Κοινωνία

Πρώτη του Μάη

Κινητοποιήσεις εργατών και η... πρώτη μεγάλη καλοκαιρινή εξόρμηση

Δεν είναι αργία, είναι απεργία“, είναι το σύνθημα στις κινητοποιήσεις των συνδικάτων την 1η Μαΐου όταν γιορτάζεται η Εργατική Πρωτομαγιά.

Με λουλούδια και ψήσιμο στην εξοχή, ή με πλακάτ στο χέρι και πορείες στις πόλεις, η Πρωτομαγιά είναι σίγουρα μέρα ορόσημο για την άνοιξη και προάγγελος των καλοκαιρινών δραστηριοτήτων. Αναμφισβήτητα δεν παύει να σηματοδοτεί τις αιματοβαμμένες εξεγέρσεις των εργατών του Σικάγο το 1886, που ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας ωράριο εργασίας στις 8 ώρες και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Στην Ελλάδα η πρώτη Πρωτομαγιάτικη εκδήλωση έγινε το 1892 ενώ ακολούθησαν αντίστοιχες κινητοποιήσεις τα επόμενα 2 χρόνια από το Σοσιαλιστικό Σύλλογο του Καλλέργη.

Γνωστός είναι επίσης ο Μάης του ’36 στη Θεσσαλονίκη με τις κινητοποιήσεις των καπνεργατών που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες άτομα και να τραυματιστούν εκατοντάδες. Μάλιστα τα γεγονότα αυτά ενέπνευσαν τον Γιάννη Ρίτσο για τον «Επιτάφιο»

Το 1944 η εργατική Πρωτομαγιά συνέπεσε με την εκτέλεση 200 αγωνιστών στο σκοπευτήριο της Καισαριανής, ως αντίποινα για τον φόνο Γερμανού στρατηγού και τριών συνοδών του, στους Μολάους Λακωνίας.

Στην Ελλάδα από το 2017 κατά την Πρωτομαγιά ισχύουν όλα τα προβλεπόμενα ως υποχρεωτική αργία, τόσο για εργοδότες, όσο και εργαζόμενους. Δηλαδή, οι εργαζόμενοι που αμείβονται με ημερομίσθιο και θα εργαστούν την Πρωτομαγιά, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιο τους και προσαύξηση 75% υπολογισμένη στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Σε κάθε νομό το Τοπικό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και οι Δημοσιοϋπαλληλικές Ενώσεις οργανώνουν συγκέντρωση για να τιμηθεί η εργατική Πρωτομαγιά, με ομιλίες, αναφορές και κατάθεση στεφάνων. Αντίστοιχες, ξεχωριστές εκδηλώσεις διοργανώνουν οι κομματικοί φορείς. Στα μεγάλα αστικά κέντρα ακολουθούν πορείες. Αντίστοιχοι εορτασμοί λαμβάνουν χώρα ετησίως στον Πολύγυρο Χαλκιδικής.

Το… ραντεβού της Χαλκιδικής

Κι όταν λέμε Χαλκιδική για Πρωτομαγιά εννοούμε κάθε γωνιά της κυριολεκτικά, αφού προσφέρεται τόσο για τους νέους που θέλουν να περάσουν καλά σε κάποιο beach bar, όσο και για τις οικογενειακές εξορμήσεις στον ορεινό της όγκο. Τα περισσότερα καλοκαιρινά μαγαζιά ήδη άνοιξαν από το Σαββατοκύριακο καθώς βοήθησε ο καλός καιρός και οι υψηλές θερμοκρασίες. Ας μην ξεχνάμε ότι ο φετινός εορτασμός που πέφτει ημέρα Τρίτη, έδωσε σε πολλούς την ευκαιρία να μετατρέψουν σε… αργία και τη Δευτέρα και να κάνουν μίνι διακοπές ένα τετραήμερο.

Από το απόγευμα του Σαββάτου ξεκίνησε η έξοδος των εκδρομέων και η κίνηση που παρατηρήθηκε στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης Μουδανιών ήταν ιδιαίτερα αυξημένη. Οι συστάσεις της Τροχαίας για άλλη μια χρονιά κάνουν λόγο για προσεχτική οδήγηση και φυσικά τήρηση του ΚΟΚ.

 

Σχετικά άρθρα

Back to top button