Ρεπορτάζ Σουζάνα Καζάκα, Επιμέλεια βίντεο Ζωή Γανίτη, Επιμέλεια Κατερίνα Σμυρλή

Τήρησαν και φέτος την παράδοση οι κάτοικοι του Μεταγγιτσίου Σιθωνίας και διοργάνωσαν τις καθιερωμένες εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Αγίου Χριστοφόρου. Ο προστάτης των οδηγών τιμάται κάθε χρόνο στο ομώνυμο εκκλησάκι του χωριού όπου τελούνται οι λατρευτικές εκδηλώσεις και λαμβάνουν χώρα τα πολιτιστικά δρώμενα.

[metaslider id=37409]

Παραμονή της γιορτής τελέστηκε ο εσπερινός και ακολούθησε η περιφορά της εικόνας. Μικροί και μεγάλοι θέλησαν να συμμετέχουν στην περιφορά γύρω από το ξωκλήσι του Αγίου Χριστοφόρου λίγο πιο έξω από το χωριό.

Λίγη ώρα αργότερα ξεκίνησαν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις με χορούς από τα τμήματα του πολιτιστικού Συλλόγου Νέα Άσσα, ενώ ακολούθησε λαϊκό γλέντι με μουσική, φαγητό και ποτό.

 Το παρόν στις εκδηλώσεις έδωσαν ο δήμαρχος Σιθωνίας, οι αντιδήμαρχοι Κ. Ντέμπλας, Ν. Χριστοδούλου και Κ. Γιουβαρλάκη, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Τριαντάφυλλος Παγώνης, καθώς και δημοτικοί σύμβουλοι. Επίσης κόσμος από πολλές άλλες περιοχές της Σιθωνίας.

«Κάθε χρόνο τέτοια μέρα ερχόμαστε εδώ στο εκκλησάκι του Αγίου Χριστοφόρου ενόψει της γιορτής. Μεταφέρουμε τα χρόνια πολλά στους συνδημότες μας και χαιρόμαστε που το Μεταγγίτσι απολαμβάνει τέτοιες εκδηλώσεις. Είναι αφορμή να βρίσκονται όλοι οι κάτοικοι μαζί. Κι εμείς να περάσουμε όμορφες στιγμές και να απολαύσουμε τα χορευτικά συγκροτήματα», ανέφερε ο δήμαρχος Ιωάννης Τζίτζιος.

Σχολιάζοντας και το φλέγον θέμα των δασικών χαρτών, έστειλε τις ευχές του ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Βαγιωνάς.
«Το Μεταγγίτσι είναι ένα πανέμορφο χωριό, όπως το θυμάμαι άλλωστε και πριν από 60 χρόνια. Εύχομαι να αποκατασταθούν γρήγορα οι δασικοί χάρτες και θα βοηθήσω προς κάθε κατεύθυνση. Σήμερα όμως όλοι οι εορτάζοντας να είναι καλά, και οι οδηγοί επίσης, καθώς ο Άγιος Χριστόφορος που είναι ο  προστάτης των οδηγών», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Βαγιωνάς.

Στο Μεταγγίτσι εξάλλου η συμμετοχή σε παρόμοιες πολιτιστικές εκδηλώσεις και πανηγύρια είναι καθολική. Τόσο στην προετοιμασία όσο και στο γεγονός, όλοι οι κάτοικοι συμμετέχουν ενεργά και με κάθε τρόπο. Δεν είναι τυχαίο που το χωριό φημίζεται για τα πανηγύρια του και τη ζωντάνια τους.