Τη μαγική και συναρπαστική ιστορία της ζωής των αστεριών από τη γέννησή τους ως την καταστροφή τους, παρουσίασε μέσω του νέου του βιβλίου «Είμαστε αστρόσκονη» ο διακεκριμένος αστροφυσικός Διονύσης Σιμόπουλος. Δε χρειάζεται, λέει να πάει κάποιος στο διάστημα για να αγγίξει ένα αστέρι, μπορεί να το κάνει χαϊδεύοντας το πρόσωπό του, καθώς αποτελούμαστε από υλικά που γεννήθηκαν στο εσωτερικό των άστρων.

Στο Σύμπαν υπάρχουν περίπου ένα τρισεκατομμύριο τρισεκατομμύρια άστρα. Όσοι είναι και οι κόκκοι της άμμου όλων των ωκεανών της Γης. Και από την άλλη, στην ύλη που περιέχεται μέσα σε μία μόνο δαχτυλήθρα βρίσκουμε ένα δισεκατομμύριο τρισεκατομμύρια άτομα. Πού βρίσκεται λοιπόν τώρα το κέντρο του Σύμπαντος; Βρίσκεται άραγε ο άνθρωπος πραγματικά πολύ μακριά απ’ αυτό; Ή μήπως το απροσδιόριστο αυτό κέντρο δεν είναι πραγματικά παρά θέμα προοπτικής και σχετικότητας; «Το κέντρο του σύμπαντος βρίσκεται παντού γιατί βρισκόμαστε στο εσωτερικό του σύμπαντος. Έτσι, λοιπόν, όταν ξεκίνησε το σύμπαν πριν από 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια ξεκινήσαμε και εμείς μαζί του, όλα τα υλικά που έχουν φτιάξει το σύμπαν σήμερα», σημειώνει σε δηλώσεις του στην «Ε» για να προσθέσει στη συνέχεια «το σύμπαν έχει κέντρο παντού, δεν είναι κάποιο συγκεκριμένο».

Από τη γέννηση των άστρων ως τις μαύρες τρύπες, από τα στοιχειώδη σωματίδια ως τα βαρυτικά κύματα, από τους πιο μακρινούς γαλαξίες ως το ανθρώπινο είδος, αυτό το βιβλίο περιγράφει το αέναο ταξίδι της υλοενέργειας που απαρτίζει το Σύμπαν. Είμαστε όλοι μας αστρόσκονη, και κάποια μέρα θα ξαναγυρίσουμε στα άστρα. «Το σώμα μας αποτελείται από τρισεκατομμύρια άτομα, ένας μέσος άνθρωπος έχει βάρος 70 κιλά, τα 70 κιλά ανθρώπου περιλαμβάνει επτά χιλιάδες τρισεκατομμύρια τρισεκατομμυρίων άτομα, από αυτά τα άτομα το 62% είναι υδρογόνο, το οποίο υδρογόνο γεννήθηκε πριν από 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια και αυτό αποτελεί το 62% των συστατικών του σύμπαντος. Δηλαδή ηλικία κάποιου είναι κατά 2/3 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια. Δεν είναι κάποιος 25 ετών αλλά είναι 13,82 δισεκατομμυρίων ετών. Τα υπόλοιπα χημικά στοιχεία που αποτελούν το σώμα μας είναι τρία. Είναι το οξυγόνο, ο άνθρακας και το άζωτο. Αυτά τα τέσσερα συνολικά στοιχεία περιλαμβάνουν το 99% των συστατικών μας. Τα χημικά στοιχεία γεννήθηκαν στις θερμοπυρηνικές αντιδράσεις που συμβαίνουν στο εσωτερικό των άστρων και υπάρχει άλλο 1% που έχει άλλα χημικά στοιχεία. Στην ουσία αποτελούμαστε από υλικά που γεννήθηκαν στο εσωτερικό των άστρων ή στη γέννηση του σύμπαντος. Δεν είμαστε αστρόσκονη;» εξηγεί.

«Είμαστε αστράνθρωποι», σημειώνει ο αστροφυσικός και υποστηρίζει πως είναι πολύ εύκολο να πιάσει κάποιος ένα αστέρι, «αν θέλετε να πιάσετε ένα άστρο δε χρειάζεται να πάτε στο διάστημα, χαϊδέψτε το πρόσωπό σας, ένα αγαπημένο σας πρόσωπο, την πολυθρόνα που καθόμαστε. Όλα αυτά αποτελούνται από χημικά στοιχεία που γεννήθηκαν στο εσωτερικό των άστρων άρα οτιδήποτε και αν δούμε στο σύμπαν και στη γη επάνω είναι αποτέλεσμα των διαδικασιών που συμβαίνουν στο εσωτερικό των άστρων. Για αυτό λέω ότι είμαστε αστρόσκονη και αστράνθρωποι».

Τον καθηγητή παρουσίασαν οι Δημήτρης Ιωαννίδης φυσικός, πρόεδρος Δ.Ε. Παραρτήματος Λάρισας της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών και ο Σταμάτης Μαλάκος φυσικός μέλος Δ.Σ. της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών. Συντόνισε ο δημοσιογράφος Ανδρέας Γιουρμετάκης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του 4ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας σε συνεργασία του Δήμου Λαρισαίων, της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών και του βιβλιοπωλείου «Καλτσάς».

πηγή: eleftheria.gr