Ο πρόεδρος Τραμπ είπε στον Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν νωρίτερα, ότι σκοπεύει να ανακοινώσει την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά, αναφέρει πρόσωπο με γνώση της συνομιλίας στους New York Times.

Σύμφωνα με την πηγή, οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να επιβάλουν εκ νέου όλες τις μονομερείς αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, που είχαν αρθεί με βάση τη συμφωνία και νέα επιπλέον οικονομικά τιμωρητικά μέτρα.

Όπως αναφέρει πάντως το πρακτορείο Reuters, το γραφείο της γαλλικής προεδρίας ανέφερε ότι ο Τραμπ δεν έδωσε καμία ένδειξη για την απόφαση του στην τηλεφωνική τους επικοινωνία.

Την ίδια στιγμή, υψηλόβαθμο στέλεχος του Λευκού Οίκου, μιλώντας στο Reuters, ανέφερε πως ο Τραμπ δεν είπε τέτοια πράγματα στον Μακρόν.

Ο πρόεδρος Τραμπ αναμένεται να προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με το αν η Ουάσιγκτον θα αποχωρήσει ή όχι από τη διεθνή συμφωνία σήμερα στις 14:00 (τοπική ώρα), 21:00 ώρα Ελλάδας.

Την ίδια στιγμή, η ΕΕ εμφανίζεται να στηρίζει την “πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή” της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Από τη μεριά της η Τεχεράνη δηλώνει πως δεν φοβάται τις κυρώσεις ενώ η Μόσχα, δια στόματος του υφυπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ, καλεί την Ουάσινγκτον να μη λάβει βιαστικές αποφάσεις.

Στο μεταξύ, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων τάχθηκε υπέρ της “διόρθωσης” των προβληματικών σημείων στη συμφωνία και της κατά γράμμα εφαρμογής της, εκφράζοντας την άποψη ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να αποσυρθούν από αυτήν.

Μιλώντας λίγες ώρες πριν ανακοινώσει την απόφασή του ο Τραμπ, για το αν θα παραμείνουν ή όχι οι ΗΠΑ στη διεθνή συμφωνία, ο Εντ Ρόις είπε ότι με το “σκίσιμό” της δεν θα ανακτηθούν τα χρήματα που έχει λάβει η ιρανική κυβέρνηση ούτε θα αναγκαστούν οι σύμμαχοι της Ουάσινγκτον να αντιμετωπίσουν τις επικίνδυνες δραστηριότητες της Τεχεράνης.

“Φοβάμαι ότι η απόσυρση (από τη συμφωνία) στην πραγματικότητα θα ανέκοπτε αυτές τις προσπάθειες” ανέφερε σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ενόψει μιας ακρόασης στην Επιτροπή με θέμα το Ιράν.

Η Βρετανία από την πλευρά της εξέφρασε την έντονη απαισιοδοξία της ενόψει της ανακοίνωσης του Τραμπ.

“Δυστυχώς, είμαστε βαθιά απαισιόδοξοι για την ανακοίνωση του προέδρου Τραμπ αργότερα σήμερα. Ωστόσο, θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε τι ακριβώς θα πει ο πρόεδρος Τραμπ απόψε” είπε στο πρακτορείο Reuters ένας Βρετανός διπλωμάτης που ζήτησε να μην κατονομαστεί. “Ο στόχος μας παραμένει να διατηρήσουμε την JPCOA. Θα χρειαστεί να περιμένουμε για να καταλάβουμε ποιο είναι το σχέδιο των ΗΠΑ για να επιτευχθεί ο κοινός στόχος μας, να αποτρέψουμε το Ιράν από το αποκτήσει πυρηνικά όπλα και να αντιμετωπίσουμε τη στάση του στην περιοχή”, πρόσθεσε.
Ιράν: Η Τεχεράνη δεν φοβάται τις κυρώσεις ή και μια επίθεση από τις ΗΠΑ

Το Ιράν δεν φοβάται τις αμερικανικές κυρώσεις ούτε ακόμη και μια επίθεση από τις ΗΠΑ, διαμήνυσε ο υποδιοικητής των Φρουρών της Επανάστασης σήμερα, ενόψει της ανακοίνωσης του Ντόναλντ Τραμπ.

