Κατά καιρούς έχουν γίνει διάφορα αφιερώματα σε ερασιτεχνικές ποδοσφαιρικές ομάδες, είτε για τα ταλέντα που έχουν στις τάξεις τους, είτε για τις θέσεις που καταφέρνουν να κατακτούν στη βαθμολογία του πρωταθλήματος
Στη Θεσσαλονίκη μια ομάδα που ιδρύθηκε πριν από περίπου δύο χρόνια κλέβει τις εντυπώσεις, τόσο με την αγωνιστική της απόδοση όσο και με το όνομα της.
Ονομάζεται Α.Σ. “Παπάδες” και το πρώτο πράγμα που σκέφτονται οι αντίπαλες ομάδες και φίλαθλοι είναι αν θα αντικρίσουν ρασοφόρους με ποδοσφαιρικά παπούτσια.
Η αγάπη για το ποδόσφαιρο και ιστορία πίσω από το όνομα
Ο ΑΣ “Παπάδες” έχει έδρα την Πυλαία και είναι η τρέλα και το όνειρο μιας παρέας που ξεκίνησε από τα πανεπιστημιακά πρωταθλήματα 5χ5.
Οι “Παπαδές” ξεκίνησαν ως ομάδα της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης και έχουν φτάσει να… κάνουν παπάδες εντός γηπέδου!

Κατέκτησαν δύο τοπικά κύπελλα. Μάλιστα έφτασαν και σε τελικό Πανελλήνιου Πρωταθλήματος, τον οποίο ωστόσο δεν κατάφεραν να κερδίσουν. Στο γυρισμό από το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, στο τρένο από Αθηνά, ένας από την παρέα των “παπάδων” πέταξε την ιδέα. Γιατί δεν το προχωράμε ένα βήμα παραπέρα; Να κάνουμε τη δική μας ομάδα στην ΕΠΣΜ.
Το όνομα προϋπήρχε, ένας βασικός κορμός για την ομάδα επίσης είχε στηθέι και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα. Χρήματα πολλά όμως δεν υπήρχαν, καθώς διοίκηση και παίκτες ήταν όλοι σπουδαστές και νεαρά παιδιά. Έστησαν πάρτι, το κυνήγησαν, ζήτησαν βοήθεια από γνωστούς και φίλους που ασχολούνταν με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και κατάφεραν και ίδρυσαν το δικό τους σωματείο.
Καλοκαίρι του 2016 οι παίκτες ήταν ελάχιστοι, ενώ δεν υπήρχε ούτε προπονητής, καθώς, πολύ απλά, τα χρήματα ήταν λίγα.
Έτσι ο Αλέξης Τζάλλας ένας από τους πρωτεργάτες των “Παπάδων” ζήτησε τη στήριξη των υπολοίπων και ανέλαβε προπονητής της ομάδας στην Γ΄κατηγορία.
Ένα νεαρός προπονητής, μια νεανική ομάδα και μια διοίκηση με παιδιά από 22 έως 27 ετών.
Πρώτο επίσημο παιχνίδι του ΑΣ “Παπάδες” ήταν στο Κύππελο Ερασιτεχνών της ΕΠΣΜ, με την Αστραπή Νέαπολης, ομάδα Β’ Κατηγορίας. Το ματς κρίθηκε στα πέναλτι. Οι “Παπάδες” στον πρώτο αγώνα της ιστορίας τους κέρδισαν.

“Δεν μπορώ να περιγράψω το συναίσθημα. Στον πρώτο αγώνα της ιστορίας μας κερδίσαμε, ομάδα μεγαλύτερης κατηγορίας. Η χαρά μας ήταν απερίγραπτη και μας έδωσε δύναμη για τη συνέχεια”, τονίζει στο thestival.gr, ο Λάζαρος Τσακίρης μέλος της διοίκησης των “Παπάδων”.
Για πρώτη χρονιά στην Γ’ Κατηγορία οι “Παπάδες” έπαιξαν καλό ποδόσφαιρο έφτασαν στα μπαράζ αλλά δεν κατάφεραν να κερδίσουν την άνοδο.
“Πικραθήκαμε που δεν ανεβήκαμε την πρώτη χρόνια γιατί φτάσαμε κοντά, αλλά όλη η πορεία μας έδωσε δύναμη να συνεχίσουμε”, αναφέρει ο Λάζαρος.
Δεύτερη χρονιά και το όνειρο έγινε πραγματικότητα
Πιο έμπειροι πλέον, διοίκηση και παίκτες έβαλαν στόχο την άνοδο τη δεύτερη χρονιά.
Πραγματοποιήθηκαν μεταγραφές, δεν έγιναν τα λάθη της πρώτης χρονιάς και η ομάδα πλαισιώθηκε από πιτσιρικάδες αλλά και έμπειρους παίκτες, ενώ από τον Ιανουάριο η ομάδα πήρε και δεύτερο προπονητή, τον Στράτο Κοπέλη, καθώς ο Αλέξανδρος Τζάλλας, εκπλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία.
Το προπονητικό δίδυμο έκανε εξαιρετική δουλειά. Οι “Παπάδες” έκαναν “παπάδες” στο γήπεδο πραγματοποιώντας εξαιρετική χρονιά, ωστόσο είχαν απέναντι τους άλλη μια εξαιρετική ομάδα την Ένωση Ανθοκήπων Καρατάσου, η οποία κέρδισε ως πρώτη την άνοδο.
“Εκπλαγήκαμε από την πορεία της ομάδας φέτος. Πιστεύαμε ότι θα ανέβουμε αλλά πραγματική η χρονιά ήταν καταπληκτική. Είχαμε όμως και μια εκπληκτική ομάδα την Ένωση Ανθοκήπων Καρατάσου, η οποία μας κέρδισε και ενώ ήμασταν δύο βαθμούς μπροστά χάσαμε την άνοδο. Χάσαμε για ένα βαθμό την άνοδο. Η δουλειά έγινε στα Playoff και η ομάδα κατάφερε να ανέβει”, δηλώνει στο thestival.gr, ο Λάζαρος Τσακίρης.
Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν δεκάδες ομάδες ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Πολλές από αυτές έχουν τη δικιά τους ιστορία, την οποία απέκτησαν μέσα στα χρόνια. Εκπροσωπούν μια γειτονία, μια περιοχή. Υπάρχουν όμως και μερικές που ξεκίνησαν σαν παρέα και παραμένουν έτσι. Οι “Παπάδες” εκπροσωπούν αυτό που σημαίνει στην πραγματικότητα το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Αγνή αγάπη και τρέλα για την μπάλα.

Το μέλλον της ομάδας στο γήπεδο της Πυλαίας είναι αβέβαιο καθώς αντιμετωπίζουν ορισμένα ζητήματα. Δεν ζητούν κάτι περισσότερο από το να μπορούν να κάνουν την προπόνηση τους. Δεν θέλουν να πάνε σε άλλο γήπεδο, κυρίως για συναισθηματικούς λόγους, καθώς σε αυτό ξεκίνησαν όλα.
Το Σάββατο θα κάνουν τη δική τους φιέστα ανόδου. Μέσα σε δυο χρόνια κατάφεραν να ανέβουν κατηγορία και του χρόνου υπόσχονται να ακολουθήσουν το ίδιο πιστά το όνειρό τους, στη Β’ Κατηγορία της ΕΠΣΜ.
Πηγή άρθρου και φωτογραφιών thestival.gr