Ελλάδα

Κουβέλης κατά Ερντογάν: Η τουρκική Δικαιοσύνη χειραγωγείται

Επίθεση κατά του Ταγίπ Ερντογάν για χειραγώγηση της τουρκικής Δικαιοσύνης εξαπέλυσε με δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, ανεβάζοντας τους τόνους στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και κινούμενος στη γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου που είχε χαρακτηρίσει σε ανακοίνωσή του τον Τούρκο πρόεδρο «σουλτάνο».

Ο Φώτης Κουβέλης, μιλώντας «Πρακτορείο 104,9 FM» εκτίμησε πως «από τις συνεχείς πιέσεις δεν πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο κάποια στιγμή ο κ. Ερντογάν να αποφασίσει την αποφυλάκιση και την απελευθέρωσή τους».

«Και λέω ο κ. Ερντογάν», διευκρίνισε, «γιατί δυστυχώς η τουρκική Δικαιοσύνη χειραγωγείται, είναι υποταγμένη στις πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες του κ. Ερντογάν. Δεν λειτουργεί ελεύθερα, δεν λειτουργεί αντίστοιχα με τη λειτουργία της ελληνικής Δικαιοσύνης, η οποία άφησε δύο Τούρκους πολίτες ελεύθερους με την απλή δήλωσή τους ότι έχουν κατοικία στην οποία θα φιλοξενηθούν και αυτή είναι του τουρκικού προξενείου, ενώ παρόμοια δήλωση έκαναν και οι δύο στρατιωτικοί μας με τους συνηγόρους τους στο δικαστήριο της Αδριανούπολης, αλλά δυστυχώς δεν έγινε αποδεκτό το αίτημα».

Ταυτόσημη επισήμανση είχε κάνει μετά την απέλαση του Τούρκου κοινοτικού υπαλλήλου και ακόμα δύο πολιτών που είχαν συλληφθεί στην Ελλάδα και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής.

Με δεδομένη τη θεσμική θέση του Φώτη Κουβέλη, το διαχωρισμό της θέσης του από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, και την επισήμανσή του ότι υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό, οι δηλώσεις του αποτελούν κατ ουσία μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου προς την Άγκυρα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας εκτίμησε, ωστόσο, ότι η Τουρκία θα αποφύγει να περάσει τις «κόκκινες γραμμές», δεν απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο ένα από τα συνήθη επεισόδια στο Αιγαίο να μετατραπεί σε θερμό, «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα θερμάνει έτι περαιτέρω την όλη υπόθεση αναφορικά με τις σχέσεις της με την Ελλάδα, που δεν είναι μόνο σχέσεις που διαταράσσονται από την Τουρκία με την Ελλάδα, αλλά είναι σχέσεις που αφορούν συνολικότερα την Ευρώπη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουβέλης. Ενώ κάνοντας ένα βήμα ακόμα ξεκαθάρισε ότι δεν είναι μόνο ο Ερντογάν το πρόβλημα, αλλά οι πιέσεις που του ασκούνται από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα για να κρατάει ανοιχτό το μέτωπο του Αιγαίου, στο πλαίσιο της υπερεθνικιστικής πολιτικής που ακολουθούν κατά παράδοση τα τουρκικά κόμματα.

Επίσης σημείωσε ότι «Η Τουρκία, ο Ερντογάν, η πλειονότητα των τουρκικών πολιτικών δυνάμεων θέλει να κρατά ανοιχτό το πεδίο στον χώρο του Αιγαίου, στις σχέσεις με την Ελλάδα, ανοιχτό το πεδίο αναφορικά με δικά μας κυριαρχικά εθνικά δικαιώματα και όπως με σαφήνεια αυτά ορίζονται από τις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο, προκειμένου να επανακαθορίσει την παρουσία της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ. Είναι το μεγάλο ζήτημα, το οποίο απασχολεί την Τουρκία. Βεβαίως έχει ανοιχτά μέτωπα και προς άλλες πλευρές της χώρας του ο κ. Ερντογάν»

Σχετικά άρθρα

Back to top button