“Το έθνος μας δεν φοβάται τις κυρώσεις των ΗΠΑ ούτε μια στρατιωτική επίθεση. Οι εχθροί μας, συμπεριλαμβανομένων της Αμερικής, του σιωνιστικού καθεστώτος (σ.σ. του Ισραήλ) και των συμμάχων τους στην περιοχή θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το Ιράν έχει προετοιμαστεί για τα χειρότερα σενάρια και απειλές” είπε ο Χοσεΐν Σαλαμί, σύμφωνα με το πρακτορείο Fars.

Επίσης, ο γραμματέας του Ανωτάτου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν Αλί Σαμχανί προειδοποίησε ότι η χώρα του δεν θα τηρήσει “παθητική” στάση αν οι ΗΠΑ αποσυρθούν από τη συνθήκη που υπέγραψαν το 2015.

“Δεν θα είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ αν η JCPOA (η διεθνής συμφωνία) καταρρεύσει από την επίθεσή τους (…) Δεν θα παραμείνουμε απαθείς αν οι ΗΠΑ ξεκινήσουν μια αντιπαράθεση με το Ιράν”, τόνισε.
Μόσχα: Η Ουάσινγκτον να μην βιαστεί να αποχωρήσει από τη συμφωνία

Την ίδια στιγμή, ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην λάβουν βιαστικές αποφάσεις οι οποίες θα οδηγήσουν στην αποχώρηση τους από την συμφωνία. «Καλούμε τις ΗΠΑ να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να μην λάβουν βιαστικές αποφάσεις, να μην καταδικάσουν την συμφωνία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ριαμπκόφ σε συνέντευξη του στην εφημερίδα RBK.

Σύμφωνα με τον υψηλόβαθμο Ρώσο αξιωματούχο, οι ΗΠΑ μπορούν να αποχωρήσουν από την συμφωνία «με διάφορους τρόπους». «Μπορούν απλώς να αποχωρήσουν από την συμφωνία, δηλώνοντας ότι η χώρα τους δεν θεωρεί ότι σχετίζεται με την συμφωνία. Μπορεί να μην ανανεωθεί το καθεστώς άρσης των αμερικανικών κυρώσεων» διευκρίνισε ο Ριαμπκόφ

«Η τελευταία περίπτωση αφορά τις κυρώσεις εκείνες, οι οποίες είχαν παγώσει με προεδρικά διατάγματα μετά την υπογραφή της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν» δήλωσε ο Ριαμπκόφ

«Αυτό προφανώς μπορεί να είναι και το περιεχόμενο της απόφασης την οποία θα ακούσουμε σήμερα το βράδυ» υπογράμμισε ο Ριαμπκόφ προσθέτοντας ότι «ωστόσο προειδοποιούμε την Ουάσιγκτον να μην προβεί σε τέτοιου είδους ανακοινώσεις, επειδή θα συνιστούσαν άμεση παραβίαση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία δεν θεωρεί ότι το Ιράν βρίσκεται σε πορεία κατασκευής πυρηνικών όπλων.
Η ΕΕ στηρίζει την “πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή” της συμφωνίας

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναβεβαίωσε ότι εξακολουθεί να στηρίζει τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την εφαρμογή της, σε συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες αξιωματούχοι των τριών ευρωπαϊκών χωρών που την υπέγραψαν (Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία) με τον Ιρανό υφυπουργό Εξωτερικών Αμπάς Αραγσί.

Η συνάντηση αυτή έγινε λίγες ώρες πριν ανακοινώσει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αν θα αποσυρθούν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία αυτή.

Οι εκπρόσωποι των τριών χωρών και η Χέλγκα Σμιτ, η αναπληρωτής της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, “άδραξαν αυτήν την ευκαιρία για να επαναλάβουν τη στήριξή τους στη συνέχιση της πλήρους και αποτελεσματικής εφαρμογής αυτού του σχεδίου κοινής δράσης (JPCOA) από όλες τις πλευρές”, τόνιζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Βρυξέλλες.

Ένας Γερμανός αξιωματούχος, σε δηλώσεις του για τη συνάντηση αυτή, είπε ότι “τις επόμενες ημέρες θα είναι σημαντικό να παραμείνουμε σε επαφή με όλες τις πλευρές για να αποφύγουμε μια ανεξέλεγκτη κλιμάκωση” της κρίσης.