίκη έχει πλέον οριστικά γυρίσει σελίδα. Παραλάβαμε λαμαρινούπολη και ένα έργο σταματημένο με κονδύλια παγωμένα στις τράπεζες. Σήμερα τα προβλήματα και εκκρεμότητες έχουν διευθετηθεί.
Η πρώτη φορά που το Μετρό βλέπει ορίζοντα ολοκληρώσω, και αυτός είναι το 2020. Και ελάχιστα αργότερα η επέκταση της Καλαμαριάς Η Έλλη προχωρεί με την συμβολή με την βασική γραμμή. Μέσα στο καλοκαίρι θα έχει ολοκληρωθεί και στις δύο πλευρές”.
Στην τελετή διάνοιξης το “παρών” έδωσαν ακόμη ο πρώην υφυπουργός Παιδείας, Κώστας Ζουράρις, η αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης και ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Χάρης Αηδονόπουλος.
πηγή: thestival.gr