Η ρύθμιση που θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες χρεωμένους αγρότες μπορεί να περιλαμβάνει δυνατότητα αποπληρωμής σε δόσης με κούρεμα τόκων και προστίμων και αφορά χρέη σε:

  • Δημόσιο (εφορία, εισόδημα, ΦΠΑ)
  • ΟΓΑ για ασφαλιστικές εισφορές
  • Τράπεζες που έκλεισαν και βρίσκονται υπό εκκαθάριση (πρώην Αγροτική Τράπεζα, ΤΤ, FBB, Probank, Proton, Πανελλήνια, Συνεταιριστικές κλπ) για τα αγροτικά τους δάνεια.

Η ρύθμιση οφειλών δύναται να περιλαμβάνει:

  • 100% διαγραφή τόκων υπερημερίας δανείων. Επιπρόσθετα διαγραφή τόκων και κεφαλαίου δανείων, βάσει των ήδη αποπληρωμένων ποσών, αφού ληφθεί υπόψη ο νόμος για τα πανωτόκια και οι ισχύουσες υποθήκες (κατόπιν ελέγχου). Παρέχεται και η δυνατότητα πώλησης ακινήτων, με σκοπό την εξόφληση του εναπομείναντος χρέους
  • Διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων δημοσίου, βάσει της ακίνητης περιουσίας
  • Αποπληρωμή σε έως 120 δόσεις, βάσει του διαθέσιμου εισοδήματος, αφού ληφθούν υπόψη οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης.

Ειδικά για τη ρύθμιση των κόκκινων αγροτικών δανείων προβλέπεται:

  • Διαγραφή κεφαλαίου έως και 60% σε περίπτωση ολικής εξόφλησης εντός τριμήνου του οφειλόμενου ποσού, μετά από διαγραφή τόκων και πανωτοκίων.
  • Σε περίπτωση ρύθμισης σε δόσεις του εναπομείναντος ποσού (κατόπιν της ανωτέρω διαγραφής τόκων και πανωτοκίων), η αποπληρωμή μπορεί να διαρκέσει έως και 10 έτη και η διαγραφή κεφαλαίου να φτάσει το 40%.

Η ρύθμιση αγορά αγρότες, γεωργούς, κτηνοτρόφους, πτηνοτρόφους και αλιείς, οι οποίοι έχουν λάβει αγροτικό δανειακό προϊόν (καλλιεργητικό δάνειο, δάνειο αγοράς εφοδίων κλπ) από την πρώην ΑΤΕ και τις λοιπές ανωτέρω τράπεζες υπό εκκαθάριση εφόσον οι οφειλές τους παρουσίαζαν καθυστέρηση πληρωμής πέραν των 30 ημερών κατά την 31/12/2017

Η ρύθμιση θα γίνεται μέσω της πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού χρέους (www.keyd.gov.gr) η οποία αναμένεται να ανοίξει εντός των επόμενων ημερών.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στα κατά τόπους Κέντρα-Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών, κατόπιν ραντεβού.