Με έναν ιστορικό περίπατο, την Τετάρτη 25 Απριλίου, κλείνει ο κύκλος Ιστορίας (Νοέμβριος 2017 – Απρίλιος 2018) του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου του Δήμου Παύλου Μελά, με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Κωνσταντίνο Φωτιάδη.
Συγκεκριμένα, από τις 4 μέχρι τις 7 το απόγευμα, με ξεναγό και αφηγητή τον συγγραφέα και καθηγητή Μέσης εκπαίδευσης Σπύρο Λαζαρίδη, όσοι συμμετέχουν θα ξεναγηθούν σε πέντε ιστορικά σημεία της περιοχής. Μια διαδρομή κατά μήκος της οδού Λαγκαδά στη δυτική Θεσσαλονίκη, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε μια περιήγηση σε τόπους και εποχές. Όλη, ή σχεδόν όλη, η ιστορία της Θεσσαλονίκης αναδύεται μέσα από τη βόλτα σε κτίρια και σε ταφικά σύνολα που σημάδεψαν αυτόν το δρόμο από την αρχή της χάραξής του και πριν ακόμα απ’ αυτήν. Τα σημεία που θα επισκεφθούν οι συμμετέχοντες είναι: Ορθόδοξο νεκροταφείο Αγίας Παρασκευής, Καθολικό νεκροταφείο, Συμμαχικά Κοιμητήρια, Κτίρια καθολικών (Μονή Λαζαριστών, Μονή Καλογραιών), Στρατόπεδο Παύλου Μελά.
Σημείο 1: Ορθόδοξο νεκροταφείο Αγίας Παρασκευής Μια καλή αφορμή για να μιλήσει κανείς για τον ταραγμένο 19ο αιώνα και την αντιπαλότητα των ορθόδοξων κοινοτήτων στην οθωμανική Θεσσαλονίκη, τη συνδρομή των Ελλήνων της διασποράς ως Εθνικών Ευεργετών, τη φρίκη των εκτελέσεων στον καιρό της Κατοχής.
Σημείο 2: Καθολικό νεκροταφείο Η έξοδος από τα νεκροταφεία της Αγίας Παρασκευής μας οδηγεί πίσω από τα κτίρια του ΟΑΕΔ της οδού Λαγκαδά και στη διαδρομή μας αποκαλύπτονται τα, σχεδόν άγνωστα, Καθολικά Κοιμητήρια στο βάθος.Εδώ μπορεί κανείς να βρει μπροστά του την ευρωπαϊκή αύρα της Θεσσαλονίκης και να συναντήσει ονόματα που συνεισέφεραν στην οικονομική, θρησκευτική-κοινωνική και αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της. Η καγκελόπορτα είναι το πέρασμα στα Συμμαχικά Κοιμητήρια του Ζέιτενλικ, ένας μαγικός τόπος και για τον περιηγητή.

Σημείο 3: Συμμαχικά Κοιμητήρια Διαβάστε σχετικά: Στην οδό Λαγκαδά η πόλη πενθεί και θυμάται Ο παγκόσμιος χαρακτήρας του πολέμου αποτυπώνεται στο πολυεθνικό αυτό κοιμητήριο μπολιασμένος με το συγκινητικό καθήκον μιας οικογένειας να τροφοδοτεί με φύλακες το πιο επισκέψιμο τμήμα του. Μια άγνωστη Θεσσαλονίκη μας περιμένει κατά τη διαδρομή μας από τα Συμμαχικά προς τη Μονή Λαζαριστών. Τα Αρμένικα!
Σημείο 4: Κτίρια καθολικών Η πρώτη οικονομική, πολιτική (με την ευρύτερη έννοια) επένδυση στη δυτική ύπαιθρο της Θεσσαλονίκης και η πρώτη αλλαγή χρήσης ιστορικού κτιρίου στη σύγχρονη εποχή.

Σημείο 5: Στρατόπεδο Παύλου Μελά Διαβάστε σχετικά: Οι πρώτες εικόνες από το αύριο του στρατοπέδου Παύλου Μελά Παρελθόν και μέλλον τρυπώνουν στην κουβέντα καθώς κανείς τριγυρνάει στα ερειπωμένα πια κτίρια του στρατοπέδου που σημάδεψε την περιοχή με την παρουσία του διαχρονικά και με την φρίκη που εξέπεμψε στα χρόνια της Κατοχής.
Στα χώματά του συναντώνται τα πρώτα μεταβυζαντινά χρόνια ίσως και τα ύστερα βυζαντινά με έργα ζωής όπως ο υδραγωγός του Λεμπέτ αλλά και ο εικοστός αιώνας με την φρίκη του πολέμου και σπαράγματα από το κατεστραμμένο εβραϊκό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης και τα κτίρια – αποθήκες μελλοθάνατων ανθρώπων θύματα του φασισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Παύλου Μελά είχε προγραμματίσει το 2013, ξενάγηση σε αυτούς τους τόπους, αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς, με το Σπύρο Λαζαρίδη και με τίτλο «Διαδρομές Μνήμης», στο πλαίσιο της BRAU 2 (Biennale del Restauro Architettonico & Urbano).
*Ως τόπος συνάντησης για τη ξενάγηση ορίζεται η Αγία Παρασκευή (Ορθόδοξο Κοιμητήριο), ώρα 15.50. Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι και την Τετάρτη 25/4/2018 και ώρα 11.00, στο τηλέφωνο 2313 302808 ή ηλεκτρονικά στο miliou@pavlosmelas.gr. Ημέρα και ώρες ξενάγησης: Τετάρτη 25 Απριλίου, 16.00 – 19.00.
πηγή: parallaximag.gr