Μεγάλη ένταση επικράτησε σήμερα στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, στο οποίο παραβρέθηκε ο Νίκος Κοτζιάς αλλά και ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Ηλίας Φωτόπουλος.

Ο υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε για υπόθεση που αφορά μία διαφορά ανάμεσα στη Μητρόπολη Κύκκου και Τηλλυρίας και στην ελληνική Κυβέρνηση για τεμάχιο γης στην Έγκωμη.

Ο υπουργός Εξωτερικών είπε σε ένταση: «Είναι ντροπή για την Κυπριακή Δημοκρατία, είναι ντροπή και για τις δύο πλευρές να βρίσκεται ενώπιον του Δικαστηρίου ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας». Παράλληλα, τόνισε πως πίστευα σε εξωδικαστική λύση για το συγκεκριμένο οικόπεδο, υπογραμμίζοντας πως δεν ήταν αλλά «αγοράστηκε έναντι 500.000 λιρών».

Ο κ. Κοτζιάς έγινε έξαλλος με τον συνήγορο της Μητρόπολης, λέγοντας πως διατυπώνει ερωτήσεις άσχετες με την υπόθεση.

«Ούτε επί χούντας δεν διασύρθηκε η Ελλάδα με τέτοιο τρόπο. Είναι προφανές ότι δεν συμπαθείτε την παρούσα κυβέρνηση» είπε ο ΥΠΕΞ, σημειώνοντας πως σε ανάλογη υπόθεση με οικόπεδο που έχει η Ελλάδα στην Άγκυρα από τη δεκαετία του ’30 «η Τουρκία συμπεριφέρθηκε καλύτερα».

Μάλιστα, η προτροπή του δικηγόρου της Μητρόπολης, κ. Βελάρη, προς τον κ. Κοτζιά να απαντά στις ερωτήσεις και να αφήσει «τα λογύδρια», έκανε ακόμη πιο έξαλλο τον υπουργό Εξωτερικών, που κάλεσε τον κ. Βελάρη να είναι ευγενής.
Τι αφορά η αντιδικία

Το οικόπεδο (το οποίο σε ιδιαιτέρως προνομιούχα θέση στη Λευκωσία) είχε παραχωρηθεί από τον Μητροπολίτη Κύκκου στο Ελληνικό Κράτος με την δέσμευση να χτιστεί εντός 10 ετών η Ελληνική Πρεσβεία.

Το συμβολικό τίμημα ήταν 500.000 λίρες Κύπρου (850.000 ευρώ). Ωστόσο, όχι μόνο υπήρξε καθυστέρηση αλλά εντάχθηκε και στο ΤΑΙΠΕΔ και έτσι απαιτήθηκε η επιστροφή του ακινήτου.

Υπήρξε δικαστική απόφαση με την οποία το ακίνητο επέστρεφε στη Μητρόπολη. Ακολούθησε συνάντηση του υπουργού εξωτερικών με τον Μητροπολίτη Κύκκου και επετεύχθη συμφωνία για εθνικούς λόγους, έτσι ώστε να παραμεριστεί η δικαστική απόφαση και το Ελληνικό κράτος να χτίσει τη πρεσβεία.

Ωστόσο, στη συνέχεια προέκυψε απόφαση του Μητροπολίτη Κύκκου να πωλήσει το οικόπεδο σε ρωσική εταιρεία και έτσι υπήρξε προσφυγή της Ελλάδας στη δικαιοσύνη. Η Μητρόπολη Κύκκου υποστηρίζει πως η συμφωνία με τον κ. Κοτζιά αφορούσε το μισό οικόπεδο, ενώ το Ελληνικό κράτος αναφέρεται σε ολόκληρο.

Μάλιστα σε προφορική συμφωνία που φέρεται να έγινε είχε συναποφασιστεί να δοθεί το ποσόν των 2,5 εκ ευρώ στην Ελλάδα, χρήματα που η Ελληνική κυβέρνηση δηλώνει πως δεν έλαβε.

Στο δικαστήριο, ο κ. Κοτζιάς είπε πως το ακίνητο δεν μεταβιβάστηκε ποτέ στο ΤΑΙΠΕΔ καθώς δεν έγινε η σχετική συμβολαιογραφική πράξη.